O ISTRAŽIVANJU 'ZARAZNE'

Dr. Polašek za Direktno analizirao prednosti i glavni problem korištenja samo jedne doze cjepiva

Autor

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić na konferenciji za medije u ponedjeljak predstavila je analizu cijepljenja na Klinici. Govoreći o tome, kazala je kako su "žene bolje odreagirale i na prvu i na drugu dozu cjepiva", ali i da "oni djelatnici koji su preboljeli Covid nakon prve doze imali visoku razinu antitijela" te da se ta razina nije povećala nakon drugog cijepljenja. Što o tome misli dr. Ozren Polašek, profesor na Katedri za javno zdravstvo i voditelj Centra za globalno zdravlje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, ujedno i član Vladinog Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije korona virusa, doznali smo u razgovoru s njim.

08.03.2021. u 21:09
Ispiši članak

Markotić je na početku predstavljanja kazala kako su imali podatke da naprave preliminarnu analizu.

"Žene su nakon prve i druge doze bolje odgovorile na cjepivo. Trebat će vidjeti završne rezultate. Za jednu statističku analizu su brojevi dovoljni i vidi se da su žene bolje odreagirale na cjepivo", govorila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti.

Ozren Polašek, profesor na Katedri za javno zdravstvo i voditelj Centra za globalno zdravlje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, ujedno i član Vladinog Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije korona virusa na početku razgovora za portal Direktno kazao je da su "rezultati zanimljivi, posebno bolja reakcija žena na cijepljenje".

Već znamo, kaže nam, da je rizik umiranja nejednak po spolu pa je lako moguće da ovi rezultati odražavaju biološke razlike u reagiranju na ovu zarazu.

Hoće li druga doza biti potrebna za one koji su preboljeli Covid?

Govoreći o istraživanju, Markotić se osvrnula na osobe koje su preboljele Covid te razinu njihovih antitijela nakon prve doze cjepiva.

"Analizirali smo odgovor nakon prvog i drugog cijepljenja kod djelatnika koji su preboljeli Covid i onih koji nisu. Vidi se da su oni djelatnici koji su preboljeli Covid nakon prve doze imali značajno visoku razinu antitijela te da se ta razina nije povisila nakon drugog cijepljenja. Kod onih koji nisu bile oboljeli i dobili drugu dozu dosegli su razinu kao oni koji su preboljeli i bili jednom cijepljeni. Kod onih koji su preboljeli će biti dovoljno jedno docjepljivanje, nema koristi od drugog docjepljivanja. Bit ćemo u sve sigurni kada dovršimo analizu", kazala je Markotić.

Dr. Polašeka upitali smo što misli o tome da se osobe koje su preboljele Covid i primile prvu dozu cjepiva vjerojatno neće morati docjepljivati.

"Postojanje protutijela i imunološkog odgovora kod osoba koje su preboljele zarazu je očekivano, ali integracija s obrascima cijepljenja je zanimljiva", rekao je Polašek za portal Direktno pa svoju tvrdnju dodatno pojasnio:

"Naime, u situaciji manjka cjepiva, bilo koja aktivnost kojom ćemo povećati obuhvat zaštite do zadovoljavajuće razine je jako zanimljiva. Ako bi prethodno zaražavanje moglo biti istovjetno jednoj dozi cjepiva, to bi značilo da možemo procijepiti veći broj ljudi. Nezgodno je da bi se ovakva ideja morala jako dobro kvantificirati, no već su i neki drugi znanstveni radovi počeli predlagati drugačiji režim raspodjele cjepiva ili čak i samo jednu dozu.

Ideja ovog pristupa je da pokušate zaštititi čim veći broj ljudi, po logici da je bolje zaštititi 20 posto populacije sa 70 posto zaštite (koliko je prijavljeno nakon cijepljenja samo jednom dozom) nego 10 posto populacije s 95 posto zaštite".

Bit će, govori nam, vrlo zanimljivo vidjeti brojčane podatke ovog istraživanja, posebice dinamiku opadanja razine imuniteta s vremenom, jer će o ovome ovisiti aktivnosti sljedećih par mjeseci i godina.  

Na pitanje hoće li se proces cijepljenja ubrzati ako će se koristiti samo jedna doza, odgovorio je: "Glavni problem korištenja samo jedne doze cjepiva je da ovaj pristup nije ispitan u istraživanju i cjepivo nije registrirano na taj način. Međutim, ovo je jedno od mogućih rješenja trenutnog manjka zadovoljavajućeg broja doza".

Lagani rast broja novozaraženih

Kako je rekao, kada bismo gledali samo Hrvatsku, sadašnji lagani rast broja zaraženih ne predstavlja značajan problem za zdravstveni sustav.

"Nezgodno je da nismo sami, nego u kontaktu s drugim zemljama u okruženju, od kojih su neke u znatno lošijoj epidemiološkoj situaciji", rekao je.

Govoreći o povratku u normalu kazao je: "Više se niti ne sjećam kada je to bilo, ali se iskreno nadam trenutku kada ćemo dobiti nešto normalno, novo ili staro, samo neka bude normalno".

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.