STRUKA ZGROŽENA RJEŠENJIMA

Dr. Ujević za Direktno: SDP-ov prijedlog o pobačaju je ogledni primjerak anticivilizacijskog dosega

Autor

Daniela Dujmović Ojvan

SDP je svoj prijedlog zakona o prekidu trudnoće u kojem se stavljaju fokus na "ženu i njezino pravo da slobodno odluči o prekidu trudnoće, a ne na planiranje obitelji" nazvao civilizacijskim dosegom. Može li se prolongiranje roka za pobačaj, traženje da isti bude u svim zdravstvenim ustanovama dostupan i besplatan kao i da ga mogu obavljati maloljetnice od 16 godina bez pristanka i znanja roditelja uistinu tako nazvati, za Direktno je komentirao prim. dr. Boris Ujević, specijalist ginekologije i porodništva te subspecijalist humane reprodukcije u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Sveti Duh.

08.02.2020. u 18:28
Ispiši članak

Podsjetimo, predsjednik SDP-a Davor Bernardić rekao je, kako bi potkrijepio stav o 'civilizacijskom dosegu' i kako "žene u 21. stoljeću imaju pravo odlučivati o svom tijelu i reproduktivnom zdravlju, a ne da umjesto njih odlučuju razne konzervativne udruge, pokreti ili molitvene zajednice".

Prim. Ujević se osvrnuo na glavne točke njihovog prijedloga zakona o pobačaju.

Među rješenjima koja predlažu navedeno je se podiže period prava žene na pobačaj s 10 na 12 tjedana gestacijske dobi. Naš sugovornik navodi kako su neka istraživanja pokazala kako bi fetus već s 12 tjedana mogao osjećati bol te da se s odmakom trudnoće povećava i rizik od komplikacija u slučaju medicinskog pobačaja. Stoga bi, smatra, radi zaštite zdravlja žena rok za pobačaj trebalo spuštati na niže, a ne ga produljivati.

Znaju li što govore?

"Izgleda da u toj stranci ne znaju baš što točno pričaju jer i trenutni zakon iz 1978. dopušta pobačaj do 10 tjedana od začeća. SDP-ov prijedlog govori o 12 tjedana gestacijske dobi, što je dakle od prvog dana zadnje menstruacije što je de facto isto, jer začeće nastupa otprilike dva tjedna od prvog dana zadnje menstruacije. Prema  tome, ako govore da pomiču granice obavljanja pobačaja, onda ili ne znaju što govore, odnosno ne poznaju terminologiju ili namjerno obmanjuju javnost", objašnjava taj liječnik i ginekolog.

Komentirajući njihov najkontroverzniji prijedlog da maloljetnice od 16 godina mogu prekinuti trudnoću bez pristanka i znanja roditelja, prim. Ujević navodi kako se prema istraživanjima čak oko tri četvrtine žena odlučuje na pobačaj zbog raznih pritisaka; društvenih, ekonomskih, psiholoških, a jako često i zbog pritiska partnera.

"To je još izraženije kod malodobnih djevojaka koje su zbog svoje mlade dobi, nezrelosti, nesigurnosti i financijskoj nesamostalnosti još više izloženije takvim pritiscima od svojih partnera. U jako ih se puno slučajeva prisiljava na pobačaj i kako onda dopustiti da tako mlada osoba ostane bez roditeljske zaštite kada je riječ o tako ozbiljnoj odluci koja može ostaviti dugoročne posljedice na njezino fizičko i psihičko zdravlje"?, upozorava naš sugovornik. 

Pobačaj nije dio zdravstvene zaštite

U pogledu SDP-ova zahtjeva da pobačaj bude besplatan i financiran preko Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), prim. Ujević podsjeća da se HZZO financira od doprinosa radno aktivnog stanovništva, dakle poreznih obveznika.

"To znači da bi i oni koji su protiv pobačaja, morali svojim novcem financirati isti. Tim više što pobačaj nije dio  zdravstvene zaštite niti zaštite reprodukcijskog zdravlja. Prije je riječ o šteti za reprodukcijsko zdravlje, a može ostaviti i psihičke posljedice. Dakle, pobačaj ne liječi nikakvu bolest, riječ je o štetnom medicinskom zahvatu i tim više nema opravdanja da bude besplatan", ističe.

O zahtjevu SDP-a da pobačaj mora biti u svakoj zdravstvenoj ustanovi dostupan, prim. Ujević podsjeća da samim tim što je nešto legalno i dozvoljeno ne znači da to država mora i osigurati. "Svi imamo pravo na hranu, pitku vodu, rad, smještaj i dostojanstven život, to su temeljna ljudska prava pa nam to država ne osigurava. Ima nas i gladnih i nezaposlenih i bez prikladnog smještaja... Pravo na pobačaj sigurno ne pripada kategoriji temeljnih ljudskih prava", dodaje.

Osvrnuvši se na SDP-ovu najavu regulacije priziva savjesti, prim. Ujević navodi kako je pravo na priziv savjesti u tzv. hijerarhiji prava iznad prava žene na pobačaj. 

Biološka je činjenica da život počinje začećem

Kada je riječ o tome počinje li život začećem ili rođenjem, taj liječnik ističe da život počinje začećem i da je to biološka činjenica o kojoj medicina i znanost nemaju dileme.

Drugo su, smatra, ljudski kriteriji koji određuju kada kao ljudska bića imamo pravo na zaštitu ili kada uopće postajemo ljudska bića. Prema ljudskim kriterijima sutra možemo, navodi, i čovjeka od 80 godina koji je dementan proglasiti da nije više ljudsko biće te da više nema prava koja mu iz toga proizlaze.

U većini europskih pravnih sustava, pa tako i u Hrvatskoj, dijete tek rođenjem postaje pravni  subjekt, u  smislu nositelja prava i obveza.

No medicina je uvijek imala samo jednu svrhu, a to je biti na strani života, ističe prim. Ujević koji se stoga zalaže za edukaciju posebice mladih, kako do prekida trudnoće ne bi ni dolazilo.

Glede SDP-ova prijedloga o pobačaju zaključuje kako je prema predloženim rješenjima ogledni primjerak anticivilizacijskog dosega.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.