pregovori

Evo što je Kovačić (Most) izjavio nakon razgovora u središnjici SDP-a

Autor

Direktno.hr

Nakon dva i pol sata sastanka, između timova Mosta i SDP-a, Ivan Kovačić i Branko Grčić iznijeli su novinarima mišljenje postignutih razgovora.
19.11.2015. u 14:58
Ispiši članak

Kovačić je istaknuo kako su se, po pitanju teme reorganizacije lokalne uprave i regionalne samouprave, oko dosta stvari usuglasili.

"Nismo razgovarali o ukidanju općina, ne na taj način, već o tome da treba napraviti reorganizaciju broja općina. U Hrvatskoj ne bi trebalo biti 550 općina, no o glavnim kriterijima naknadno ćemo izaći u javnost jer ćemo ih naknadno i razraditi", rekao je Kovačić.

Na njegovu izjavu, nadovezao se Grčić naglasivši kako nije bilo problema u razgovoru, već je bila kvalitetna rasprava na visokoj razini stručnosti.

"Najprije smo razgovarali o području smanjenja dužnosničkih mjesta na lokalnoj i nacionalnoj razini, kao i smanjenje racionalizacija uprave, također na lokalnoj i na nacionalnoj razini. Najviše smo se bavili pitanjem teritorijalnog preustroja te povećanjem efikasnosti javne uprave. Stupanj suglasnosti bio je dosta visok, našli smo dosta zajedničkih stavova i stvari. Oko teme javne uprave, tu smo se dogovorili ono što smo kao Vlada već bili dobrano i u pripremi; a to je novi zakon o javnim službenicima i plaćama. Poseban naglasak smo dali na učinkovitost, dakle mjerenje učinkovitosti svakog zaposlenika javne uprave i stvaranje sustava kontinuiranog praćenja, ocjenjivanja i nagrađivanja za rad najboljem. Mislim da to može biti stimulativno za povećanje efikasnosti", izjavio je Grčić.

Novinari su ga upitali znači li to ne nužno otkaz, na što je Grčić potvrdio da ne nužno.

"Ali govorili smo o tome da se u idućem mandatu mora nastaviti s racionalizacijom ukupnog broja stanovnika. Ne drastično jer neki omjeri govore da smo blizu europskog prosjeka, ali taman toliko da stvorimo prostor za novce koji nam trebaju za nagrađivanje najboljih u sustavu", priznao je Grčić.

Zanimalo nas je i kakav je dogovor oko teritorijalnog preustroja, na što je Grčić rekao kako su tu Hrvatska raste i Most, više-manje, suglasni da broj županija u Hrvatskoj mora biti manji.

"I kolega Kovačić jasno je rekao da oko toga moramo definirati kriterije i da ćemo o tome nastaviti razgovore. Znači, apsolutno se slažemo za smanjivanje broja županija jer to je povezano i s ovim drugim aspektom s 550 jedinica lokalne samouprave", rekao je Grčić.

Naglasio je kako su upravo oko ovog zadnjeg pitanja dosta vremena potrošili, pogotovo oko onih jedinica lokalne samouprave koje nemaju fiskalni kapacitet da normalno funkcioniraju. Doznali smo kako prvi korak, koji će po tom pitanju učiniti, je obavezno uvođenje volonterskog pristupa u te jedinice te preuzimanje dijela funkcija od susjednih, prije svega gradova, koji bi mogli za određenu nagradu obavljati dio upravnih poslova.

Zanimalo nas je na koji način točno?

Grčić je jasno naglasio kako je za nas novinare interesantna činjenica i bitna tema smanjenje broja dužnosnika za gotovo 50 posto.

"I to prije svega ukidanjem funkcija zamjenika, osim eventualno u onim jedinicama u kojima su zamjenici iz nacionalnih manjina ili su nacionalne manjine u većinskom broju u jedinici lokalne samouprave, pa onda su zamjenici hrvatske nacionalnosti. U tom dijelu bi napravili izuzetak, a sve ostalo ide ka ukidanju funkcije zamjenika", izjavio je Grčić.

Nije bio raspoložen dati odgovor koliko će biti potrebno razgovora Mostu da bi se odlučili za koju stranu će.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.