LOVA DO KROVA

Eurozastupnicima neće biti teško napustiti fotelju, pazite što sve dobivaju i nakon isteka mandata!

Autor

mo

Ako ste mislili kako će zastupnicima koji nisu uspjeli ponovno osvojiti mjesto u Europskom parlamentu biti teško nakon gubitka fotelje, to nije baš tako. Naime, beneficije eurozastupnika nipošto ne prestaju s datumom isteka mandata.

27.05.2019. u 13:34
Ispiši članak

Osnovna bruto plaća hrvatskih eurozastupnika je 8757 eura, ali nakon plaćanja europskog i hrvatskog poreza na dohodak te drugih nameta iznosit će negdje oko 4500 eura neto (nešto više od 33 tisuće kune). 

Uz plaću zastupnici u Europskom parlamentu imaju pravo na dnevnicu koja je namijenjena za pokrivanje troškova smještaja, režija, prijevoza i prehrane eurozastupnika i iznosi 320 eura. Tome treba dodati i posebne naknade za službena putovanja.

Slabije je poznato da svaki zastupnik u Europarlamentu mjesečno ima na raspolaganju 4200 eura mjesečno za troškove rada svog ureda, uključujući telefonske i druge veze, dok za angažiranje tri asistenta svaki zastupnik dobije 24 tisuće eura. 

Imaju pravo i na povrat novca za putovanja vezana za parlamentarne sastanke u maksimalnom iznosu do 4454 eura godišnje, zatim mogućnost korištenja službenih vozila EU parlamenta u Bruxellesu i Strasbourgu te imaju pravo na povrat dvije trećine medicinskih troškova.

I to ne prestaje nakon što im istekne mandat ili nakon što ih ne reizaberu. Naime, oni koji nisu opet izabrani u EU parlament imaju pravo i na 'otpremnine', odnosno plaću u punom iznosu dok ne pronađu neki novi posao, a za pronalaženje novog posla imaju rok od dvije godine. 

Ali to nije sve. Zastupnici kojima je istekao mandat imaju pravo još šest mjeseci na trećinu iznosa koji su tijekom mandata dobivali za troškove funkcioniranja ureda. Dakle, dobiju 1430 eura, pri čemu nisu dužni nikome polagati račune o tome kako i na što zapravo troše taj novac, iako više nema nikakve potrebe za postojanjem ureda. 

Osim toga, sva uredska oprema, računala i drugi uređaji kupljeni europskim novcem ostaju u vlasništvu zastupnika, koji tu imovinu kasnije mogu i, recimo, prodati, a novac prisvojiti.

S obzirom na navedeno, osim što imaju dovoljno vremena za pronalazak posla, imaju i dovoljno materijalnih sredstava za eventualni nastavak političke karijere u Hrvatskoj. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.