neprihvatljivi pritisci

Evo što HDZ kaže o orkestriranoj kampanji Vlade, Pupovca i Beograda

Autor

Direktno.hr

HDZ je u današnjem priopćenju ocijenio je kako si dio aktualne vladajuće koalicije - u suglasju s partnerom Miloradom Pupovcem i službenim Beogradom - uzima pravo „presuđivati" da su izmjene i dopune Statuta Grada Vukovara protuzakonite i protuustavne, što je flagrantni pritisak na neovisno sudstvo i pravosuđe. Priopćenje prenosimo u cijelosti:
20.08.2015. u 16:11
Ispiši članak

Zahtjev srbijanske Vlade - predvođene premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrom Aleksandrom Vulinom - da se raspusti vukovarsko Gradsko vijeće zbog nedavnih izmjena i dopuna Statuta Grada Vukovara, svjedoči da si službeni Beograd i dalje uzima pravo miješati u unutarnja hrvatska pitanja te Vukovarkama i Vukovarcima, ali i svim građanima Republike Hrvatske nametati vlastita politička stajališta. Kao što si je nedavno uzeo pravo Republici Hrvatskoj nametati i spomendane koje bismo trebali obilježavati, izjednačavajući žrtvu i agresora.

Dio aktualne vladajuće koalicije - u suglasju s partnerom Miloradom Pupovcem i službenim Beogradom - uzima si pak pravo „presuđivati" da su izmjene i dopune Statuta Grada Vukovara protuzakonite i protuustavne, što je flagrantni pritisak na neovisno sudstvo i pravosuđe. Kao što je to bila, svojedobna tvrdnja premijera Milanovića da je „u slučaju Perković-Mustač ionako nastupila zastara".

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (i saborskog Odbora za vanjsku politiku) Milorad Pupovac uzima si pravo manipulativno spominjati Jasenovac u raspravi o Statutu Grada Vukovara. Kao što si uzima pravo - u suglasju sa službenim Beogradom - u vlastitom glasilu rugati se hrvatskoj državnoj himni, ali i osporavati hašku oslobađajuću presudu za Oluju.

Naposljetku, dio dežurnih aktivista - u suglasju s dijelom vladajuće koalicije, Miloradom Pupovcem i službenim Beogradom - uzima si pravo u orkestriranoj kampanji svjesno lagati da su u Vukovaru „ukinute dvojezične ploče", premda nikada nisu niti bile postavljene na gradskim ustanovama, ulicama i trgovima. A svatko dobronamjeran, pogledom u Statut Grada Vukovara može lako uvidjeti da je tim dokumentom srpska manjina dobila niz prava koja dosad nije imala - poput, primjerice, dobivanja svakoga službenoga gradskog dokumenta na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

Medijsko podmetanje da je u Vukovaru „ukinuta ćirilica" ravno je u svojoj besmislenosti i zlonamjernosti Vulinovoj tvrdnji da je novim statutom „Hrvatska zabranila sjećanje na Srbe". No očito nekima odgovara da se od Vukovara stalno radi grad slučaj, a od Republike Hrvatske slučajnu državu.

Hrvatska demokratska zajednica na to nikada neće pristati.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.