odjeci tv-sučeljavanja

Dujmović: Pitanja kao da su rađena za kandidata Ivu Josipovića

Autor

Direktno.hr

09.01.2015. u 10:39
Ispiši članak

Sinoćnje sučeljavanje predsjedničkih kandidata na Novoj TV, pod voditeljskom palicom Mislava Bage, komentirali su poznati novinari. Novinarka i politička analitičarka Anita Malenica, Ivan Hrstić, novinar i bivši glasnogovornik Milana Kujundžića te publicist i politički analitičar Tihomir Dujmović.

Neriješen rezultat

Malenica je rekla kako je ugodno iznenađena sadržajem pitanja koja su postavljena kandidatima. ''To su pitanja koja su na neki način i jednom i drugom bila jednako neugodna. Nije bilo novinarske pristranosti. U ovom, petom sučeljavanju po redu, konačno smo nešto čuli i o Lex Perkoviću, a prvi smo puta čuli i neka pitanja koja nisu bila ugodna predsjedniku Josipoviću. Činilo mi se da je Josipović izabrao strategiju napada i da je za razliku od RTL-ovog sučeljavanja bio u blagoj prednosti.'' Malenica kaže kako je predsjednik napadao, a Kolinda se branila, ali je ipak iskoristila priliku da se približi biračkom tijelu i Ivana Sinčića, ali i onom tijelu koje ima neke loše povijesne reminiscencije.

''Nisam vidjela neke velike razlike među kandidatima, ne mogu reći da je netko briljirao, a da je netko loš. Ostavili su solidan dojam, a Hrvatska će, koga god izabere u nedjelju, dobiti predsjednika ili predsjednicu, civiliziranu, pristojnu osobu. Dakle, za razliku od RTL-ovog sučeljavanja, u kojem je Kolinda pobijedila, za ovo sučeljavanje mogu reći da je rezultat neriješen'', rezimirala je Malenica.

Ipak prednost Kolindi

''Josipović je krenuo oštro pokušavajući nadoknaditi loš medijski dojam u svim nastupima još od posljednje izborne noći te je svojom agresivnošću na početku donekle zatekao Kolindu Grabar Kitarović, kojoj je trebalo nekoliko pitanja i replika da povrati svoju uobičajenu staturu. Očito je da se Josipović mnogo bolje pripremio, da se osjećao mnogo sigurnije te da se usmjerio na ono što smatra njezinim slabim točkama, prije svega sudjelovanje u Vladi Ive Sanadera. Dojam je na početku bio da se gospođa Kitarović nepotrebno puno brani od čovjeka kojemu se mnogo više toga može predbaciti, a da se isto tako nepotrebno suzdržava od protunapada. U trenutku kada je on napada da opetovano laže, ona sama ne navodi ni jednu njegovu laž pa tako ni onu s posljednjeg sučeljavanja, kada je rekao da je na njegovu inicijativu donesen zakon kojim se zaštićuju građani od deložacije iz prve nekretnine, a ne demantira ni njegovu potpuno nezasluženu samohvalu o postignutim rezultatima. Da ne govorimo o težoj artiljeriji, poput Lex Perković'', objašnjava Hrstić.

Hrstić smatra kako Kolinda nije uspjela pretjerano uvjerljivo odgovoriti na Josipovićeve tvrdnje o njenom nepoznavanju Ustava i zakona. Kaže kako se ovaj put ispravila i nije, kao prije, inzistirala na tome da predsjednik može sam sazvati sjednicu vlade, već je točno konstatirala da je može tek predložiti, ali je zatim i odlično poantirala da je Josipović na raspolaganju imao pet dugih godina, a da nije ni pokušao napraviti ništa od toga.

''Gledateljima sigurno neće biti toliko važno što je u zakonu pisalo o tome na koje se teme može sazvati sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, mnogo važnije je da apsolutno stoji njena primjedba da predsjednik po Ustavu mora brinuti o stabilnosti svih poluga vlasti, a da gospodarska kriza definitivno ugrožava i nacionalnu sigurnost, bez obzira kako je definirali, a da Josipović nije napravio baš ništa. Već nakon prve trećine gospođa Kitarović počela je vraćati inicijativu u raspravi, a isto tako mnogo uspješnije vraćati Josipovićeve zajedljive i cinične upadice. Dojam je da je svaki put kad bi dobacio neku takvu lopticu, čak i kad se na prvi pogled činilo da bi moglo biti dobro plasirano, ili kada je inzistirao na nepotrebnim detaljima koji birače uopće ne zanimaju, Josipović više naštetio sebi nego protukandidatkinji'', smatra Hrstić.

Kaže kako se predsjednik tu donekle našao u poziciji Milana Kujundžića kada je napadao njega, da mora napadati i ''loviti rezultat'', pa onda i svoje bokove ostaviti nezaštićene. Hrstić ističe kako Josipović pri tome koristi rukavice, glumeći finoću, ali voli uz teškom mukom suspregnut zločest osmijeh udariti i ispod pojasa. Kitarović je pak uspjela do kraja ostati dama. Je li to ono što glasači doista žele, tek ćemo vidjeti. No, generalno gledano, uglavnom je to ostalo u domeni akademske rasprave, u drugom krugu i bez Kujundžića i bez Sinčića jasno je da tu ne može biti velikih retoričkih iznenađenja te da se radi o dvoboju dvoje političara koji su prošli vrlo sličnu političku i diplomatsku dresuru, tako da je druga polovica rasprave do pred samu završnicu polako tonula i u dosadu, premda se voditelju ne može puno toga zamjeriti.

U finalu se ponovno upalila iskra prave rasprave, kaže Hrstić, pa je na trenutke bilo čak i napeto, kada je Josipović koncentrirano obnovio sve svoje napade (osjećajući da posao zbog kojeg je došao uopće nije obavljen), a Kitarović se ponovno nepotrebno previše branila prije no što je prešla u protunapad, no dojam je da je većina toga što je on njoj uputio efektivno završilo u prazno, da je rasprava uglavnom svima onima koji su već odabrali svojeg kandidata samo potvrdila njihov prijašnji izbor, a da je malo vjerojatno da je ijedno od kandidata osvojio relevantan novi teritorij. Rasprava koja se ipak održavala čvrsto na političkom centru teško da može biti motivirajuća za neodlučne birače.

''Na ljestvici od 1 do 10, Josipoviću za umjetnički dojam nastup dajem 4, a Grabar Kitarović 6. Što se tiče strukturirane argumentiranosti, Josipoviću 6, a Grabar Kitarović 5 - no sumnjam da će prosječnom gledatelja to biti stvarno važno pri donošenju odluke. U svakom slučaju, ona je ponovno u prednosti. Dojam je da Josipović nema više prostora za pojačati napad u zadnjem preostalom sučeljavanju, a da pri tome ne naškodi više sebi nego Grabar Kitarović, dok ona ima još široki prostor za pojačavanje nastupa, samo ako to poželi. No, ne smijemo zaboraviti da će to sučeljavanje biti na HRT-u te da će se, po svemu sudeći, nastaviti onaj isti cirkus koji se dogodio u prvom krugu, kad se javna televizija svojim izborom formata na razmeđi između Piramide i Najslabije karike, svojim izborom voditelja te njihovih pitanja srozala na razinu trećerazredne komercijalne televizije. Josipović je u tom sučeljavanju bio potpuno zaštićen od protunapada drugih kandidata, a postavljala su mu se unaprijed naručena pitanja. Tamo će sve biti moguće'', zaključuje Hrstić.

Pitanja nisu bila od javnog interesa

Dujmović je rekao kako se na sučeljavanju sinoć vidjela borbenost, ali i agresivnost. Josipović je pokazao tu agresivnost. Kolinda se dobro nosila, iako je propustila Josipovića na nekoliko stvar poentirati. No, izvrsno se našla i uspjela je trijumfirati. Dujmović smatra kako je Kolinda pobjedila i u ovom sučeljavanju. No, ono što Dujmović najviše zamjera su pitanja koja kako kaže, nisu bila od javnog interesa. Kao da su rađena u uredu predsjednika, i vidjelo se da su pitanja naklonjena Josipoviću. Tu se vidio najveći stupanj malverzacije, jer upravo pitanja od javnog interesa zanimaju publiku. U nekom trenutku nismo mogli znati tko je Mislav Bago, a tko predsjednik Josipović, kaže Dujmović.

Ocjene za nastup na sučeljavanju, Kolindi je dao 9, Josipoviću 7,5, ali i Mislavu Bagi 8 jer su on i Josipović bili jako bliski.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.