bitne teme

Evo o čemu će se razgovarati u Bruxellesu, a tehnička Vlada to taji

Autor

Direktno.hr

Hrvatska tehnička vlada nije htjela objaviti o čemu će se sutra i preksutra raspravljati na sjednici Europskog vijeća, no to nije tajna, stoji na stranici Europskog vijeća. No postavlja se pitanje tko bi tamo trebao ići i koga bi Zoran Milanović trebao sve obavijestiti što će tamo govoriti, jer to može imati dugoročnog utjecaja na Hrvatsku.
16.12.2015. u 15:10
Ispiši članak

Najvažnije na dnevnom redu

Nacrt dnevnog reda s komentarima koji je podnio predsjednik Europskog vijeća sadrži najvažnije točke za koje se očekuje da će ih Europsko vijeće razmatrati na sastanku 17. i 18. prosinca 2015. Ovaj dnevni red podložan je promjenama prije sastanka.

Borba protiv terorizma

Nakon terorističkih napada u Parizu 13. studenoga 2015. EU mora dodatno ojačati svoje djelovanje protiv terorizma. Europsko vijeće raspravljat će o daljnjem djelovanju u smislu:

razmjene informacija i financiranja terorizma
kontrole na vanjskim granicama
okolnosti koje pospješuju terorizam, sprečavanja radikalizacije i nasilnog ekstremizma
suradnje s trećim zemljama u borbi protiv terorizma.
Odgovor na problem stranih pripadnika terorističkih skupina i nedavne terorističke napade u Europi

Migracije

Europsko vijeće razmotrit će provedbu svojih odluka donesenih kao odgovor na migracijsku i izbjegličku krizu i dogovoriti daljnje smjernice. Očekuje se da će se čelnici usmjeriti na:

rad centara za prihvat i registraciju, provedbu odluka o premještanju i vraćanje
zaštitu vanjskih granica EU-a
suradnju sa zemljama podrijetla i tranzitnim zemljama.
Kronološki prikaz događaja – pronalaženje rješenjâ za migracijske pritiske
U vremenskom okviru iznesene su glavne mjere koje je u posljednjih nekoliko mjeseci poduzeo EU, zajedno s državama članicama, za rješavanje izazova nastalih zbog migracija. Pronalaženje rješenja za migracijske pritiske

Ekonomska i monetarna unija

Čelnici EU-a raspravljat će o izvješću predsjednika o ekonomskoj i monetarnoj uniji.

Dovršetak europske ekonomske i monetarne unije
Jedinstveno tržište

Slijedom komunikacije Komisije „Unapređivanje jedinstvenog tržišta: nove mogućnosti za građane i poduzeća" Europsko vijeće raspravljat će o dovršetku jedinstvenog europskog tržišta u svim njegovim dimenzijama.

Među njima su i energetska unija s naprednom klimatskom politikom, jedinstveno digitalno tržište i unija tržišta kapitala.

Jače i pravednije jedinstveno tržište (Europska komisija – informativni članak)
Unija tržištâ kapitala

Referendum u Ujedinjenoj Kraljevini

U studenome je premijer Cameron utvrdio četiri područja u kojima su potrebne reforme kako bi se otklonile zabrinutosti Britanaca povezane s članstvom Ujedinjene Kraljevine u Europskoj uniji.

Na sastanku u prosincu Europsko vijeće će raspraviti o trenutačnom stanju i posvetiti se nekim od preostalih političkih pitanja prije donošenja konkretnog prijedloga u veljači.

Pismo predsjednika Donalda Tuska Europskom vijeću o članstvu Ujedinjene Kraljevine u Europskoj uniji

S obzirom na razvoj događaja na terenu, Europsko vijeće moglo bi raspravljati i o aktualnim međunarodnim pitanjima.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.