U donjoj polovici

Eurostat objavio podatke o rastu BDP-a, evo tko je sve bolji od Hrvatske

Autor

Direktno.hr

Hrvatska je u drugom tromjesečju ostvarila rast sezonski prilagođenog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 0,7 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, čime je on znatno ubrzao u usporedbi s prva tri ovogodišnja mjeseca kada su aktivnosti uvećane 0,2 posto, pokazalo je u utorak objavljeno izvješće Eurostata.
08.09.2015. u 15:16
Ispiši članak

Eurostat je tako izdvojio Hrvatsku u skupinu zemalja s izrazitijim gospodarskim rastom u drugom tromjesečju, a istu stopu rasta zabilježile su prema raspoloživim podacima europskog statističkog ureda i Velika Britanija, Slovenija, Litva i Estonija.

Najsnažiji je rast u drugom tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca među zemljama EU bilježila Latvija, za 1,2 posto. Slijedi Malta s 1,1 posto, te Češka, Španjolska i Švedska, s po 1,0 posto.

Grčka se također izdvaja relativno visokom stopom rasta BDP-a u drugom tromjesečju, od 0,9 posto, istom kao i Poljska. Značajnije je poraslo i slovačko gospodarstvo, za 0,8 posto.

Najslabiji rast - od samo 0,1 posto - bilježile su u promatranom razdoblju Nizozemska, Austrija i Rumunjska. Francusko je pak gospodarstvo stagniralo.

Među značajnijim hrvatskim trgovinskim partnerima, Njemačka je ostvarila rast od 0,4 posto, a Italija od 0,3 posto.

Eurostat je potvrdio prvu procjenu rasta u EU u cjelini od 0,4 posto, istu kao i u prethodnom tromjesečju. Blago su pak povisili procjenu rasta za eurozonu, s 0,3 na 0,4 posto. U prethodnom su tromjesečju i EU i eurozona zabilježili 0,5-postotni rast aktivnosti na tromjesečnoj razini.

Podignuta procjena rasta EU i eurozone na godišnjoj razini

Eurostat je povisio i procjenu rasta gospodarstva EU i eurozone u drugom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Tako sada procjenjuju da je gospodarstvo EU poraslo 1,9 posto, u odnosu na dosada procijenjenih 1,6 posto. Procjena za eurozonu podignuta je pak s 1,2 na 1,5 posto.

Hrvatska je s 1,4-postotnim rastom izjednačena s Litvom prema raspoloživim podacima Eurostata.

Najizrazitiji rast među zemljama članicama EU-a na godišnjoj je razini zabilježila Malta, od 4,8 posto, a slijedi Češka sa 4,4 posto. Izrazitije stope rasta još su zabilježile Rumunjska i Poljska, od 3,7 odnosno 3,6 posto. Ispred Hrvatske su i Slovačka (3,1 posto), Španjolska (3,1), Švedska (2,9), UK (2,6) Latvija (2,7), Mađarska (2,5), Slovenija (2,5), Bugarska (2,2), Nizozemska (2,0), Estonija (1,9), Danska (1,8), Njemačka (1,6), Grčka (1,6), Portugal (1,5 posto).

Najniže stope rasta u drugom tromjesečju u odnosu na isto lanjsko razdoblje bilježile su Italija i Austrija, od 0,7 posto, te Cipar, od 0,8 posto. Stagniralo je samo finsko gospodarstvo.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.