TRGOVANJE UTJECAJEM MATE FRANKOVIĆA

DUBROVNIK Gradonačelnik priznao da je davao naloge gradskim službama, investitor Consultants tvrdi da to nije smio činiti

Autor

dm

Nakon što je razotkriven u mutnim radnjama dubrovački gradonačelnik Mato Franković pokušava napadom na medije skrenuti pažnju javnosti s nezakonitosti u svom poslovanju. Franković je iznio niz neistina o portalu Direktno te ga povezao s nekretninskom mafijom, Dubrovačkom televizijom i Orsatom Zovkom. Iznio je i neistinu kako je odgovorna osoba Filip Šuster, što je neistina. On je vlasnik, a ne direktor.

28.09.2020. u 16:41
Ispiši članak

Franković je pokušao okrenuti priču kako se radi o pritisku investitora da mu se izda dozvola, a  zanemario je opravdane indicije o trgovini utjecajem i evidentnom kršenju Statuta Grada Dubrovnika.

Dubrovački gradonačelnik priznao je u ponedjeljak na, u za tu svrhu, sazvanoj tiskovnoj konferenciji upravo ono što je kao protuzakonito naveo Marko Balija, direktor Consultantsa, kako je u dva navrata dao nalog svojoj zamjenici Orlandi Tokić i Silvi Vlašić, tadašnjoj pročelnici Upravnog odjela za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje da izvrše uvid u predmet te im je dao naloge kako da postupaju.

Dakle, Franković je priznao kako je osobno intervenirao i izdavao naloge zamjenici Orlandi Tokić i pročelnici Silvi Vlašić, za što je rekao da postoji dokumentacija, ali ju nije dao na uvid. U svakom slučaju potvrdio je kako je činio upravo ono što ne bi smio na temelju Statuta Grada Dubrovnika.

Prema Statutu Grada Dubrovnika gradonačelnik na to nema pravo, te već to produbljuje sumnju u trgovanje utjecajem  jer je počinio povredu službene dužnosti i prekoračio svoje ovlasti te počinio zloporabu položaja.

Franković, s druge strane, tvrdi da neke stvari u investicijskoj dokumentaciji nisu bile u skladu s GUP-om te da su sada izmijenjene. Franković optužuje Marka Baliju i Consultants da rade pritisak na Gradsko vijeće, jer bi ono uskoro trebalo odlučivati o prodaji građevinske čestice u vlasništvu Grada koja je bitna za spomenuti projekt.

Podsjetimo, investitor Consultants d..o.o. je u subotu s nepravilnostima u radu tijela Grada Dubrovnika upoznao vijećnike Grada Dubrovnika, u kojem je iznio sve o osnovanim sumnjama o kršenju zakona i evidentnom kršenju Statuta Grada Dubrovnika u postupku izdavanja lokacijske dozvole za rekonstrukciju Hotela Sumratin.

Cijela afera prilično podsjeća na već zaboravljenu aferu tzv. pet zvjezdica u kojoj su nadležni u Dubrovačko-neretvanskoj županiji od biznismena Gorana Štroka tražili 200 tisuća eura za dobivanje dozvola.

U ovom slučaju Franković već 18 mjeseci uz pomoć svoje zamjenice Orlande Tokić i upravnih tijela Grada Dubrovnika sprječava investicijski projekt, koji bi realizacijom državnom proračunu donio gotovo 23 milijuna kuna tijekom iduće dvije godine, a Gradu Dubrovniku kroz komunalne troškove i ishođenje upravnih akata 7,78 milijuna kuna.

Dakle, Franković je svojim aktivnostima oštetio dubrovački gradski proračun već sada za 7,78 milijuna kuna i državni proračun za gotovo 23 milijuna kuna.

"Naše društvo Consultants d.o.o.  u svojstvu investitora je za vrijeme ishođenja lokacijske dozvole za rekonstrukciju Hotela Sumratin u Dubrovniku prikupilo dokumentaciju koja u ovom trenutku predstavlja osnovanu sumnju da je gradonačelnik Mato Franković uz pomoć svoje zamjenice Orlande Tokić utjecao na (ne)izdavanje lokacijske dozvole, što je protivno zakonima RH.

Oni su, iako za to nisu ovlašteni, davali pisane upute i naloge te predočavali podatke koji nisu istiniti kako bi utjecali na nadležne djelatnike upravnih odjela da ne izdaju suglasnost za lokacijsku dozvolu društvu Consultants d.o.o. za koju su bili ispunjeni uvjeti. Time je tvrtka Consultants dosad pretrpila štetu u iznosu većem od 38,9 milijuna kuna u vidu izgubljene bruto dobiti, a Republika Hrvatska i Grad Dubrovnik su oštećeni za više od 30,7 milijuna kuna", ističe Marko Balija, za portal Direktno i za utorak najavljuje kako će održati posebnu tiskovnu konferenciju.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.