protuustavni poslovnik sabora

Evo koji je adut u rukavu imao stari lisac Šeks za istup oko datuma izbora

Autor

Direktno.hr

Cijeli je moj intervju bio motiviran da upozorim kako je 29. 06. 2013. godine promijenjen Poslovnik Hrvatskog sabora, kojim je protuustavno unijeta odredba da zastupnici nastavljaju svoj mandat i nakon isteka mandata ili raspuštanja Sabora i to do konstituiranja novog saziva Sabora. Ta izmjena poslovnika dogodila se pune tri godine nakon Izvješća Ustavnog suda na koje se poziva ministar Bauk, rekao je Vladimir Šeks, savjetnik Predsjednice RH i tvorac hrvatskog ustava.
27.08.2015. u 11:40
Ispiši članak

Time je omogućeno da se zastupnicima protuustavno produži mandat i dulje od četiri godine. Naime, Ustavom je izrijekom propisano da mandat zastupnika traje četiri godine te da se može produžiti samo u slučaju rata, ugroženosti države ili velikih elementarnih nepogoda i to isključivo zakonom, objasnio je Šeks svoj istup.

"Teško se oteti dojmu da ta promjena Poslovnika 2013. godine omogućuje da se pozivom na odredbu poslovnika produlji mandat zastupnicima ovog saziva protivno Ustavu. Očito je, naime, da su time vladajući htjeli zadržati vlast i dulje od četiri godine jer kao što je poznato mandat ovog Sabora traje do 22. prosinca ove godine i ni dana više,", istaknuo je Šeks nakon što je doživio napade sa svih strana zbog razgovora za Večernji list.

No, čitatelji se mogu ovdje uvjeriti da je Šeksov adut za istup poprilično jak. Naime, jasno je vidljivo da je vladajuća Kukuriku koalicija protivno Ustavu RH donijela promjene poslovnika i omogućila mandat dulji od 4 godine. Sad je samo pitanje tko će podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti poslovničkih odredaba za koje čak i pravni laici vide da nisu u skladu s Ustavom u kojem lijepo piše da mandat traje 4 godine, a po poslovniku definitivno može i mjesecima dulje....

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.