Novi glavni državni odvjetnik

Dražen Jelenić, samozatajni i politički 'neobojani' odvjetnik

Autor

ri

Uglavnom novinari koji prate rad DORH-a, ali i brojni odvjetnici i pravni krugovi kojima je to bazični resor, znaju za Dražena Jelenića, upravo izabranog novog državnog odvjetnika. Hrvatski je Sabor, naime, potvrdio Jelenića za nasljednika Dinka Cvitana s 81 glasom, 42 su zastupnika bila suzdržana, a sedam protiv. Dakle, 49 zastupnika očito ne vjeruje da će Jelenić dobro obavljati svoju prevažnu dužnost, vjerojatno to temeljeći na činjenici da je Jelenić do sada bio Cvitanov zamjenik. A radom Dinka Cvitana veliki broj nije bio zadovoljan, što su i demonstrirali u nekoliko navrata. No, kod Jelenića bi se mogli ugodno iznenaditi.

20.04.2018. u 14:35
Ispiši članak

"Jelinić je praktički 95 posto karijere proveo u različitim instancama Državnog odvjetništva, mislim da ima sve kvalifikacije, trenutno je predsjednik Državnoodvjetničkog vijeća, kompetentan je pravnik, bio je angažiran i u pristupnim pregovorima, angažiran je i u međunarodnoj suradnji", izjavio je prije koji dan premijer Andrej Plenković, dajući mu time otvorenu i punu potporu.

Ne govori puno, ali zato radi puno

Rođen je 1966., a nakon što je 1992. završio Pravni fakultet u Zagrebu, zaposlio se kao vježbenik u Službi državnog knjigovodstva, potom u Županijskom državnom odvjetništvu, a zamjenikom općinskog državnog odvjetnika u Zagrebu postao je 18. ožujka 1997. Od 2003. do 2008. radi u USKOK-u kao Cvitanov zamjenik i voditelj Odjela za međunarodnu suradnju i zajedničke istrage. Od 2008. do 2011. bio je zagrebački županijski državni odvjetnik, a onda je najprije postao zamjenik tadašnjega glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, a zatim i prvi zamjenik Bajićevog nasljednika Dinka Cvitana. Cijelo je vrijeme svoga profesionalnog rada proveo u sustavu Odvjetništva i u njemu se, kažu dobro upućeni, odlično snalazi, iako ga se rijetko moglo vidjeti pred televizijskim kamerama. Jelenić se uglavnom držao u medijskoj sjeni, marljivo radeći svoj posao i gradeći karijeru, jer su i u samom DORH-u znali da ga čeka blistava profesionalna budućnost.

Njegova supruga Ines Horvat Jelenić tužiteljica je u Velikoj Gorici, tako da je riječ o braku dvoje pravnika-tužitelja.

Jelenićeva je biografija doista impresivna. Nije gubio vrijeme, već je vrijedno radio na vlastitom usavršavanju. Stoga njegov izbor i ne bi trebao previše čuditi, osim one neupućene, no, u pravnim je krugovima poznato da je Jelenić politički ''neobojan'' i neutralan i da ga isključivo zanima posao. U političke kombinatorike nije ulazio, radije se držao svoga posla.

''Kako ide društvo, ide i pravosuđe''

Predsjednik je Državnoodvjetničkog vijeća koje imenuje državne odvjetnike i odlučuje o njihovoj odgovornosti, a na čelu je i izaslanstva RH u GRECO-u, antikorupcijskom tijelu Vijeća Europe. Bio je član peteročlanog tima koji je uime GRECO-a 2015. bio u radnom posjetu Armeniji. Član je i Upravnog vijeća Pravosudne akademije te Savjeta za praćenje provedbe Strategije reforme pravosuđa, Savjeta za sprječavanje korupcije i Povjerenstva za provođenje pravosudnih ispita. Sudjelovao je u pripremi priručnika za rad državnih odvjetnika, a član je i radnih skupina Ministarstva pravosuđa za izradu zakona i Strategije suzbijanja korupcije. Nadalje, bio je i u pregovaračkom timu za 23. poglavlje pri pristupanju u EU (radna skupina za financijski nadzor) te član radne skupine Ministarstva uprave za novi zakon o sprječavanju sukoba interesa.

''Građani mogu biti nezadovoljni hrvatskim pravosuđem, ali ono je odraz društva u kojem živimo i kako cijelo društvo napreduje, tako napreduje i pravosuđe'', izjavio je kratko na Okruglom stolu koji je u povodu Međunarodnog dana borbe protiv korupcije organizirala Documenta – centar za suočavanje s prošlošću početkom travnja.

Najpoznatiji slučaj u kojem je Dražen Jelenić zastupao optužnicu bila je ona protiv Hrvoja Petrača, Novice Petrača i Ice Matekovića u slučaju otmice sina generala Vladimira Zagorca. Iz tog postupka proizišla je i optužnica protiv Zagorca u aferi Dragulji, a tijekom suđenja za otmicu, Jelenić je imao fizičku zaštitu jer je procijenjeno da bi mu mogao biti ugrožen život.

Iako djeluje iznimno ozbiljno, oni koji ga poznaju privatno, znaju da je vrlo ugodna, komunikativna i duhovita osoba, modernih shvaćanja i visokog stupnja tolerancije. Još nešto, ali ne manje važno- Jelenić iznimno dobro poznaje rad i funkcioniranje medija. I malo indiskrecije- o njima je puno naučio upravo iz svoga privatnog iskustva, još od prije 20-ak godina…

 
 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.