O OVOME NIJE ŽELIO GOVORITI NA HRT-U

Evo kako je stvarno poslovao Zoran Milanović i zašto se želi vratiti na političku scenu

Autor

Darko Markušić

SDP-ov predsjednički kandidat Zoran Milanović u nedjelju je govoreći u emisiji HRT-a vrlo oštro govorio o svojim potencijalnim protukandidatima, uključujući i aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, kandidatkinju HDZ-a.

09.09.2019. u 16:53
Ispiši članak

Iako se zalaže za potpunu transparentnost Milanović nije želio previše govoriti o razdoblju svoje poduzetničke, konzultantske karijere.

Istaknuo je tek da nikada nije poslovao s državom. O klijentima iz privatnog sektora odbio je govoriti.

"U zadnje dvije i pol godine nisam radio za javni sektor u Hrvatskoj ili za državne i gradske tvrtke. Nećete nikada naći da sam radio za javni sektor, za razliku od masu drugih. Podatke o mom poslovanju ima porezna uprava i samo čekam da ih netko iskopa, ali ja se toga ne bojim. Imam takve ugovore da više od toga ne mogu reći. Ne mogu govoriti o tome! Ne mogu komentirati Čermaka, Tedeschija, Todorića... Ugovorom sam vezan, ne mogu o tome govoriti", naglasio je Milanović.

Podsjetimo, portal Direktno prvi je otkrio kako je stvarno poslovao Zoran Milanović i zašto se ponovno želi vratiti na političku scenu.

Portal Direktno analizirao je ekskluzivno još u svibnju ove godine poslovanje njegove konzultantske tvrtke, o čijim se aktivnostima u javnosti uistinu vrlo malo zna, i otkrio da Milanović ne ostvaruje senzacionalne prihode o kojima je maštao dok je boravio u Banskim dvorima.

Tvrtka EuroAlba Advisory d.o.o., čiji je Milanović osnivač i jedini direktor, u 2018. ostvarila je prihod od 745.292 kune. Rashodi tvrtke iznosili su 115.407 kuna, a nakon plaćenog poreza na dobit (76.933 kune) tvrtka je iskazala neto dobit od 552.953 kune. Milanovićeva tvrtka zadržava dobit, odnosno neće ju isplatiti vlasniku, odnosno osnivaču.  U odnosu na prethodnu godinu tvrtka bilježi rast prihoda od 19,2 posto, neto dobiti od 20,3 posto, ali i rashoda od 13,2 posto.

Inače, portal Direktno već je analizirao poslovanje Milanovićeve tvrtke i u 2017. te prethodnim godinama.

U strukturi prihoda Milanovićeva tvrtka u inozemstvu je ostvarila tek nešto više od 28 posto, odnosno 209.970 kuna, što znači da glavninu poslovanja čine poslovi u Hrvatskoj. Za plaće, poreze i doprinose na plaće tvrtka je isplatila u 2018. godini 56.698 kuna, što znači da je trošak neto plaća iznosio 40.010 kuna.

Prema podacima dostavljenima Financijskoj agenciji Milanović nije isplatio sebi ni dobit ostvarenu u 2017. već ju je usmjerio u zadržanu dobit. To znači da je tvrtka u dvije godine poslovanja akumulirala više od milijun kuna dobiti iz poslovanja. Ako bi se bivši premijer odlučio na povlačenje ostvarene dobiti, tj. isplatu dobiti vlasniku morao bi je umanjiti za porez. No to, prema dostupnim podacima, nije učinio već očito, kao i mnogi drugi poduzetnici, povremeno sam sebi odobrava pozajmice ili isplaćuje predujmove dobiti.

Prema poslovnom izvješću tvrtka nema značajnih potraživanja niti neplaćenih obveza, a glavninu imovine čini novac na računu.

U strukturi potraživanja navodi se na dan 31. 12. 2018. i potraživanje od 18.750 kuna od zaposlenika i 'članova poduzetnika', što znači osnivača tvrtke. Na toj stavci potraživanja su početkom godine iznosila čak 140 tisuća kuna. To ukazuje kako je tvrtka najvjerojatnije odobravala pozajmice zaposlenicima, vrlo vjerojatno samome Milanoviću, koji je (kao što to čini i većina hrvatskih poduzetnika) na taj način kompenzirao vrlo nisku plaću na koju je službeno prijavljen. Pod stavkom ostalih troškova tvrtka je iskazala 33.220 kuna. Tu se mogu podvući troškovi prijevoza, putovanja, reprezentacije i sl.

Prema podacima Poslovne Hrvatske tvrtka je godinu ranije, o čemu je već pisao portal Direktno, završila samo s jednim zaposlenim, što bi značilo da je prosječna mjesečna plaća Zorana Milanovića 3334 kune neto ili 4725 kuna bruto.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.