SLUČAJ GORANA JUSUPA

Dužnosnik Povjerenstva za medicinsku etiku HLK-a teško optužio Vukušića, on najavio podizanje kaznene prijave!

Autor

rj

Slučaj liječnika Gorana Jusupa iz Obrovca ne prestaje biti tema u hrvatskoj javnosti i medijima. Veliku 'prašinu' izazvao je i Hrvoje Tomasović koji je na svom Facebook profilu poručio kako ne želi gledati hajku na svog kolegu.

03.05.2019. u 22:03
Ispiši članak

Nakon Tomasovićeva statusa priča se proširila i na medijsko praćenje cijelog slučaja, ali i na reakciju Hrvatske liječničke komore.

Ispod novog Tomasovićevog statusa reagirao je i član Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju Hrvatske liječničke komore doc. dr. Tomislav Franić, koji je javno optužio poznatog psihijatra Hermana Vukušića za nepružanje pomoći kolegi Jusupu, na što je Vukušić odlučio napisati pismo Hrvatskoj liječničkoj komori, a najavio je i podizanje kaznene prijave.

"Poštovani,

Dana 03. svibnja ove godine član Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju, doc.dr. Tomislav Franić,  javno me je (putem Facebooka) optužio za nepružanje stručne i druge pomoći kolegi Jusupu, premda je on za taj slučaj (i kao psihijatar i kao član Povjerenstva) znao znatno prije. 

Štoviše,  kao dužnosniku Komore na raspolaganju su mu bile i informacije o možebitnim trajnim posljedicama situacije dr. Jusupa po njegovo duševno zdravlje, o kojima sam ja  mogao samo nagađati iz sredstava javnog priopćavanja tek kada je slučaj postao javan.

Nadalje, kolega Franić kao član Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju javno komentira moje "sređivanje osobnog statusa u Komori" čime direktno krši odredbe Opće uredbe o zaštiti podataka te čini ozbiljan disciplinski prekršaj jer mu je, kao dužnosniku HLK, zabranjeno javno komentirati bilo koji slučaj iz domene rada Povjerenstva.

Stoga zahtijevam da se doc.dr. Tomislav Franić ubuduće izuzme iz bilo kakvog odlučivanja u bilo kojem predmetu koji se u Komori vodi na moje ime, te da se zbog eklatantnog kršenja Kodeksa medicinske etike i deontologije protiv njega poduzmu odgovarajuće mjere.

Što se pak tiče kršenja moje privatnosti od strane doc. Franića, a koje se odnosi na pitanje mojeg statusa u Komori i u direktnoj je suprotnosti sa važećim  zakonskim odredbama u RH, podnijeti ću kaznenu prijavu.

U privitku ove poruke šaljem vam i preslike izjava doc. Tomislava Franića", stoji u pismu Hermana Vukušića HLK-u.

 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.