FORMIRATI SPECIJALNI SUD ZA RATNE ZLOČINE

Dr. Vesna Bosanac naglasila kako nitko nema pravo zloupotrebljavati žrtvu Vukovara

Autor

dd

“Vukovar je svenacionalni hrvatski simbol i nitko nema pravo svojatati i zlorabiti simboliku i žrtvu Vukovara", rekla je legendarna dr. Vesna Bosanac, ratna ravnateljica vukovarske bolnice, a danas Opće bolnice Vukovar u emisiji 'Budnica' Osječke televizije.

04.06.2020. u 18:43
Ispiši članak

Dr. Bosanac je te upozoravajuće riječi uputila hrvatskom narodu, a posebice mlađoj generaciji, nakon pitanja voditelja Marka Ljubića o razlozima zaoštravanja prijepora i retorike oko Vukovara i pitanja koja se tiču Vukovara u aktualnoj predizbornoj kampanji.

Ljubić je pitao dr. Bosanac o uzrocima javno prisutnih političkih prijepora, s posebnim naglaskom na procesuiranje ratnih zločina srpskih agresora te na odnos državne vlasti prema Vukovaru. Dr. Bosanac je rekla, da je kao svjedok povijesnih događaja pozvana svjedočiti istinu, a istina je da je Vlada samo u ovome mandatu uložila i osigurala preko 2,5 milijardi kuna za Vukovar i Podunavlje, a da je primjerice, samo u vukovarsku bolnicu uloženo preko 300 milijuna kuna.

S tim u svezi, posebno je naglasila da je na inicijativu Ministarstva zdravstva, s prethodno pripremljenim potrebnim programom i sadržajem, aktualna Vlada predložila, a Sabor jednoglasno usvojio Zakon o proglašenju Opće bolnice Vukovar, memorijalno-nacionalnom bolnicom, iskazujući simbolički i statusno visoki senzibilitet prema Vukovaru.

"Naša bolnica spada u red manjih bolnica, pa se ne možemo uspoređivati s velikim sveučilišnim kliničkim centrima, ali u usporedbi s bolnicama u približno velikim gradovima kao što je Vukovar, mislim da smo najbolje opremljeni i organizirani" ,konstatirala je dr Bosanac.

"Zato nevoljko i s neodobravanjem gledam na ponašanje dijela mlađih ljudi, pa i gradonačelnika Ivana Penave, koji bi sve htjeli odmah i sada, bez nužnog strpljenja i razumjevanja mogućega" upozorila je Bosanac.

Razgovarajući o odvojenim nacionalnim zajednicama u Vukovaru, kategorički je rekla ne politici ćirilizacije pitajući se "kojim je to glavama i ljudima moglo pasti na pamet" otvoreno upozorivši da je to, kao i odvojenost vrtića i škola, razdvajanje djece i odgajanje na suprotstavljenim istinama veliki problem Vukovara.

Ljubić je pitanjem htio naglasiti razliku u nadležnostima između komunalne lokalne i državne politike, naglasivśi da je pitanje getoizacije zajednica u Vukovaru državni problem, što je dr Bosanac potvrdila i objasnila, navodeći čitav niz loših, ali i rjeđe lijepe primjere integracije srpske manjine u Hrvatsku.

"Nama u memorijalni kompleks dolazi svake godine oko 60 tisuća hrvatske djece u okviru školskih programa, susreću se s autentičnom poviješću i nikada neće zaboraviti to što vide i čuju. Tako se utemeljuje istina o borbi hrvatskog naroda za slobodu, to postaje dio našega identiteta. S druge strane, djeca iz posebnih, tzv.srpskih škola ne dolaze, a trebala bi. Tu su ginuli njihovi preci pod granatama JNA. S tom istinom, s tim saznanjima bi njihov odnos prema hrvatskoj državi i narodu, prema ratu i povijesti bio posve drugačiji. To se mora riješiti", zaključila je dr. Bosanac.

"Za procesuiranje agresorskih ratnih zločina valja razmotriti formiranje specijalnog suda, koji bi se samo time bavio, a svakako zatražiti i koristiti golemu dokumentaciju suda u Haagu. To se ne može riješiti s lokalne razine, niti to smije biti dnevno-političko ili stranačko političko, nego nacionalno pitanje" još je jednom upozorila dr Bosanac, izravno se očitujući na neprihvatljivo svojatanje i pokušaje monopoliziranja žrtve Vukovara i hrvatskog naroda. Dr.

Bosanac je vrlo visokom ocjenom ocjenila upravljanje epidemijom u Hrvatskoj i ponašanje Vlade, a iznimno bitnim i u sadržajnom i simboličkom smislu ocjenila je dolazak Hrvatske vojske u Vukovar.

Na Ljubićevo pitanje kako bi se ona opredijelila i kome bi prepustila rješavanje očekivanih dramatičnih ekonomskih i socijalnih problema, koji nas očekuju kao i cijeli svijet u postepidemijskom vremenu, egzibicionistima i avanturistima, ili dokazanim, kompetentnim ljudima, dr. Bosanac je potvrdila da se tu moramo kao narod ponašati racionalno i odgovorno, a da je ona sigurna u mudrost hrvatskog naroda.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.