Muke hrvatskog čovjeka

Dva smo svijeta različita, a dijeli nas samo šest sati vožnje automobilom

Autor

Direktno.hr

01.02.2015. u 09:56
Ispiši članak

Ivo Garić iz Slavonskog Broda prije 16 godina napustio je Hrvatsku u potrazi za boljim životom. Kada je nekoliko godina kasnije ponovno prijavio prebivalište u domovini, odjednom je bio dužan stotine tisuća kuna za obrt koji nikad nije ni započeo s radom.

"1999. godine podnio sam zahtjev za otvaranjem obrta u Zagrebu. Kako nisam uspio riješiti poslovni prostor, a dobio sam priliku da radim u inozemstvu, odjavio sam prebivalište u RH i odselio, a obrt nikada nije započeo s radom", počinje svoju priču ovaj obrtnik.

No, gospodin Garić ipak nije odustao od Hrvatske. 2006. godine ponovno je prijavio boravak u Hrvatskoj, što je za njega značilo nove probleme. Naime, počeli su stizati dugovi za obrt kao da je cijelo vrijeme bio otvoren.

"Tada počinju stizati razna zaduženja, tako da danas iznose oko pola milijuna kuna. Ustanove kao što su Zavodi za mirovinsko, zdravstveno i razne komore uredno vas vode, a vi tu ne živite, čak jedno vrijeme nemate ni prebivalište u Hrvatskoj. U Fini ne postojite jer nikada nisam ni otvorio račun", nastavlja svoju priču iseljenik.

No, nakon dugih godina koje su obilježile molbe i žalbe, gospodin Garić ipak je izvojevao pobjedu. Barem je tako mislio. "Dobio sam pravomoćno rješenje kojim mi je obrisano postojanje tog obrta. Rješenje je provedeno i kroz obrtni registar. U srpnju 2013. godine podnio sam zahtjev Poreznoj upravi Slavonski Brod o brisanju duga, a priložio sam im i pravomoćno rješenje. Kako je prošlo sedam mjeseci, ni glasa, ni riječi od PU. I dalje me uredno stavljaju na stup srama, a u međuvremenu Porezna uprava Slavonski Brod pokrenula je ovršni nalog da popišem svu imovinu pod krivičnom odgovornošću".

Provjerili smo nalazi li se gospodin Garić uistinu na stupu srama Porezne uprave, odnosno na popisu dužnika. Njegovo ime nalazi se tamo, prema podacima koji su zadnji put obrađeni 28. listopada prošle godine.

"Pitam se javno, kakva je ovo država, kakvi su ovo zakoni, zar to može postojati u jednoj državi EU? Kako i dalje živim u inozemstvu, u Njemačkoj, pa sam upoznat i s ovdašnjim zakonima, pitam se zašto su to toliko dva svijeta različita, a dijeli nas samo šest sati vožnje automobilom?", zaključio je Ivo Garić.

Porezna uprava: Čekamo usklađivanje s HZMO i HZZO

Tvrdnje gospodina Garića provjerili smo i u Poreznoj upravi. Odgovor središnjeg ureda prenosimo u cijelosti.

"Na Vaš upit, odnosno predstavku građanina koju ste nam proslijedili, u kojoj isti tvrdi da mu je obračunat nepostojeći porezni dug, odgovaramo u nastavku. Postupak vezan uz obveznika Ivu Garića, odnosno obrt 'Zelena jabuka' još je u tijeku. Nakon što je Ministarstvo poduzetništva i obrta donijelo novo rješenje, odnosno uvažilo žalbu g. Ive Garića, obrt Zelena jabuka odjavio se retroaktivno s danom 01. ožujkom 2000. godine. Zatim je Porezna uprava u Slavonskom Brodu poslala zahtjeve za usklađenja u fondove za obvezna osiguranja radi usklađenja po knjigovodstvenim karticama. Porezna uprava ne može brisati porezni dug dok se ne provedu usklađenja sa HZMO i HZZO, zbog čega postupak može potrajati i nekoliko mjeseci", odgovor je koji smo primili od Porezne uprave. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.