SDP-ova partizanija

Država mu prodala Dalmacijavino, a sada preko DORH-a otima vinograde

Autor

Direktno.hr

Još nije počeo teći rok od 60 dana u kojem zagrebačka tvrtka "Oštrc", u vlasništvu poduzetnika Marinka Zadre, kao kupac imovine "Dalmacijavina" u stečaju, mora uplatiti 69,5 milijuna kuna.
06.05.2015. u 14:06
Ispiši članak

Razlog tome je što se država, kao vjerovnik tvornice pića, žalila na rješenje Trgovačkog suda kojim se tvrtki hrvatskog "kralja šećera" dosuđuje imovina za koju je dao ponudu na javnoj dražbi održanoj 23. veljače.

Naime, Građanski odjel Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO) utvrdio je da se među česticama zemljišta "Dalmacijavina" koje mu je Trgovački sud prodao nalaze i tereni u vlasništvu Republike Hrvatske.

OOUR iz papira viri

Riječ je o 418 kvadrata voćnjaka u Vrbanju na Hvaru, te 16.240 metara četvornih zemljišta u Starom Gradu, koji su u zemljišnim knjigama upisani kao "društveno vlasništvo s pravom korištenja 'Dalmacijavina', Osnovne organizacije udruženog rada (OOUR) 'Hvarske vinarije' Stari Grad".

Iz ŽDO-a tvrde da su spomenute parcele postale vlasništvo države na temelju Zakona o poljoprivrednom zemljištu, objavila je Slobodna Dalmacija.

Tu je i 1826 kvadrata zemljišta u Vukovaru za koje ŽDO navodi da u postupku pretvorbe nisu procijenjeni u temeljni kapital "Dalmacijavina", nego im je fiducijalni vlasnik nekadašnji Hrvatski fond za privatizaciju, čiji je pravni sljednik (prema Zakonu o upravljanju državnom imovinom) također – država. Zato Odvjetništvo smatra da te nekretnine nisu dio stečajne mase vinarske tvrtke i da nisu smjele biti prodane u stečajnom postupku.

Tužiteljstvo je u ime države od Visokog trgovačkog suda zatražilo da rješenje o dosudi imovine "Dalmacijavina" kupcu Marinku Zadri ukine u dijelu koji se odnosi na navedene čestice, a ako rješenje ipak potvrdi, da se onda državi proslijedi iznos dobiven za njezina zemljišta.

Kupac "Dalmacijavina" novac treba uplatiti na depozitni račun Trgovačkog suda kad rješenje o dosudi postane pravomoćno, ali žalba države svakako je odgodila njegovo preuzimanje tvornice pića.

Kada njegov uplaćeni novac "legne" na sudski račun, najprije će se namiriti troškovi stečajnog postupka, što znači da će sadašnji radnici dobiti jednu plaću koja im nije isplaćena u stečaju, a zatim će uslijediti dioba sredstava.

Od iznosa dobivenog za nekretnine namirit će se država jer na njima ima upisana založna prava. No, upravo je država najveći vjerovnik "Dalmacijavina", koje je do otvaranja stečaja bilo u većinskom državnom vlasništvu, jer potražuje milijardu kuna za neplaćene poreze i trošarine na alkoholna pića.

Zbog toga su javna tijela od početka uključena u stečajni postupak koji traje već tri godine, tijekom kojih je bilo održano 11 javnih prodaja imovine. Na svakom ročištu bila su ponuđena i sva spomenuta zemljišta "Dalmacijavina" na otoku Hvaru i u Vukovaru, a ŽDO je tek sada ustvrdio da su – državna.

Stečajni upravitelj tvrtke Perica Mitrović odbio je komentirati žalbu države i tek nam je kratko kazao da je na nju napisao odgovor.

Kronologija apsurda

6. rujna 2012. – održano prvo ročište na kojem se prodavala cjelokupna imovina "Dalmacijavina"; nijedno od državnih tijela nije polagalo pravo na (ne)sporna zemljišta


23. veljače 2015. – jedinu ponudu za kupnju imovine posrnule tvrtke daje Marinko Zadro; i dalje se nikakvo javno tijelo ne javlja radi osporavanja vlasništva nad prodanim parcelama


svibanj 2015. – Županijsko državno odvjetništvo ulaže žalbu na odluku o prodaji tvornice i time odgađa početak dvomjesečnog roka tijekom kojeg bi novi vlasnik trebao uplatiti gotovo 70 milijuna kuna

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.