ZAGREB TOWER

DUUDI ipak nije stopirao kontroverzno Zmajlovićevo preseljenje

Autor

Direktno.hr

07.11.2014. u 13:58
Ispiši članak

Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) potvrdio je za Direktno.hr da su medijski napisi u Slobodnoj Dalmaciji prema kojima je navedena institucija zaustavila preseljenje Ministarstva zaštite okoliša i prirode i pratećih institucija u Zagreb Tower netočni.

Resorni ministar Mihael Zmajlović također je opovrgnuo spomenute navode nakon konferencije za novinare o akciji "Velika čistka", koja je prvi put održana u novom prostoru Ministarstva u Zagreb Toweru. Novinari su pitali Zmajlovića je li točno da im je DUUDI stopirao preseljenje u Zagreb Tower jer nisu pravno regulirani odnosi institucija koje se sele.

"Nije točno, a na tu temu sam do sada dovoljno rekao", odgovorio je kratko Zmajlović na što se u diskusiju s novinarima upustila njegova glasnogovornica Dijana Sušac koja je pokušala spriječiti daljnja pitanja na tu temu.

Zmajlović je naposlijetku ipak potvrdio da će se preseljenje obaviti u skladu s planovima, što znači da će se do kraja mjeseca u Zagreb Tower preseliti Ministarstvo, Agencija za zaštitu okoliša, Državni zavod za zaštitu prirode i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Slobodna Dalmacija objavila je u petak da je preseljenje Agencije za zaštitu okoliša u Zagreb Tower odgođeno do daljnjeg jer DUUDI još nije dao "zeleno svjetlo" za selidbu.

Kako je navela Slobodna Dalmacija, prema neslužbenim informacijama, DUUDI je tražio da sve institucije koje se sele u Zagreb Tower međusobno dodatno reguliraju svoje odnose, kako se ne bi dogodilo da jedna bez pravne osnove uđe u prostor druge. Tek kada Ministarstvo ispoštuje taj zahtjev, DUUDI će dati sve potrebne suglasnosti za nastavak preseljenja.

DUUDI službeno demantirao navode iz Slobodne Dalmacije

Državni ured za upravljanje državnom domovinom (DUUDI) i službeno je opovrgnuo navode Slobodne Dalmacije prema kojima su zaustavili preseljenje Agencije za zaštitu okoliša u Zagreb Tower.

"Državni ured za upravljanje državnom imovinom nije zaustavio preseljenje Agencije za zaštitu okoliša u prostore Zagreb Towera. Jučer je održan sastanak, a potrebno je dodatno regulirati međusobne odnose uključenih strana kod pitanja preseljenja. Ovaj Ured još nije dobio službeni zahtjev na tu temu, već najavu zahtjeva. Po službenom primitku zahtjeva isti će biti razmotren, a meritornu odluku će donijeti nadležno tijelo!", priopćili su iz DUUDI-ja

Zmajlović: u "Velikoj čistki" realiziraju se projekti vrijedni 512 milijuna kuna

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izjavio je u petak da se u akciji "Velika čistka", koja je u godinu i pol dana polučila rezultate iznad očekivanja, realiziraju projekti vrijedni 512 milijuna kuna.

"Projekti pokrenuti u akciji radi uspostave sustava gospodarenja otpadom vrijedni su 512 milijuna kuna, što je dvostruko više nego prije osam godina", istaknuo je Zmajlović na konferenciji za novinare u poslovnom neboderu Zagreb Tower, novom prostoru Ministarstva.

Pokrenute su sanacije odlagališta i intenzivirane aktivnosti na izgradnji centara za gospodarenje otpadom, kako bi se u zadanom roku, do kraja 2018. godine, uspostavio cjeloviti sustav gospodarenja otpadom.

Osim glomaznim i ambalažnim otpadom, Ministarstvo će se posebno baviti električnim i elektroničkim otpadom, kako bi sve trgovine počele provoditi obavezu preuzimanja otpadnih EE uređaja.

U sklopu "Velike čistke" pokrenut je nadzor nad svim odlagalištima otpada, tako da je inspekcija lani obišla 310 odlagališta, te izrekla 47 mjera i pet inspekcijskih rješenja kojima je zabranjeno odlaganje nekih vrsta otpada u Zagrebu, Zaprešiću, Koprivnici, Trogiru i Pazinu.

Ove godine obavljen je nadzor nad 360 odlagališta, od kojih 146 aktivnih, 72 zatvorena, 136 divljih i šest odlagališta građevinskog otpada. Izrečeno je 56 mjera i osam inspekcijskih rješenja, što je dovelo do sklapanja 299 ugovora o sanaciji vrijednih 45 milijuna kuna, a do sada je sanirano 120 odlagališta.

Po riječima direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Svena Müllera, u zadnje dvije godine postavljeno je 18.000 zelenih otoka, uz postojeće 101 reciklažno dvorište njih 108 je u izgradnji, a još ih je 481 u planu. Time ćemo doći na 690 reciklažnih dvorišta, što je više od potrebnog broja, rekao je Müller.

Intenzivirane su aktivnosti na izgradnji centara za gospodarenje otpadom, kojih će biti 13, a njihova ukupna vrijednost je 4,8 milijardi kuna. Iz EU fondova osigurano je oko 70 posto sredstava, dok ostatak iznosa do 90 posto investicije osigurava Fond.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.