Nevjerojatan iznos

Evo koliko su državne agencije u 2014. potrošile na konzultante

Autor

Direktno.hr

Ministar Boris Lalovac, kako bi udobrovoljio Europsku komisiju, morat će provesti mjere za smanjenje proračunskog deficita koje predviđaju oštro rezanje nabujalih troškova u brojnim agencijama, zavodima i drugim Vladinim ustanovama.
30.03.2015. u 08:42
Ispiši članak

U dubinskoj analizi poslovanja tih institucija posebno su apostrofirani troškovi intelektualnih usluga koji su lani dosegnuli 303,5 milijuna kuna, piše Tportal.

Prema uobičajenoj praksi državne agencije i zavodi angažiraju vanjske stručnjaka za izradu različitih studija, elaborata, procjena i sličnih dokumenata koje bi u pravilu mogli i trebali obavljati sami zaposlenici, visokokvalificirani kadrovi specijalizirani za pojedina područja.

Od 303,5 milijuna kuna koliko je 2014. utrošeno na različite vanjske stručnjake, trećina se odnosi na ostale intelektualne usluge, 30 posto na autorske honorare, a 15 posto na ugovore o djelu. Primjerice, na odvjetničke usluge utrošeno je 21 milijun kuna, a usluge agencija i studentskog servisa 25 milijuna kuna. Zanimljivo je da znanstveno-istraživačke usluge predstavljaju tek četiri posto ukupnog iznosa.

Lalovac: agencije moraju živjeti kao i narod

Agencije se moraju prilagoditi i živjeti onako kako živi i hrvatski narod, izjavio je prošli tjedan nakon sjednice Vlade ministar financija Boris Lalovac, komentirajući mjere za racionalizaciju troškova 187 državnih agencija.

Uži kabinet Vlade prihvatio je prvi set mjera za smanjenje državnih rashoda, koji bi trebao donijeti uštedu na godišnjoj razini od milijardu kuna, pišu pojedini mediji.

Taj prijedlog mjera, koji se odnosi na poslovanje 187 agencija, zavoda, fondova i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima, koje godišnje troše 70 milijardi kuna i zapošljavaju 26.000 radnika, već je dostavljen Europskoj komisiji u sklopu postupka prekomjernih makroekonomskih neravnoteža.

Analizu je pripremilo Vladino povjerenstvo za dubinsku analizu rashoda državnog proračuna, a set mjera podrazumijeva smanjenje materijalnih troškova za pola milijarde kuna, kao i izdataka za plaću i raznih naknada te statusno spajanje agencija i uključivanje zaposlenika agencija u sustav centralnog obračuna plaća (COP).

"Agencije, njih 187, trebaju živjeti kako živi i hrvatski narod. Nažalost, narod živi teško, a i oni se moraju prilagođavati uvjetima u kojima danas jesmo", kazao je Lalovac.

"Povjerenstvo je jasno definiralo da ne samo da nema kontrola oko plaća, već ni oko službenih putovanja, materijalnih rashoda kao primjerice troškova za energiju", rekao je Lalovac, istaknuvši da se neće nikoga kažnjavati nego će se uvesti standardi te da je riječ o 26.000 djelatnika koji dugi niz godina nisu bili obuhvaćen nikakvim mjerama. "Nećemo ulaziti u njihovu nezavisnost, oni će nezavisno raditi svoje poslove, međutim bitno je da će se morati pridržavati standardnih troškova, u tome nisu nezavisni".

Ministar financija kazao je da će pokušati pojednostaviti sustav za agenvije na način da se ne mijenja zakon po zakon, već da se jednim zakonom donesu mjere za sve. Dodao je da je riječ o određenim neracionalnostima koje su poznate već dugi niz godina, napomenuvši da će se te mjere uvrstiti u nacionalni plan reformi. Istaknuo je i da će se mjere predviđene za agencije i zavode primjeniti i na ministarstva te javna poduzeća.

"Ovo je samo prvi paket mjera, bit će mjera još", rekao je Lalovac, najavivši da u ponedjeljak u Hrvatsku dolaze predstavnici Europske komisije, s kojima će Vlada razgovarati o eventualnim dodatnim mjerama šrednje.

"Konačni paket trebao bi biti gotov kroz 10-ak dana i njime se planira uštedjeti otprilike 2 milijarde kuna", zaključio je Lalovac.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.