NAPLATIT ĆE SE ODVJETNIK I STALNO ZAPOSLENI NOVINARI

EPILOG PROPALOG PROJEKTA Novinari 21. stoljeća dobit će dio neisplaćenih plaća, a stečajni upravitelj 59.000 kuna

Autor

Leo Buljan

Prošlo je gotovo šest godina kako je nakladnik posrnulih dnevnih novina 21. stoljeće tvrtka Miran dan d.o.o. ušla u stečajni postupak kako bi se spasio bar dio plaća zaposlenih.

29.01.2019. u 07:18
Ispiši članak

Portal Direktno u posjedu je zaključka s Trgovačkog suda u Zagrebu 24. siječnja prema kojemu je stečajni upravitelj Marinko Paić dužan u roku od osam dana sudu dostaviti iznos koji će se isplatiti stalnim zaposlenicima, što znači da će bar dio zaposlenika možda vidjeti svoja potraživanja na osnovu neisplaćenih plaća.

Podsjećamo, novine 21. stoljeće zapošljavale su oko 40 stalnih urednika i novinara te još toliko honorarnih suradnika. Kako doznajemo, najnovija odluka suda znači da će se bivšim stalnim djelatnicima isplatiti 58 posto potraživanja, što je iznos od 820.000 kuna. Kad se tome pridoda iznos koji su dobili u prvoj fazi stečajnog postupka, stalno zaposleni dobit će oko 86 posto svojih potraživanja, a za honorarne suradnike neće biti ništa. 

Ogorčen ovakvim razvojem događaja je i dugogodišnji novinar, urednik, publicist i jedan od honorarnih suradnika propalih novina Denis Kuljiš. Kako tvrdi Kuljiš, mogla su se osigurati sredstva za plaće ‘honoraraca’, ali je stečajni upravitelj išao u nepotrebno razvlačenje postupka, što je istopilo dobar dio stečajne mase. 

“Mislim da će stalno zaposleni dobiti više nego što su radili jer su oni bili zaposleni i kad list nije izlazio. Moglo je to biti davno gotovo da nije bilo tolikog zavlačenja. Stečajni upravitelj je bez razloga odugovlačio, a bilo je dovoljno novca da se isplati sve radnike. Kod nas stečajni postupak nije ograničen, pa se stečajni upravitelj može naplaćivati u nedogled”, rekao je Kuljiš.

Prema posljednjim dostupnim podacima, u stečajnoj masi je ostalo 1,3 milijuna kuna umanjenih za sudske troškove. Od toga će se prvo naplatiti odvjetnik Neno Rstić te će za vođenje slučaja dobiti honorar od 287.000 neto (359.000 bruto). “Nije loše za šest ročišta i dvije tužbe”, rekao je jedan od bivših zaposlenika u prijepisci s ostalim djelatnicima. Nakon toga ide naknada stečajnog upravitelja Paića u iznosu od 59.000 neto (121 000 kuna bruto), a tek onda na red dolaze zaposlenici.

Zaposlenici su uvjereni da je propast tvrtke bila planirana od samog početka. Kuljiš tvrdi da pokretačima projekta Aljoši Roksandiću i Dariju Vinceu uopće nije bio cilj da novine uspiju, već da financijskim akrobacijama iskoriste nakladnika Miran dan d.o.o. da otpišu dugove marketinške agencije Digitel. 

Kuljiš: 'Digitel je pokrenuo novine da sebi otpiše 40 milijuna kuna'

“Taj list uopće nije bio pokrenut da postigne čitanost i postane samoodrživ. Svrha mu je bila da se otpišu enormni dugovi tvrtke Digitel. Oni su na račun novina otpisali nekakvih 40 milijuna kuna duga, a nisu uložili ništa u tvrtku”, rekao je Kuljiš.

Također, dodao je kako je formalni osnivač tvrtke Miran dan d.o.o. Marjan Jurleka bio odgovorna osoba samo na papiru.

“Jurleka je samo bio direktor i nije imao nikakvog utjecaja na ekipu iz Digitela. Oni su od Vjesnika u najam uzeli prostor i računala, to im je bio jedini trošak, a napisali su da su odradili menadžment i marketing u vrijednosti od 40 milijuna kuna. Koristili su list da odrađuju nekakve svoje interese jer ih uopće nije bilo briga kakav će rezultat imati na tržištu. Zaposlenici su morali i službene mobitele otkupiti na svoj račun. To je vođeno isključivo da se otpišu dugovi Digitela. Odgovorno tvrdim da je bilo tako”, zaključio je Kuljiš.

Međutim, trakavici se bliži kraj i bivši zaposlenici uvjereni su da će uskoro dobiti veći dio svoje zaslužene plaće. Jedino što je ostalo je da stečajni upravitelj preda sudu točni iznos za isplatu, što je preduvjet da on dobije svoju naknadu.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.