Dežurni optimist Grčić

Europska komisija vjeruje da Hrvatska izlazi iz recesije u ovoj godini

Autor

Direktno.hr

„Blago povećanje procjene stope rasta na 0,3 posto pokazuje da i Europska komisija vjeruje da Hrvatska izlazi iz recesije u ovoj godini. Dobro je što je i prognoza rasta za 2016. godinu povećana na 1,2 posto jer to znači da smo stvorili uvjete za stabilan i održiv gospodarski rast u narednim godinama, kaže potpredsjednik Vlade Branko Grčić.
05.05.2015. u 13:54
Ispiši članak

Pozitivni ekonomski pokazatelji s početka 2015. godine to samo potvrđuju. Rastu industrijska proizvodnja i izvoz kao nastavak pozitivnih trendova iz prošle godine. Raste i osobna potrošnja potaknuta, između ostaloga, poreznim rasterećenjem plaća. Stabilizira se i građevinski sektor što upućuje na oživljavanje investicijskih aktivnosti. Sve to dovelo je do smanjenja nezaposlenosti, odnosno blagog povećanja zaposlenosti.

Što se tiče fiskalnih projekcija, Europska komisija je prepoznala naše napore na fiskalnoj konsolidaciji. Međutim, jasno je da daljnje smanjenje deficita i zaustavljanje rasta javnog duga moraju biti i ostaju u fokusu Vlade za naredno razdoblje. Pretpostavka za to je provedba Nacionalnog programa reformi koji je Vlada već prihvatila i počela provoditi.“ zaključuje Branko Grčić.

Moscovici: preslab rast za značajniji rast zaposlenosti

U Hrvatskoj se očekuje skroman rast, preslab da bi značajnije potaknuo rast zaposlenosti, izjavio je u utorak povjerenik za ekonomske i financijske poslove Pierre Moscovici."Očekuje se slab rast u 2015. godini, koji bi se ponešto trebao ubrzati u 2016. godini, potaknut rastom investicija uglavnom iz europskih fondova. Procjenjuje se da će rast biti preslab da bi potaknuo značajniji rast zaposlenosti", rekao je povjerenik Moscovici na konferenciji za novinare odgovarajući na upit novinara da prokomentira gospodarsku situaciju u Hrvatskoj s obzirom na visoki deficit i rast javnog duga.

Moscovici je u utorak predstavio proljetne ekonomske prognoze Europske komisije u kojima je blago povećana procjena gospodarskog rasta za ovu godinu u Hrvatskoj u odnosu na prethodne prognoze s 0,2 na 03, posto, a za sljedeću godinu s 1 na 1,2 posto.

"Kada je riječ o javnim financijama, imali smo prigodu sastati se s predstavnicima hrvatske Vlade i imamo s njima pozitivan dijalog. Nadam se da će mjere koje će biti najavljene moći biti uzete u obzir na pozitivan način u specifičnim preporukama, koje ćemo predstaviti do polovine svibnja", rekao je Moscovici.

Komisija će sljedeći tjedan objaviti ekonomske preporuke za svaku zemlju članicu, na temelju njihovih nacionalnih reformskih programa.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.