SMRT DJEČAKA U METKOVIĆU

Dr. Vukušić: Sada je jasno da Liječnička komora radi ne samo protiv interesa liječnika, nego i pacijenata

Autor

dd/mjš

Nalaz izvanrednog stručnog nadzora Hrvatske liječničke komore (HLK) zbog smrti dječaka u Metkoviću izazvao je niz negativnih reakcija. Nakon Antonija Volarevića, odvjetnika pedijatrice Ksenije Kaleb iz Metkovića, a koji je stručni nalaz HLK-a proglasio nezakonitim i nestručnim te zatražio ponovni nadzor, reagirao je i psihijatar Herman Vukušić.  

14.01.2019. u 20:14
Ispiši članak

Podsjetimo, prema pisanju medija, HLK koja je provela inspekcijski nadzor o tijeku liječenja dječaka, najviše tereti upravo pedijatricu Kaleb iz Doma zdravlja u Metkoviću, koja je jedina prepoznala znakove sepse i postavila dijagnozu te odredila da dječak hitno treba u KBC Split.

Dr. Vukušić u svojoj objavi na Facebooku pod naslovom "HLK HITNO POD KLJUČ😡" piše:

"Ukoliko se navodi Antonija Volarevića, odvjetnika kolegice Ksenije Kaleb, pokažu točnim (u što nemam razloga sumnjati), odnosno da je Komisija HLK koja je vršila nadzor u Metkoviću povodom nesretne smrti malog Gabrijela sastavljena PROTIVNO Pravilniku o stručnom nadzoru te iste HLK, onda je jasno da sadašnje vodstvo Komore radi protivno interesima ne samo svojih članova (liječnika), već i samih pacijenata te cijelog hrvatskog zdravstva.

Inače, Komora je na svojim stranicama prije par dana objavila vrlo selektivan sažetak nalaza inspekcijskog nadzora Ministarstva zdravstva nad njihovim radom, a u kojem su demagoški objavili SAMO manji dio nalaza, dok su prešutjeli većinu činjenica koje im nisu baš po volji... Da se u Komori plaše cijelog tog nalaza, kao i interesa šire javnosti za njega, potvrđuje i činjenica da je i u takvom 'cenzuriranom' obliku nalaz na stranicama Komore bio dostupan svega par sati.....", ističe dr. Vukušić, koji već neko vrijeme upozorava na niz nezakonitosti u radu Komore.

Kako doznajemo, nakon reakcija dr. Vukušića i skupštinskih delegata Komora je objavila proširenu verziju nalaza, no čini se kako je i ona po mnogočemu ublažena.

Obzirom na novi pritisak na Komoru od strane javnosti i struke, čini se kako će uskoro sve isplivati u javnost. Kakvo je stanje u Komori moglo se vidjeti i na licu ministra Kujundžića kada su ga, u ponedjeljak, novinari pred ulaskom u Vladu upitali je li zadovoljan njezinim radom.

Inače, Herman Vukušić je s kolegom dr. Hrvojem Tomasovićem krajem listopada prošle godine predstavio kandidature za mjesta  predsjednika i prvog dopredsjednika Hrvatske liječničke komore. Tom prilikom su dr. Tomasović, koji se kandidirao za predsjednika HLK-a i dr. Vukušić koji bi bio prvi dopredsjednik, istaknuli kako se zalažu za potpuno drugačiji rad Komore, koja bi trebala postati cehovskom udrugom s ciljem zaštite radnih, statusnih i ostalih prava liječnika u Hrvatskoj.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.