Milanovićev rast

Evo koliko je industrijska proizvodnja niža nego 2008. godine

Autor

Direktno.hr

Industrijska proizvodnja na razini Europske unije od kraja prošle godine bilježi kontinuirani trend godišnjeg rasta, što je djelomično rezultat povoljnih kretanja inozemne potražnje, odnosno kontinuiranog trenda godišnjeg povećanja robnog izvoza koji traje od srpnja prošle godine. Povećanje potrošnje kućanstava i investicija u fiksni kapital također pozitivno djeluje na kretanja industrijske proizvodnje.
14.09.2015. u 16:11
Ispiši članak

Prema podacima Eurostata (za Belgiju, Cipar, Luksemburg i Austriju podaci za srpanj nisu dostupni), u srpnju ove godine industrijska proizvodnja EU je, prema kalendarski prilagođenim podacima, bila 1,8 % (u Hrvatskoj 3,9 %) veća u odnosu na taj mjesec prošle godine. Takva kretanja strukturno su rezultat zabilježenog povećanja industrijske proizvodnje u 18 zemalja Europske unije, dok je u Estoniji, Grčkoj, Francuskoj, Nizozemskoj i Finskoj zabilježen pad.

U prvih sedam mjeseci ove godine industrijska proizvodnja EU je u prosjeku, prema kalendarski prilagođenim podacima, bila oko 1,7 % (u Hrvatskoj oko 1,6 %) veća u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ali i oko 7,6 % (u Hrvatskoj oko 16,3 %)  manja u odnosu na to razdoblje 2008. godine. Spomenuta kretanja na kumulativnoj razini rezultat su  zabilježenog povećanja proizvodnje u većini zemalja EU, odnosno pad je zabilježen samo u Estoniji (-0,4 %), Grčkoj (-0,8 %), Nizozemskoj (-0,8 %) i Finskoj (-3,1 %).

Uz očekivani nastavak povoljnih kretanja na strani inozemne potražnje i investicijske aktivnosti, za ovu godinu predviđamo rast industrijske proizvodnje u EU od oko 1,9 %. Na ovogodišnja kretanja industrijske proizvodnje u Hrvatskoj također pozitivno utječe povećana inozemna potražnja te uz nastavak takvih kretanja očekujemo rast od oko 1,6%. Promatrano po granama prerađivačke industrije u Hrvatskoj, na spomenuti će rast pozitivan utjecaj imati tri od ukupno četiri grane koje su prošle godine imale razinu proizvodnje veću od one iz 2008. godine, odnosno proizvodnja kože, proizvodnja papira te proizvodnja gume i plastike.Komentar direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimira Savića: „Pod utjecajem povećane inozemne potražnje te laganog rasta investicija, industrijska proizvodnja u Europskoj uniji raste gotovo kontinuirano posljednjih dvije godine te je u prvih sedam mjeseci veća za 1,7% u odnosu na isto razdoblje lani. Pritom se pad unutar EU u ovoj godini bilježi samo u Estoniji, Grčkoj, Nizozemskoj i Finskoj. U Hrvatskoj je istodobno ostvaren rast industrije od 1,6% čime je industrijska proizvodnja još uvijek niža za 16,3% u odnosu na 2008. godinu, dok je na razini prosjeka EU ta razlika znatno manja i iznosi oko 7,6%.“   

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.