Preskup bahatluk

Državna revizija potvrdila: Zmajlović nije imao razloga seliti u Zagrebtower

Autor

Direktno.hr

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nije imao razloga seliti se iz državnih prostora u Zagreb Tower. Troškovi zakupa u ovom privatnom poslovnom neboderu su za 29,6 posto veći nego su bili na zagrebačkom Ksaveru. U preuređenje ureda na Ksaveru, Fond je od 2007. već uložio 24,2 milijuna kuna, a na novoj lokaciji nema mjesta za arhiv Fonda. Osim toga, država samo u kompleksu na Ksaveru na raspolaganju ima dodatnih 778 državnih kvadrata koje nitko ne koristi, a koji bi mogli zadovoljiti potrebe Fonda.
11.09.2015. u 14:10
Ispiši članak

Zaključak je to Izvještaja Državnog ureda za reviziju o obavljenoj financijskoj reviziji Fonda za zaštitu okoliša za 2014. godinu. Revizija je češljala poslovanje Fonda gotovo punih pet mjeseci, od konca ožujka do polovine kolovoza, javlja Slobodna Dalmacija

Njezin nalaz u potpunosti potvrđuje navode Slobodne Dalmacije, koja je prije godinu dana prva objavila detalje tajnog ugovora Ministarstva za zaštitu okoliša i Fonda sa Zagreb Towerom, te ustvrdila da je selidba iz povoljnih državnih prostora u privatni poslovni neboder najskuplja i najnepovoljnija varijanta rješavanja pitanja radnog prostora. Umjesto Zagreb Towera, “Slobodna” je predlagala korištenje postojećih državnih prostora koji zjape prazni, a koji bi se, kao dugoročno rješenje, mogli preurediti i prenamijeniti za hrvatske okolišne institucije.

Takav su plan imali HDZ-ovci Branko Bačić i Mario Šiljeg dok su bili ministar i ravnatelj Agencije za zaštitu okoliša u vrijeme Vlade Jadranke Kosor. Takav je plan imala i tadašnja SDP-ova ministrica Mirela Holy na startu mandata Vlade Zorana Milanovića, koja je čak od Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom dobila državnu zgradu u Krajiškoj ulici za tu namjenu, te osigurala dio sredstava od jednog američkog fonda za zaštitu okoliša. Tek s dolaskom Mihaela Zmajlovića plan Ministarstva se mijenja, i kao najbolja opcija počinje se promovirati zakup privatnog prostora.

Izvještaj o obavljenoj reviziji ovih je dana dostavljen Fondu na očitovanje, nakon čega će se uputiti u Sabor. U njemu se detaljno opisuju financijski uvjeti koje je Fond imao prije u državnom prostoru na Ksaveru, i koje ima nakon što se prošle godine u listopadu preselio u Zagreb Tower.

Na Ksaveru je koristio prostor od 3768 metara četvornih, od čega je 2830 kvadrata bilo u državnom vlasništvu, koji su korišteni bez naknade, uz plaćanje pričuve od 26 kuna po metru četvornome, odnosno 882.960 kuna na godišnjoj razini.

Ukupni troškovi na Ksaveru Fond su koštali 4,2 milijuna kuna, odnosno 92,45 kuna po metru četvornome. Selidbom u Zagreb Tower situacija se mijenja, i to na štetu Fonda, a ukupni troškovi rastu gotovo za trećinu, odnosno za 29,6 posto. Za 5452 metra četvorna Fond Zagreb Toweru u pet godina treba platiti 4,18 milijuna eura, odnosno 15,87 eura po metru četvornome.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.