imamo dokument

Esih i Hasanbegović amandmanom do preraspodjele novca za civilno društvo

Autor

Direktno.hr

U subotu, 10. prosinca nezavisna saborska zastupnica Bruna Esih i zastupnik Zlatko Hasanbegović (HDZ) zajednički su podnijeli amandman na Prijedlog državnog proračuna Republike Hrvatske za 2017. godinu.
11.12.2016. u 15:55
Ispiši članak

Portal direktno.hr u posjedu je amandmana, koji je jučer podijeljen u Saboru, a kojim se traži preraspodjela novca namijenjenog udrugama civilnog društva, tako da se dio sredstava namijenjenog Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva preusmjeri na aktivnosti iz programskog područja socijalna i humanitarna djelatnost, kao što su primjerice udruge branitelja, organizacije koje se bave humanitarnom djelatnošću u inozemstvu, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Crveni križ.

Riječ je o 12.920.133 kn, koje bi se iz fonda igara na sreću, umjesto u Nacionalnu zakladu, prerasporedilo u druge stavke proračuna, a isto se odnosi i na sufinanciranje projekata organizacijama civilnog društva te Nacionalnog programa za zaštitu potrošača.

Esih i Hasanbegović u obrazloženju amandmana tvrde kako je razvidno da je svrhovitije, racionalnije i transparentnije sredstva od prihoda od igara na sreću preraspodijeliti na aktivnosti resornih ministarstava, izravno usmjerenih na potporu i promicanje razvoja civilnog društva iz područja socijalne, zdravstvene i humanitarne zaštite, poglavito zaštite djece, mladih i drugih ranjivih društvenih skupina.

Ovim povodom vrijedi naglasiti kako spomenuta Zaklada djeluje kao posrednik u preraspodjeli javnog novca, a, umjesto da ga troši, ona dio novca ostavlja sa strane kao bankovni depozit i oročava proračunska sredstva. I pored svega toga, u 2017. ta bi zaklada trebala imala i značajan porast priljeva sredstava. Zanimljivo, trebala bi se podjednako brinuti o osobama s invaliditetom, za mlade i braniteljske udruge, za demokratizaciju društva. Međutim, prema javno dostupnim podacima, ispada da Nacionalna zaklada izdvaja pet puta više sredstava upravo za demokratizaciju društva (udruge poput GONG-a, Kuće ljudskih prava i sl.).

Na ovu temu pred saborskim zastupnicima će se uskoro naći i Izvještaj o radu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, iz kojega je vidljivo da bilježi porast neutrošenih sredstava.

Cijeli sadržaj amandmana pogledajte u nastavku. Glasovanje o proračunu očekuje se u četvrtak.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.