MINUTA ZA DOMOVINU

Dva dana nakon pada Vukovara predali su se i borci iz Borova Naselja

Autor

rj

Hrvatska je 18. 11. još jednom obilježila Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje. Danom sjećanja obilježava se pad Vukovara, koji je herojski pao upravo toga dana. No manje je poznato kako se dio branitelja predao dva dana poslije pada grada. 

20.11.2018. u 07:36
Ispiši članak

Borovo Naselje vukovarska je četvrt koja je gotovo potpuno uništena u velikosrpskoj agresiji prije 26 godina.

U trenutku ulaska bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi u Vukovar u podrumu Borovo Commercea, koji je 1991. bio pomoćna vukovarska ratna bolnica, bilo je oko 800 ranjenih hrvatskih branitelja i civila. 

U Borovo Commerceu bilo je zarobljeno 115 osoba, a dan nakon pada Vukovara ondje je ubijena 51 osoba, a u cijeloj četvrti je u skoro tri mjeseca opsade grada poginulo 176 civila i hrvatskih vojnika.

Podrum Borovo Commercea je služio kao vukovarska pomoćna ratna bolnica, jer su tamo 26. 10. 1991. godine prebačeni lakši ranjenici iz glavne vukovarske bolnice, kako bi u glavnu bolnicu mogli doći drugi ranjenici. 

Najteže stanje nastupilo je padom komunikacije s Vukovarom

Stanje u pomoćnoj ratnoj bolnici nije bilo dobro. Svjedoci su opisivali  kako su se u podrumima Borova naselja rađala djeca, umirali starci, operiralo se bez anestetika. Branitelji su također donosili hranu. Najteže stanje je bilo dana 13. 11. 1991. kad je pala komunikacija između Vukovara i Borova Naselja. Tada se dio branitelja povukao u Vukovar, a dio u Borovo Naselje.

 U Borovu Naselju novi punkt obrane bila je alatnica kombinata Borovo, a nakon što je Vukovar pao, branio se još samo "Crni put" koji je vodio do alatnice kombinata Borovo. Već se 19. studenoga JNA probila do hangara Borova. Grupe branitelja su te noći pokušale proboj, a neke su se borile i dalje i predale tek 20. studenog 1991. godine. 

Obrana Borova naselja je po riječima posljednjeg zapovjednika obrane Ive Kovačića bila slaba, jer nisu imali dosta sredstava za obranu od neprijatelja. Vukovarsku četvrt je branilo oko 800 ljudi, a obrana je bila strateški značajna upravo zbog pomoćne bolnice. 

Naselje je palo na dan kad su se događale likvidacije na Ovčari

Na dan kad su se predali zadnji borci u Borovom Naselju, događale su se likvidacije na Ovčari.

Likvidacije i mučenja su se događala i u Borovu Naselju nakon predaje. Pred hrvatskim pravosuđem podignute su optužnice zbog toga što su srpske postrojbe razdvajale zarobljene branitelje i civile iz skloništa "Borovo Commerce" i "Nova obućara". 

Sve izdvojene osobe su bile zlostavljane ili ubijene, a nepoznati pripadnici JNA iz grupe zarobljenika izdvojili su oko 15 zarobljenih branitelja i civila, i odveli nekoliko civila do zgrade tzv. "Remenjare" gdje su ih fizički i psihički zlostavljali, a zatim ih zatvorili u jednu od prostorija zgrade "Remenjare" gdje su ih zatočene držali cijelu noć. Podignute su i optužnice protiv pripadnika JNA zbog zlostavljanja i ubijanja zarobljenika nakon pada naselja.

Počast ubijenima u Borovu Naselju odali su prošle godine i aktivisti beogradske nevladine udruge "Žene u crnom". 

"Od institucija Republike Srbije tražimo otvaranje tajnih arhiva, a od Tužiteljstva za ratne zločine da počne procesuirati zločin urbicida, s obzirom na to da on nije suđen ni u haaškom tribunalu ni u Specijalnom sudu u Beogradu", kazao je tada u ime "Žena u crnom" Miloš Urošević. 

*ČLANAK JE REALIZIRAN U SKLOPU PROJEKTA ''MINUTA ZA DOMOVINU''

‘’Minuta za domovinu’’ zamišljena je kao serija novinarskih članaka o herojima i bitnim obljetnicama Domovinskog rata. Cilj projekta je njegovanje uspomene na ljude koji su podnijeli žrtvu za domovinu i na događaje koji su bili presudni u bitci za neovisnu Hrvatsku. Ideja je građane potaknuti da, čitajući o važnim obljetnicama, odvoje minutu svoga vremena za prisjećanje na heroje i na dane ponosa.


 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.