ZAJEDNO U BORBU

Dužnicima u 'švicarcima' prekipjelo, pokrenuli portal 'Tužimo banku'

27.09.2014. u 13:31
Ispiši članak

Ličanin Ivica Bekavac pokrenuo je internet stranicu "Tužimo banku!" gdje poziva sve građane koji ovih godina imaju problema sa kreditom u "švicarcima" da mu se pridruže i da pokrenu zajedničku tužbu protiv banaka.

"Imam stambeni kredit s deviznom klauzulom u švicarskim francima i odlučio sam tužiti banku. Osnova tužbe je pravomoćna presuda Visokog trgovačkog suda od 16.07.2014. (Pž-7129/13-4). Zastupat će me ogulinska odvjetnica, a banku ćemo tužiti kod Općinskog suda u Zagrebu, mjestu sjedišta banke. S odvjetnicom sam dogovorio rad na bazi provizije od 20% od vrijednosti predmeta spora, odnosno iznosa za kojeg ću tužiti banku.", napisao je taj Ogulinac u uvodnom članku na svom web siteu.

"Imam i ovlaštenog sudskog vještaka za računovodstvo i financije, koji je točno utvrdio koliko iznosi razlika između moje obaveze prema ugovoru, i obaveze koju je banka temeljem neosnovanih promjena kamatne stope obračunala. Na taj način je utvrdio iznos za koji sam u obračunu oštećen, a navedeni iznos je ujedno i iznos vrijednosti spora. Potpis i pečat ovlaštenog vještaka ovom obračunu daje dodatnu pravnu težinu, a svoj vrijedan rad vještak je naplatio 350.00 kn.", opisuje koje je korake poduzeo.

"Ako ste zainteresirani za zajedničku tužbu, dobrodošli ste i pridružite nam se! Odvjetnica je spremna zastupati i druge osobe pod istim uvjetima i podići zajedničku tužbu protiv moje i svih ostalih banaka. Vještak je spreman i drugim osobama napraviti obračun, odnosno utvrditi iznos za koji je svaki korisnik kredita u obračunu oštećen. Zajedno smo jači! I ne samo da smo jači - u zajedničkoj tužbi sudski troškovi za sve nas su znatno niži.", poručuje Bekavac kojemu bi RBA banka morala vratiti 14.500 kn preplaćenih kamata.

Njegova inicijativa ima veliku težinu u situaciji kad protiv banaka koje su klijente zaduživale sa valutnom klauzulom u "švicarcima", kojima je tečaj znatno porastao, postoji drugostupanjska sudska presuda, ali se dužnici uglavnom plaše tužiti banke zbog mogućih velikih sudskih troškova.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.