RAZGOVOR S POVODOM - GRADONAČELNIK NINA

EMIL ĆURKO: 'Grad Nin zaslužuje status mjesta od posebne državne skrbi; premijer Plenković i njegova Vlada napravili su za Nin više nego sve prethodne zajedno'

Autor

Darko Markušić

Jedan od najdugovječnijih gradonačelnika u Hrvatskoj, Emil Ćurko, gradonačelnik Nina, u razgovoru za portal Direktno otkriva hoće li se upustiti u izbornu borbu i za peti gradonačelnički mandat. Ćurko s ponosom ističe kako je Nin jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj iz kojeg stanovništvo ne odlazi, već upravo suprotno - bilježi priljev novih stanovnika, te argumentirano obrazlaže zašto je predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković njegov izbor i zašto zaslužuje još jedan predsjednički mandat u stranci.

23.01.2020. u 13:31
Ispiši članak

Koliko je Nin iskoristio EU fondove i kakvi su Vam daljnji planovi s tim u vezi?

Već na samom početku svog prvog mandata, uz misao vodilju obnoviti prepoznatljivu kulturnu baštinu Nina kao najznačajnije platforme ovog 3000 godina starog grada, te izdići "Nin u urbani grad i kulturno-turističku destinaciju" jedna od ključnih zadaća bila je ulaganje u izradu dokumentacija kapitalnih projekata ovog grada koji će se aplicirati prema fondovima Europske unije.

I upravo zbog tog poteza Grad je spremno dočekao strukturne fondove Europske unije iz kojih se danas realiziraju kapitalni projekti razvoja Grada. Izdvojio bih sljedeće projekte:

Izgradnja i opremanje dječjeg vrtića, u iznosu od 9.228.352,03 kuna,

Izgradnja spojne ceste s priključkom na državnu cestu D 306 u Zatonu kao projektom ulaganje u izradu, poboljšanje ili proširenje svih vrsta male infrastrukture,

Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Nin- Privlaka- Vrsi. Projekt obuhvaća ulaganja u sustav javne vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi čija vrijednost ugovora o gradnji iznosi 346.268.867,14 kuna, od čega EU financira iznos od 224.974.341,34 kuna.

Projekt Kulturna ruta putevima liburnskog, rimskog i hrvatskog nasljeđa. Prijavitelj i nositelj projekta je Zadarska županija, a partneri su Grad Benkovac, Grad Pag, Grad Nin, Zavičajni muzej Benkovac. Projekt obuhvaća pripremu dokumentacije za obnovu i uređenje pojedinačnih zaštićenih kulturnih dobara, razvoj sustava interpretacije i valorizacije kulturne baštine unutar kojeg je Grad Nin u sklopu navedenog projekta izrađuje projektnu dokumentaciju za valorizaciju Rimske vile urbane s podnim mozaicima

Uređenje dječjeg igrališta u Zatonu – u sklopu razvoj opće društvene infrastrukture u svrhu podizanja kvalitete života stanovnika LAG-a projekt Rekonstrukcije sportskog igrališta ukupne vrijednosti 397.725,00 kuna.

Grad Nin je ostvario vaučer u iznosu od 15 tisuća eura u sklopu projekta Wi- Fi for you.

Kako planirate proširiti ponudu turističkih sadržaja i privući nove investicije? Što je moguće učiniti u smjeru daljnje prepoznatljivosti Nina?

Spomenuo sam jedan od kapitalnih projekata Grada Nina i susjednih mu lokalnih samouprava, koji se financiraju iz fondova Europske unije a to je Sustav odvodnje aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi, kojeg po značaju za razvoj života stanovništva Grada Nina kao i cjelokupnog sjeverozapadnog dijela zadarske županije, gotovo da možemo nazvati projektom stoljeća. Upravo je to projekt čiji će završetak uvelike utjecati na realizaciju novih velikih projekata i investicija na našem području, čime će doći do snažnije prepoznatljivosti onih resursa koje Grad ima, a koji upravo čekaju izgradnju sustava odvodnje, poput projekta izgradnje Zdravstveno-rekreativnog centra Ninskog blata.

Već ste nekoliko mandata na čelu Grada? Jeste li zadovoljni učinjenim i imate li izazova nastaviti voditi Grad?

Na čelu Grada Nina sam već od 2005. godine i nakon završetka ovog 4. mandata 2021. vrijeme je da se povučem te da mlađa i svježija osoba nastavi uspješan razvojni kontinuitet našeg Grada.

Čovjek uvijek stremi ka boljem, no i više sam nego zadovoljan učinjenim i realiziranim u proteklih 14 i pol godina.

Upravo nezadovoljstvo dotadašnjim načinom vođenja grada, njegovim stanjem, lošom i sporom obnovom, duboko uvjeren kako ova "1. hrvatska metropola" zaslužuje kud i kamo više i bolje, motiviralo me 2005. godine da izađem iz privatnog sektora kao vlasnik dvije uspješne tvrtke, te uđem u aktivnu politiku, kako bi svu energiju i dotadašnje iskustvo usmjerio na javni interes te podizanje kvalitete življenja u gradiću u kojem sam odrastao.

Pred nama su izbori za novo vodstvo HDZ-a. Jeste li zadovoljni suradnjom s Vladom Andreja Plenkovića?

Za vrijeme moja četiri mandata u Republici Hrvatskoj promijenilo se čak šest Vlada. Unatoč iznimnoj povijesnoj važnosti Nina na žalost, više od 2 i pol desetljeća, razvijali smo se sami.

Možda se još sjećate kako je 11. rujna 2017. godine Nin pogodila katastrofalna poplava, čija je bujica porušila ninske povijesne kamene mostove iz 16. stoljeća, (žile kucavice Grada te spomenike kulture), oštetila znatan dio prometne infrastrukture te gotovo potpuno uništila i erodirala poznate ninske pješčane plaze kao i polja ninske Solane te na taj način ozbiljno ugrozila dotada strelovit razvoj Grada.

U najtežim trenucima Grada u posljednjih nekoliko stoljeća , upravo je Vlada Andreja Plenkovića krenula sa sveobuhvatnom pomoći Ninu, bez koje bi oporavak grada bio iznimno dug i mukotrpan.

Ovaj premijer i ova Vlada napravila je za Nin više nego sve Vlade zajedno od kada postoji suverena hrvatska država.

Koji kandidat će imati Vašu podršku na unutarstranačkim izborima za novo vodstvo stranke?

Apsolutno Andrej Plenković. Od 2016. godine, od kada je preuzeo vodstvo stranke, uložio je puno truda kako bi podigao dignitet HDZ-a i u jednom od "najosjetljivijih" trenutaka stranke unatoč unutarstranačkim previranjima prekinuo "krizu" kako u našim redovima tako i na državnom nivou, formiravši stabilnu i učinkovitu Vladu, čime zaslužuje apsolutno povjerenje našeg članstva.

Što još niste ostvarili, a vjerujete da je moguće u idućem razdoblju?

Teško je jednostavno nabrojati sve ono što je napravljeno u ovih posljednjih 14 i pol godina. Ulaganjem u kulturnu baštinu grada kao konotaciju Nina, obnavljanjem spomenika kulture, izgradnjom komunalne infrastrukture, osnivanjem gradskih tvrtki koji besprijekorno vode brigu o održavanju, hortikulturnom uređenju, održavanjem i uređenjem plaža, uvođenjem reda u svim turističkim objektima... Nin se iz male ruralne sredine izdigao u prepoznatljiv biser hrvatskog turizma. Gradić po mjeri čovjeka i dostojanstvenog života svojih građana. Ono što nas veseli je da se u Ninu nije dogodio onaj žalosni egzodus koji prati ostatak naše države, već uz ostanak mladih na svojoj djedovini bilježimo i znatan priliv te doseljavanje stanovništva.

Razvoj Nina uvelike je prepoznat te nagrađivan s preko 30 prestižnih što domaćih, što inozemnih nagrada. Mi kao mala lokalna samouprava napravili smo gotovo nemoguće, no sada su na redu državne institucije.

Nin je kolijevka hrvatske državnosti. Svaka bi europska država gradove poput Nina držala mjestima posebne državne skrbi, jer mjesta ovakvog značaja za nacionalnu povijest, a koji ujedno obiluju i čitavim nizom drugih jedinstvenih resursa, to doista i zaslužuju.


 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.