pokušao spasiti partiju

Dr. Klasić ne govori istinu. SDP doista blokirao mračne tajne CK SKH

Autor

Direktno.hr

01.11.2014. u 11:14
Ispiši članak

Nakon što je portal direktno.hr prošli tjedan objavio tekst pod naslovom 'SDP nezakonito kontrolirao mračne tajne Partije - odluke o likvidacijama', u Jutarnjem listu oglasio se povjesničar i znanstvenik dr. Hrvoje Klasić koji je negirao veći dio onoga što smo objavili te se narugao onome o čemu smo pisali i o čemu su govorili mnogi sugovornici portala direktno, a što je objavljeno u nekim drugim tekstovima.

„Niti je Ivica Račan imao bilo kakve veze s ubojstvom Stjepana Đurekovića, niti je postojala super tajna služba koja je djelovala izvan obavještajne zajednice u bivšoj Jugoslaviji. A najveća glupost koju sam čuo je to da je SDP sakrio dokumentaciju CK SKH“, tvrdi tako dr. Hrvoje Klasić u razgovoru objavljenom 26. listopada.

'Jugoslavenski političari ništa nisu znali o likvidacijama u Njemačkoj?!'

Profesor Klasić je potom s pozicije znanstvenog autoriteta novinara Jutarnjeg uvjeravao da jugoslavenski političari aspolutno ništa nisu znali o poliltičkim ubojstvima na tlu Njemačke. Kazao je da postoji dio onih koji žele blatiti i inkriminirati SDP kao sljednika SKH te oni koji žele pokazati komunizam ili Jugoslaviju u najcrnjim bojama.

„Ovo što se moglo čuti u javnosti da se do arhiva ne može doći zbog SDP-a je najveća glupost koju sam čuo. Nikada nitko ni iz Državnog arhiva nije rekao da ne može dati dokumente zbog SDP-a. Radio sam na svojem magisteriju i doktoratu i od nikoga nikad nisam čuo da ne mogu dobiti dokumente jer ih SDP ne da“ zaključio je dr. Klasić u razgovoru u kojem je u više navrata pokušao relativizirati pa i opravdati likvidacije hrvatskih emigranata riječima 'da se u pravilu radilo o teroristima te da jugoslavenske tajne službe nisu radile ništa bitno drugačije od tajnih službi drugih europskih i svjetskih zemalja'.

A budući da je portalu direktno.hr dr. Vlatka Lemić, ravnateljica Hrvatskog državnog arhiva, nedvosmisleno prošli tjedan izjavila da je upravo SDP otezao s davanjem dozvole za pregled arhive CK SKH te je dodala da je ta praksa bila nezakonita, postavlja se pitanje tko ne govori istinu: direktorica Hrvatskog državnog arhiva ili dr. Hrvoje Klasić.

Oglasila se zbog toga prozvana ravnateljica Hrvatskog državnog zavoda.

Dr. Lemić: Odgovorno tvrdim da je SDP odgovoran 

„Zadnjih dana me sa svih strana pitaju o tome. Zato ćemo uskoro objaviti svu dokumentaciju, da ne bi bilo zabune i daljnjih manipulacija. Nije, dakle, istina da SDP nema veze s dokumentacijom CK SKH koju su tražili odvjetnici. Odgovorno tvrdim da je za uvid u dokumente CK SKH trebalo odobrenje SDP-a, a dokazi za to nalaze se u pismohrani Hrvatskog državnog arhiva“, ističe još jednom dr. Vlatka Lemić, ravnateljica Hrvatskog državnog arhiva.

Dodaje potom da u dokumentaciji Hrvatskog državnog arhiva jasno stoji da je 30. svibnja ove godine u Državni ahriv stigao pismeni zahtjev Siniše Pavlovića, odvjetnika Gizele Đureković, za dokumentima CK-SKH te da je Državni arhiv taj zahtjev SDP-u proslijedio 12. lipnja ove godine.

Suglasnost iz SDP-a nije stizala mjesecima

„Budući da suglasnost iz SDP-a nije stizala mjesecima, požurnica iz Hrvatskog državnog arhiva poslana je SDP-u 22. rujna ove godine. I tek 7. listopada stigla je tražena suglasnost SDP-a. No, kada su oni dali dopuštenje, za pregled dokumentacije koja je bila označena kao tajna, trebalo je dodatno mišljenje Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost“. I tek kada je par tjedana kasnije i to dopuštenje stiglo, odvjetnik Pavlović mogao je dobiti sve tražene dokumente iz arhive CK-SKH, dodaje dr. Vlatka Lemić.

Ravnateljica Hrvatskog državnog arhiva potom nas je pozvala da nakon njezinog povratka sa službenog puta (razgovarali smo dok je bila u Vojvodini) dođemo u Arhiv te se i osobno, pregledom dostupne dokumentacije, uvjerimo u sve što tvrdi.

Obećali smo posjetiti Arhiv te predložili ravnateljici da pozove i dr. Hrvoja Klasića, kako bi mu pokazala dokumentaciju iz koje se jasno vidi da je u razgovoru za Jutarnji list govorio same neistine.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.