MEĐU ČLANICAMA EU

Eurostat: Mladi Hrvati rekorderi po životu u roditeljskom domu

Autor

rj

Eurostat je objavio izvješće o broju mladih osoba u zemljama članicama Europske unije koji žive u roditeljskom domu, ali i o broju mladih osoba koji žive u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti.

17.12.2018. u 19:50
Ispiši članak

Podaci Eurostata pokazuju kako je u 2017. godini broj mladih osoba (od 16-29 godina) u državama članicama Europske unije koji žive s roditeljima iznosio 68,2 posto. Udio mladih muškaraca bio je 73,3 posto dok je kod žena brojka manja i iznosi 62,9 posto.

Zanimljivo je kako je u svakoj europskoj državi udio mladih ženskih osoba koje žive u roditeljskom domu manji od udjela mladih muškaraca. Najveće razlike su tako u Bugarskoj (19,3 posto) i u Rumunjskoj (17,2 posto), dok je najmanja razlika u Malti (4,6 posto). Hrvatska predvodi listu udjela mladih muškaraca koji žive u roditeljskom domu (93,1 posto), dok su iza Hrvatska odmah Slovačka (89,2 posto) i Italija (88,3 posto), dok je po udjelu mladih ženskih osoba koji žive u roditeljom domu Hrvatska također pri samom vrhu. U Hrvatskoj tako 82,3 posto mladih ženskih osoba živi kod roditelja, dok veći rezultat ima samo Malta (82,4 posto). 

Eurostatovi podaci također pokazuju kako najmanje mladih osoba živi kod roditelja u Finskoj i Danskoj.

Hrvatska na sredini ljestvice mladih osoba koji žive u riziku od siromaštva

Eurostat je istraživao i koliko mladih osoba (od 16 do 29 godina) živi u riziku od siromaštva i društvene isključenosti.

U 2017. godini tako je 27,7 posto mladih osoba u zemljama članica živjelo u riziku od siromaštva i društvene isključenosti ili u brojkama 21,8 milijuna mladih osoba.

Među zemljama članicama Europske unije, najveći postotak mladih osoba u riziku od siromaštva bilo je u Grčkoj (45.9 posto), Bugarskoj (41.0 posto) i Rumunjskoj (40.4 posto),  dok je najmanji udio u Slovačkoj (17,3 posto), Malti (15,3 posto) i Češkoj (12,1 posto). Među zemljama koje ne pripadaju Europskoj uniji najgore rezultate postigla je Srbija (43,2 posto), Makedonija (41,5 posto) i Turska (40,5 posto), dok su mali udio imali Švicarci (16,8 posto i Island (15,7 posto).

Hrvatska po ovom pokazatelju spada u sredinu ljestvice. Tako 23,9 posto mladih u Hrvatskoj živi u riziku od siromaštva, broj mladih muškaraca  iznosi 23,5 posto, dok je broj mladih ženskih osoba koji živi u riziku od siromaštva 24,2 posto.

.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.