Dream team

Evo koga SDP šalje na treću rundu službenih pregovora s MOST-om

Autor

Direktno.hr

Sutra, petak, 20.studenoga 2015., u sjedištu Socijaldemokratske partije Hrvatske, Iblerov trg 9, u 10:00 sati, nastavit će se pregovori između koalicije Hrvatska raste i Mosta nezavisnih lista na temama: energetika i zaštita okoliša i poljoprivreda i ruralni razvoj, priopćeno je iz SDP-a.
19.11.2015. u 19:35
Ispiši članak

U sastavu delegacije Hrvatska raste su: Branko Grčić, Ivan Vrdoljak, Tihomir Jakovina, Mihael Zmajlović i Tulio Demetlika.

Nakon sastanka predviđene su izjave za medije.

Podsjetimo, nakon drugog sastanka, u četvrtak, su Ivan Kovačić i Branko Grčić iznijeli novinarima mišljenje o postignutim razgovorima.

Kovačić je istaknuo kako su se, po pitanju teme reorganizacije lokalne uprave i regionalne samouprave, oko dosta stvari usuglasili.

"Nismo razgovarali o ukidanju općina, ne na taj način, već o tome da treba napraviti reorganizaciju broja općina. U Hrvatskoj ne bi trebalo biti 550 općina, no o glavnim kriterijima naknadno ćemo izaći u javnost jer ćemo ih naknadno i razraditi", rekao je Kovačić.

Na njegovu izjavu, nadovezao se Grčić naglasivši kako nije bilo problema u razgovoru, već je bila kvalitetna rasprava na visokoj razini stručnosti.

"Najprije smo razgovarali o području smanjenja dužnosničkih mjesta na lokalnoj i nacionalnoj razini, kao i smanjenje racionalizacija uprave, također na lokalnoj i na nacionalnoj razini. Najviše smo se bavili pitanjem teritorijalnog preustroja te povećanjem efikasnosti javne uprave. Stupanj suglasnosti bio je dosta visok, našli smo dosta zajedničkih stavova i stvari. Oko teme javne uprave, tu smo se dogovorili ono što smo kao Vlada već bili dobrano i u pripremi; a to je novi zakon o javnim službenicima i plaćama. Poseban naglasak smo dali na učinkovitost, dakle mjerenje učinkovitosti svakog zaposlenika javne uprave i stvaranje sustava kontinuiranog praćenja, ocjenjivanja i nagrađivanja za rad najboljem. Mislim da to može biti stimulativno za povećanje efikasnosti", izjavio je Grčić.

Novinari su ga upitali znači li to ne nužno otkaz, na što je Grčić potvrdio da ne nužno.

"Ali govorili smo o tome da se u idućem mandatu mora nastaviti s racionalizacijom ukupnog broja stanovnika. Ne drastično jer neki omjeri govore da smo blizu europskog prosjeka, ali taman toliko da stvorimo prostor za novce koji nam trebaju za nagrađivanje najboljih u sustavu", priznao je Grčić.

Zanimalo nas je i kakav je dogovor oko teritorijalnog preustroja, na što je Grčić rekao kako su tu Hrvatska raste i Most, više-manje, suglasni da broj županija u Hrvatskoj mora biti manji.

"I kolega Kovačić jasno je rekao da oko toga moramo definirati kriterije i da ćemo o tome nastaviti razgovore. Znači, apsolutno se slažemo za smanjivanje broja županija jer to je povezano i s ovim drugim aspektom s 550 jedinica lokalne samouprave", rekao je Grčić.

Naglasio je kako su upravo oko ovog zadnjeg pitanja dosta vremena potrošili, pogotovo oko onih jedinica lokalne samouprave koje nemaju fiskalni kapacitet da normalno funkcioniraju. Doznali smo kako prvi korak, koji će po tom pitanju učiniti, je obavezno uvođenje volonterskog pristupa u te jedinice te preuzimanje dijela funkcija od susjednih, prije svega gradova, koji bi mogli za određenu nagradu obavljati dio upravnih poslova.

Zanimalo nas je na koji način točno?

Grčić je jasno naglasio kako je za nas novinare interesantna činjenica i bitna tema smanjenje broja dužnosnika za gotovo 50 posto.

"I to prije svega ukidanjem funkcija zamjenika, osim eventualno u onim jedinicama u kojima su zamjenici iz nacionalnih manjina ili su nacionalne manjine u većinskom broju u jedinici lokalne samouprave, pa onda su zamjenici hrvatske nacionalnosti. U tom dijelu bi napravili izuzetak, a sve ostalo ide ka ukidanju funkcije zamjenika", izjavio je Grčić.

Nije bio raspoložen dati odgovor koliko će biti potrebno razgovora Mostu da bi se odlučili za koju stranu će.

Butković: slažemo se u svemu - Kovačić: MOST nije ni bio za regije

Točno nakon dva i pol sata razgovara pregovaračkog tima HDZ-a i MOST-a o rezultatima su izvijestili okupljene novinare Oleg Butković, član predsjedništva HDZ-a i predsjednik županijskoga HDZ-a primorsko goranske te Ivan Kovačić, gradonačelnik Omiša.

Novinare je zanimalo pitanje regionalizacije, kako su to riješili na pregovorima. Oleg Butković izrazio je zadovoljstvo današnjim razgovorima te iznio činjenicu kako su se u potpunosti složili sa svim pitanjima vezanima za lokalnu javnu upravu i samoupravu.

''Razgovarali smo najprije o reformi javne uprave, smanjenu broja ministarstva, kako je učiniti što boljom i učinkovitijom'', izjavio je Butković.

Istaknuo je da su se složili budući da su zadnjih četiri godine iz HDZ-a javno govorili da upravo to treba i učiniti.

''I sada imamo ozbiljnog sugovornika koji se za isto to zalaže. Raspravljali smo o onim općinama koje nisu samoodržive i postavljeno je pitanje kako dalje s njima. Isto tako i kako ovlasti županija prenijeti na gradove i općine. Tu smo se složili jer smatramo da u principu treba jačati gradove i općine. Pitanje broja županija nije suštinsko pitanje već i pitanje kako županije učiniti stabilnijima i učinkovitijima. Hrvatska može biti jedna županija ali ako nema ovlasti i ako nije učinkovita onda nam kao takva i ne treba'', istaknuo je Butković. Na to je nastavio Kovačić ocjenjujući da je smanjenje broja županija tj. broj županija ostavljeno za glavnu raspravu.

Novinari su podsjetili da je pitanje smanjenog broj županija bilo MOST-ovo glavno oružje u kampanji s čim se Kovačić i složio.''Oni i ne bježe od tog uvjeta, to je otvoreno pitanje za razgovor'', pojasnio je Kovačić.

Isto tako podsjetili smo ga kako je Karamarko jutros izrazio izričito protivljenje regionalizaciji, na što je Kovačić rekao da ni MOST nije bio za regionalizaciju.

''Bili smo za smanjenje broja županija i za decentralizaciju, posebice za ovlasti kako centralne tako regionalne i lokalne. Zadovoljan sam s provedenim razgovorima. Plan Mosta napravljen je kao temelj za osnovne razgovore. Ne možemo ni mi uvjetovati za sve točke samog plana, tako da su neke teme ostale za razgovor. Jednako kao što su za razgovor ostavljeni kriteriji za ukidanje općina, hoće li to biti 2.000, 3.000 ili 4.000 stanovnika. Bili bi nekorektno od nas da to dogovaramo u dva sata'', naglasio je Kovačić.

U rečenicu mu se u tom trenutku ubacio Butković te naglasio da su ostavili mogućnost da i građani iznesu svoje mišljenje o županijama.

''Dakle i referendum?'', pitali su novinari kao i znači li to odustanak od regionalizacije.

Kovačić je na to ponovio da će struka odrediti hoće li to biti pet, 10 ili 20 županija.

''Domoljubna koalicija ostavila je mogućnost za priču da se broj županija može smanjiti'', naglasio je. Novinari su Butkovića upitali kako njihova stranačka baza u ruralnoj sredini gleda na ovakve razgovore i da li ih podržavaju.

Butković je britko odgovorio kako se ovdje ne radi o stranci nego o državi.

''Nema stvari o kojoj nećemo razgovarati i koju nećemo prihvatiti, a samo s ciljem da svi skupa počnemo bolje živjeti. Naravno da nam je smanjivanje broja zaposlenih u javnoj upravi prihvatljivo, jer je HDZ o tome prvi počeo i pričati. Naravno da prihvaćamo da načelnici u općinama do 3.000 stanovnika budu volonteri. U potpunosti smo se složili sa svima što je MOST ovdje danas iznio'', zaključio je Butković.

Novinari nisu odoljeli a da Kovačića ne pitaju imaju li oni ideju kako treba razraditi taj zahtjev za ukidanje županija?

Kovačić je rekao: Imamo početne ideje, ali moramo voditi računa o projektima koje su pojedine županije dobile iz EU fondova i sada treba vidjeti kako će se oni preusmjeriti. Moramo malo stati'.

''Kako će netko srediti svoje političke kadrove nas ne zanima. Obje strane su rekle kako će samo srediti one koje su uhljebili u poduzeća ili nekakve lokalne samouprave. No, lokalna samouprava mora ići u reformu i pristali su da manje općine imaju volontere'', kaže Kovačić.

Novinari su od Kovačića pokušali dobiti ocjenu je li neka strana više spremna na reforme koje traži Most, na što je odgovorio da su jedni i drugi spremni na reforme te da su dali sličan stav.

"Pa kako ćete se odlučiti", pitali su novinari.

To je izazvalo smijeh i novinara i pregovaračkog tima, na što je Kovačić kratko odgovorio: Pustite to nama, bit će teško naravno, ali preuzeli smo tu odgovornost''.

 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.