Eurostat vs DZS

Eurostat: Hrvatska ima najvišu nezaposlenost u Europskoj uniji

Autor

Direktno.hr

Sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj ostala je u rujnu nepromijenjena u odnosu na prethodni mjesec, pri čemu je i dalje među najvišima u Europskoj uniji, pokazuje u petak objavljeno izvješće europskog statističkog ureda.
30.10.2015. u 14:31
Ispiši članak

U Hrvatskoj je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti, utvrđena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO), u rujnu iznosila 15,4 posto, što znači da ostala nepromijenjena u odnosu na naniže revidirani podatak za kolovoz, pokazuju podaci Eurostata. U odnosu na prošlogodišnji rujan smanjena je za 1,6 postotnih bodova.

Prema Eurostatu raspoloživim podacima, bez posla je u rujnu bila 291 tisuća hrvatskih građana, 3.000 manje nego u prethodnom mjesecu. U usporedbi s prošlogodišnjim rujnom njihov je broj smanjen za 33 tisuće.

Time je Hrvatska prema Eurostatovom izvješću zadržala mjesto u skupini zemalja s najvišim sezonski prilagođenim stopama nezaposlenosti izračunatim ILO-vom metodologijom, koju predvodi Grčka sa stopom nezaposlenosti od 25,0 posto u srpnju. Slijedi Španjolska sa rujanskom stopom nezaposlenosti od 21,6 posto.

Najnižu je stopu nezaposlenosti u rujnu među zemljama EU-a bilježila Njemačka, od 4,5 posto. Slijede Češka sa 4,8 posto i Malta s 5,1 posto.

Najviše je u odnosu na prošlogodišnji rujan smanjena stopa nezaposlenosti u Španjolskoj, za 2,4 postotna boda, te u Estoniji, za 2,3 postotna boda u kolovozu, i Bugarskoj i Slovačkoj, za po 1,9 postotnih bodova. Višu stopu u promatranom razdoblju zabilježile su Finska, Francuska, Rumunjska i Belgija, u rasponu od 0,6 do 0,1 postotni bod.

Na razini Europske unije sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti kliznula je u rujnu na 9,3 posto, s 9,4 posto u prethodnom mjesecu. U prošlogodišnjem rujnu iznosila je 10,1 posto.

I u eurozoni je stopa nezaposlenosti smanjena u rujnu za 0,1 postotni bod u odnosu na prethodni mjesec, na 10,8 posto. U prošlogodišnjem rujnu iznosila je 11,5 posto.

U EU28 je u rujnu bez posla bio ukupno 22,631 milijun građana, od čega njih 17,323 milijuna u eurozoni, procjenjuju u Eurostatu. U odnosu na kolovoz njihov je broj smanjen za 147 tisuće u EU, odnosno za 131 tisuću u eurozoni.

U dobnoj skupini od 15 do 24 godine stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji iznosila je u rujnu 20,1 posto i smanjena je za 1,7 postotnih bodova u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U eurozoni iznosila je u rujnu 22,1 posto, što je 1,3 postotna boda manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Bez posla je u EU28 u rujnu bilo 4,54 milijuna mladih, od čega njih 3,113 milijuna u eurozoni. Time je njihov broj na godišnjoj razini smanjen za 500 tisuća u EU28, te za 251 tisuću u eurozoni.

Hrvatska je i dalje sa stopom nezaposlenosti u toj dobnoj skupini od 43,1 posto u trećem tromjesečju među zemljama EU s najvišim stopama nezaposlenosti među mladima. Prednjači Grčka sa 48,6 posto u srpnju a slijedi Španjolska sa 46,7 posto.

Najniže pak stope nezaposlenosti među mladima bilježile su u rujnu Njemačka, Austrija, Danska i Nizozemska, u rasponu od 7,0 do 11,5 posto, pokazuje izvješće Eurostata.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.