PRIJAVLJENA POVJERENSTVU ZA SUKOB INTERESA

Evo kako su previd Anke Mrak-Taritaš komentirali njeni koalicijski partneri, ali i bivša stranka

Autor

mo

Anka Mrak-Taritaš u prosincu 2018. godine prijavljena je Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa jer je, kako piše u prijavi, kao ministrica graditeljstva sebe imenovala u ispitno povjerenstvo za polaganje stručnog ispita u području prostornog uređenja. Kao članica povjerenstva primala je naknadu koju nije navela u imovinskoj kartici. Ukupno je primila 38.950 kuna.

19.02.2019. u 18:13
Ispiši članak

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, koje sada istražuje slučaj naložilo je mjerodavnim institucijama da dostave dokumentaciju.

U objavi na Facebooku Anka Mrak-Taritaš preuzela je odgovornost za propust kojeg je nazvala previdom. 

"Vezano za medijske napise o prijavi Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa, koja je protiv mene podnesena zbog sudjelovanja u povjerenstvu Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za polaganje stručnog ispita želim reći sljedeće:

1. Moje sudjelovanje u radu povjerenstva za polaganje stručnog ispita započelo je u funkciji nestranačke zamjenice ministra na koju dužnost sam došla kao stručnjak za prostorno planiranje. Osim mene u povjerenstvima su sudjelovali i drugi pomoćnici koji su stručnjaci za pojedina područja, a sve nas je zajedno imenovao tadašnji ministar Ivan Vrdoljak. Nakon što sam postala ministricom graditeljstva i prostornog uređenja, nastavak mojeg sudjelovanja u povjerenstvu je predstavljalo samo kontinuitet rada povjerenstava u istom sastavu, a budući da odluke o imenovanju članova potpisuje novi ministar, novu odluku sam morala potpisati osobno. 

2. S obzirom na protek vremena, koliko sam za sada uspjela provjeriti u bankovnim izvodima starima i do 5 godina, utvrdila sam da sam za navedeni rad prosječno primala naknadu u visini oko 800 kn mjesečno. 

3. Zbog činjenice da se radilo o sredstvima isplaćenima od strane ministarstva iz kojeg mi se tada isplaćivala i plaća, napravila sam previd i te iznose nisam tretirala kao druge prihode pa sam ih očito zbog toga propustila prijaviti u imovinskoj kartici. Želim reći da mi to ni na koji način nije bila namjera, već previd koji mi se dogodio spletom okolnosti.

4. Zbog navedenog, želim se ovim putem ispričati hrvatskoj javnosti te želim reći da ću svu potrebnu dokumentaciju koju imam dostaviti Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa te ću poštivati svaku odluku Povjerenstva i preuzeti svu potrebnu odgovornost za učinjeni propust.

5. Na kraju, žao mi je da oni koji su ovaj previd uočili nisu odmah reagirali nego su prigodno čekali 3 pune godine od prestanka mog mandata i to sada koriste za osobnu diskvalifikaciju.", napisala je na svom Facebook profilu saborska zastupnica Mrak-Taritaš. 

Oko 'previda' koji ju je doveo pred Povjerenstvo upit smo poslali njenim koalicijskim partnerima HSS-u, IDS- i HSU-u koji su najveće stranke članice Amsterdamske koalicije ali i njenoj bivšoj stranci HNS-u čiji je član bila dok je obavljala dužnost ministrice u ondašnjoj koalicijskoj vladi. 

Iz Istarskog demokratskog sabora kratko su nam odgovorili kako je Anka Mrak Taritaš objasnila je da se radi o previdu i pojasnila kako je do njega došlo i kako je preuzela punu odgovornost i ispričala se zbog propusta. Napisali su i kako je time demonstrirala razinu političke odgovornosti kakva se, nažalost, rijetko vidi u hrvatskoj politici.

"Anka će poštivati odluku Povjerenstva, no neugodna je spoznaja da je netko za tu pogrešku znao i da je nije prijavio odmah nego je čekao nekoliko godina.", piše u odgovoru IDS-a. 

Slično je za portal Direktno odgovorio i Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika.

"Odgovornost je uvijek osobna, Anka Mrak Taritaš je izjavila da preuzima odgovornost za sve što se vezuje za nju", napisao je Hrelja u svom odgovoru. Dodao je kako se u koaliciju ulazi s dobrom vjerom i ne misleći kako će biti sve idealno. "Međutim, od koalicije se ne odustaje na prvi povik", napisao je Hrelja i dodao kako je bilo vremena da se ova situacija i ranije riješi bez čekanja izbora. 

Do zaključenja pisanja ovog članka iz Hrvatske seljačke stranke nismo dobili odgovor. 

Iz bivše stranke Anke Mrak-Taritaš, Hrvatske narodne stranke, za portal Direktno su odgovorili kako nemaju saznanja o ovom slučaju. "Želimo vjerovati da si kolegica Anka Mrak-Taritaš iz GLAS-a nije isplaćivala sumnjive naknade niti da bi zlorabila svoj položaj da samu sebe imenuje za predsjednicu povjerenstva i tako ostvari financijsku korist, osobito imajući u vidu njene izjave koje se dobrim dijelom temelje na osudi takvih pojava", napisali su u svom odgovoru Narodnjaci.

"Slučaj Anke Mrak Taritaš iz GLAS-a, kao i svaki drugi koji budi sumnju u nečasne radnje, moraju istražiti nadležna tijela prije donošenja zaključaka", poručili su HNS-ovci. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.