Neznatan pad

DZS: Anketna nezaposlenost u prošloj godini bila je 15.4 posto

Autor

Direktno.hr

Stopa anketne nezaposlenosti u Hrvatskoj u trećem je tromjesečju prošle godine pala na 15,4 posto, u odnosu na 15,7 posto iz trećeg tromjesečja prethodne godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) iz ankete o radnoj snazi.
14.01.2016. u 08:02
Ispiši članak

Stopa anketne nezaposlenosti, temeljena na metodologiji Međunarodne organizacije rada (ILO), u trećem je tromjesečju bila za 0,1 postotni bod niža nego u drugom tromjesečju 2015. kada je iznosila 15,5 posto.

U trećem tromjesečju prošle godine u Hrvatskoj je bilo 297 tisuća nezaposlenih, što je 7 tisuća manje nego u trećem kvartalu 2014. Usporedba podataka o nezaposlenima dobivenih anketom prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ-a) i drugih statističkih praćenja temeljenih na administrativnim izvorima pokazuje da je u trećem tromjesečju prošle godine stopa nezaposlenosti, prema podacima administrativnih evidencija, veća (16 posto) od stope anketne nezaposlenosti (15,4 posto), navode statističari.
 
U tom razdoblju prosječan broj nezaposlenih prema anketi veći je za 39 tisuća od podataka HZZ-a, što upućuje na smanjenje broja nezaposlenih osoba koje se prijavljuju na HZZ. Budući da su se anketirane osobe izjašnjavale o prijavljenosti službi za zapošljavanje, usporedba podataka pokazuje da je od ukupno 297 tisuća nezaposlenih prema anketi njih 254 tisuće ili 85,4 posto prijavljeno službi za zapošljavanje. Ostalih 14,6 posto anketno nezaposlenih nije bilo zainteresirano za prijavu službi za zapošljavanje.
 
Istodobno, od ukupno 258 tisuća registriranih u HZZ, njih 4 tisuće ili 1,6 posto ne zadovoljava međunarodne kriterije nezaposlenosti.
Zaposlenih je u trećem tromjesečju prošle godine, po podacima DZS-a iz ankete o radnoj snazi, bilo 1,63 milijuna, što je u odnosu na tromjesečje prije povećanje za 27 tisuća, a 6 tisuća manje nego u trećem kvartalu 2014. godine.
 
Tako je i stopa zaposlenosti, koja pokazuje udio zaposlenih osoba u radno sposobnom stanovništvu, u trećem tromjesečju prošle godine iznosila 45,3 posto, što je rast u odnosu na tromjesečje prije kada je iznosila 44,5 posto, ali i porast na godišnjoj razini, s obzirom da je stopa zaposlenosti u trećem kvartalu 2014. iznosila 45,2 posto.
 
Prema podacima iz ankete o radnoj snazi, u trećem tromjesečju lani u Hrvatskoj je bilo 3,6 milijuna ukupno radno sposobnog stanovništva starijeg od 15 godina, od čega je aktivnog stanovništva bilo 1,9 milijuna (zaposlenih i nezaposlenih), a 1,67 milijuna neaktivnih.
 
Stopa aktivnosti, koja pokazuje udio aktivnog stanovništva u radno sposobnom stanovništvu, u trećem je tromjesečju prošle godine iznosila 53,5 posto, što je 0,8 postotnih bodova više nego u tromjesečju ranije (52,7 posto) i 0,2 postotna boda manje nego u trećem kvartalu 2014. kada je iznosila 53,7 posto.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.