odgovor 'zajedničkom jeziku'

EKSKLUZIVNO Barišić u kontri: Oživjet ću Vijeće za normu hrvatskog jezika!

Autor

Direktno.hr

Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić eksluzivno za direktno.hr komentirao je Deklaraciju o zajedničkom jeziku, iza koje stoji 200-tinjak osoba iz kulturnog, znanstvenog i javnog života Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, a koja je digla buru u Hrvatskoj.

03.04.2017. u 19:55
Ispiši članak

"Znakovito je da se potpisivanje tzv. Deklaracije o zajedničkom jeziku podudara s obilježavanjem 50. obljetnice veličanstvene Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika koju je 17. ožujka 1967. potpisalo osamnaest hrvatskih znanstvenih i kulturnih ustanova te brojni javni djelatnici. Miroslav Krleža obrazložio je tom prigodom važnost vlastitoga nacionalnog imena jezika kojim se služe Hrvati. Hrvatski su jezikoslovni stručnjaci od prve polovice 19. stoljeća potvrdili da je hrvatski jezik samostalan te da se naslanja na višestoljetnu povijesnu tradiciju književnosti i govorne uporabe u tri narječja, štokavskom, kajkavskom i čakavskom. To čini bit i posebnost hrvatskoga jezika", poručio nam je ministar obrazovanja i znanosti Pavo Barišić.

Prije pola stoljeća hrvatski su intelektualci i znanstvenici svih orijentacija potvrdili da ne postoji osnova ni za kakvim  dogovorom o “zajedničkom” jeziku, tvrdi ministar i dodaje da je to ujedno bila prekretnica u naporima za punom afirmacijom hrvatskoga književnog jezika u svim područjima života te njegovo slobodno oblikovanje u skladu s hrvatskom tradicijom.

Ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju hrvatski jezik prihvaćen je kao jedan od službenih jezika Europske unije.

"Kao ministar zalagat ću se za obnovu rada Vijeća za normu hrvatskoga standardnog jezika, koje je, predvođeno hrvatskim jezikoslovcem akademikom Radoslavom Katičićem, od 2005. do 2012. vodilo sustavnu i stručnu skrb za hrvatski standardni jezik. Sastavljeno od predstavnika svih hrvatskih ustanova koje se bave hrvatskim jezikom, Vijeće je promicalo kulturu hrvatskoga standardnog jezika u pisanoj i govornoj komunikaciji te vodilo skrb o mjestu i ulozi hrvatskoga standardnog jezika s obzirom na proces integracije Republike Hrvatske u Europsku uniju", naglasio je ministar obrazovanja i znanosti Pavo Barišić.

Podsjetimo, Deklaracija o zajedničkom jeziku službeno je predstavljena u Sarajevu krajem prošlog tjedna. Kormilo cijele inicijative drži poznati srpski pisac Vladimir Arsenijević. Za njega je Deklaracija rezultat neprirodnog braka između identitetske politike i jezične znanosti koji se dogodio raspadom bivše države.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.