Udruga Franak

Država je u raljama banaka i političari neće riješiti naš problem

Autor

Direktno.hr

09.10.2014. u 09:33
Ispiši članak

Nakon što je u medijima osvanula informacija kako Ministarstvo financija povlači svoje siječanjsko tumačenje po kojem banke bez dogovora s klijentima mogu mijenjati parametre za promjenjive kamate u kreditima, pravni koordinator Udruge Franak Goran Aleksić pojašnjava kako Ministarstvo tumačenje nije povuklo, nego je upozorilo banke da se na njega ne pozivaju.

"Htjeli smo da tumačenje po kojem se pravda nezakonito ponašanje banaka potpuno povuče, ali ovo je kompromis kojim smo za sada zadovoljni", rekao je Aleksić.

Ono što je bitno je da Zakon o potrošačkom kredititranju treba odrediti da banke u svim kreditima u kojima nije određena fiksna marža da ju odrede tako da se od početne kamate oduzme početna vrijednost parametra za promjenjivu kamatnu stopu, a ono što vlast treba učiniti je određivanje metodologije po kojoj će se riješiti ovaj problem.

Umjesto da fiksna marža vrijedi za početnu kamatu, dakle za cijelo vrijeme otplate kredita, i umjesto da se uskladi s dužnicima, banke su primijenile metodu određivanja fiksne marže na temelju nezakonito povećanih kamata koje su godinama jednostrano povećavane, i sve to bez usklađivanja s dužnicima.

"Banke su određivale maržu na temelju početka 2014. To je čista pljačka pred očima javnosti. Parametri se ne mogu određivati na temelju nezakonitih kamata", rekao je Aleksić pozivajući se na pravomoćnu presudu Visokog trgovačkog suda koju banke ne poštuju.

Podsjetimo, 16. srpnja Visoki trgovački sud donio je pravomoćnu presudu protiv sedam banaka u kojoj se određuje ništetnost promjenjive kamatne stope, odnosno ona se nije smjela mijenjati, dok se dio koji se odnosi na valutnu klauzulu nije prihvaćen.  

"Presuda je na našoj strani, a banke usprkos tome rade nepošteno, što piše u pravomoćnoj presudi", rekao je Aleksić.

Odbacio je mogućnost da će ova vlast riješiti ovaj problem, a smatra da ni u slučaju promjene na čelu države neće doći do rješenja.  

"Za sada ne vidim naznake da bi se bilo koja vlast suprotstavila bankama i za to vidim tri razloga. Političari ne znaju što mi govorimo i ne da im se ulaziti u detalje ovog problema. Drugi je taj da se država nalazi u raljama banaka jer bez banaka ona ne može otplaćivati kredite i financirati javne tvrtke", rekao je Aleksić, dok je treću ostavio samo kao pretpostavku, a to je da su neki ministri u posebnom odnosu s određenim bankama.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.