Marija Bistrica

Evo što je kardinal Bozanić rekao o proglašenju Stepinca svetim

Autor

Direktno.hr

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u nedjelju 13. rujna svečano euharistijsko slavlje u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke prigodom 284. zavjetnog hodočašća vjernikâ grada Zagreba i hodočašća mladih Zagrebačke nadbiskupije u Mariju Bistricu.
13.09.2015. u 19:03
Ispiši članak

Pred više desetaka tisuća vjernika uz kardinala u euharistijskom slavlju su koncelebrirali pomoćni biskupi zagrebački mons. Valentin Pozaić, mons. Ivan Šaško, biskupski vikar za grad Zagreb mons. Mijo Gorski, biskupski vikar za kulturu mons. Nedjeljko Pintarić, moderator Nadbiskupskog duhovnog stola preč. Marko Kovač, zamjenik biskupskog vikara za grad Zagreb mons. Zvonimir Sekelj, rektor Svetišta mons. Zlatko Koren, dosadašnji predstojnik Ureda za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije preč. Ivica Budinšćak te novoimenovani predstojnik vlč. Ivan Valentić i mnogi drugi svećenici i župni vikari župa grada Zagreba i Zagrebačke nadbiskupije.

Na početku slavlja sve je hodočasnike pozdravio biskupski vikar za grad Zagreb mons. Mijo Gorski zahvaljujući na daru zajedništva koje se ove godine na poseban način očitovalo kroz velik broj okupljenih hodočasnika unatoč preprekama s kojima su se morali suočiti hodočasnici pješaci na svom putu jer je na dijelu hodočasničkog puta bio organiziran automobilistički reli.

U homiliji kardinal se, među ostalim, osvrnuo na događanja kojima smo svjedoci posljednjih mjeseci uslijed ratnih razaranja.Dok se u Europi, rekao je kardinal u homiliji, čuje govoriti samo o pitanju prihvaćanja onih koji odlaze iz tih zemalja, ne smijemo zaboraviti ni one koji ostaju, našu braću i sestre. Svi koji trpe rat upozoravaju nas na zlo koje je uzrok patnja svih koji su prognani; oni bude savjesti svih koji u sebičnosti ne mare za tuđe živote, za njihove domove; koji se koriste prodajom oružja i šireći svoj utjecaj i vlast vide samo sebe.

Mi u Hrvatskoj još nosimo živa sjećanja na progone i nasilja nad našim narodom. Baš zato je važno upozoravati na uzroke i izvore zla, na suprotstavljanje svima i svemu što pokreće zlo, strah i nespokoj, baš zato je potrebno apelirati na svjetske moćnike da zaustave to zlo svjetskih razmjera. Samo mir na tim prostorima može zaustaviti izbjeglički val, rekao je kardinal Bozanić.

U nastavku homiliji kardinal Bozanić se osvrnuo na lik blaženog Alojzija Stepinca istaknuvši kako je blaženi Alojzije, slijedeći Isusov primjer, prihvatio je trpljenje, prihvatio je udarce koji se od njegova života i smrti nisu odmaknuli do današnjega dana, ali je s pouzdanjem u Boga svladao svaku laž i svojom žrtvom postao svjedok istine. Mi, vjernici, osjećamo koliko je snaga i privlačnost njegova križa važna za naše živote, za našu Crkvu.

Zemaljska mu je vlast nudila razna rješenja po kojima bi mogao udobno živjeti zemaljske dane, ali je zauzvrat trebao zanijekati Boga, Krista i njegov križ, Crkvu i svoj narod. On je izabrao ići Kristovim putem. Odrekao se samoga sebe, darovao je svoj život, zlo je sebedarjem preobražavao u dobro i ljubav. Takav način života nikada ne ostaje bez plodova. Svjesni smo da živimo u vremenu kada se zaokružuje njegovo svjedočanstvo i zatvara krug koji je bio uzrok i izvor zla i neistina.

Naš hrvatski vjernički narod osjeća da smo dionici toga života; da se Blaženikovo trpljenje tiče svakoga od nas i treperi u našoj duši i tijelu. To svjedoče i mnogobrojni njegovi štovatelji diljem Europe i svijeta. Svetost života kardinala Alojzija Stepinca provjerena je i potvrđena od najviših instanca Svete Stolice. Stoga noseći s njime Križ Kristov, mi se ne bojimo istine i spremni smo na argumentirano suočenje s cjelovitom istinom tog tragičnog ratnog razdoblja. Svetost blaženog Alojzija neće biti zastrta nikakvim pokušajima zemaljskih interesa, iako ga se nastoji i dalje ocrnjivati. To je, braćo i sestre, vidljivo i u okupljanju naše Crkve oko Blaženikovih relikvija.  Vjernici koji ih dodiruju, pružaju ruke, promatraju u šutnji i molitvi, osjećaju blizinu onoga odbačenog i pogaženoga Sluge Gospodnjega koji se proslavlja po vjernosti istini i ne zaboravlja nas u našim potrebama.

Ovogodišnje hodočašće odvija se pod geslom "Marijo, ne odbij nam molbe u potrebama našim!", a započelo je u jutarnjim satima u subotu 12. rujna polaskom na put hodočasnika pješaka i mladih hodočasničkim vlakom. Hodočašće završava zahvalnicom u zagrebačkoj prvostolnici u ponedjeljak 14. rujna s početkom u 19 sati.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.