Neuspjela austrijska opstrukcija

DOZNAJEMO Otklonjena još jedna zapreka gradnji Pelješkog mosta

Autor

Darko Markušić

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) i službeno je kao neosnovanu odbila žalbu tvrtke Swietelsky d.o.o na dokumentaciju o nabavi u otvorenom postupku javnenabave za izgradnju pristupnih cesta mostu Peljašac, za izgradnju dionice Duboka-Sparagovići (Zaradeže). Procijenjena vrijednost projekta je 482 milijuna kuna bez poreza na dodanu vrijednost.

24.04.2018. u 17:58
Ispiši članak

Dan nakon službenog potpisivanja ugovora o gradnji Pelješkog mosta s kineskim investitorom (China Road and Bridge Corporationom) i službeno je otklonjena još jedna prepreka projektu od strateškog interesa za hrvatsku državu. Austrijski građevinari, naime, sredinom ožujka uložili su žalbu na dio dokumentacije o nabavi naručitelja Hrvatskih cesta koji  se odnosio na otklanjanje nedostataka u jamstvenom roku na izvedenim radovima, o čemu je također pisao portal Direktno..

Sporan im je bio detalj prema kojem duljina jamstvenog roka također donosi određene bodove u postupku javne nabave. DKOM je odbio prigovore i potvrdio ispravnost natječajne dokumentacije, što znači da se natječaj sada može nastaviti, a novi rok za predaju ponuda je 5. lipnja do 12 sati.

Austrijska tvrtka spornim je ocijenila, među ostalim, i zahtjev Hrvatskih cesta sadržan u natječajnoj dokumentaciji da "isključivo ponuditelj ili član zajednice ponuditelja radi iskop tunela i izradu podgrade i betonske obloge tunela",  a da te poslove nije moguće prepustiti podugovarateljima, odnosno tvrtkama na čiju se sposobnost ponuditelj oslanja. DKOM je odbio i taj prigovor i utvrdio da je natječajna dokumentacija i u tom segmentu u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi. Odbijen je i zahtjev tvrtke Swietelsky za naknadom troškova žalbenog postupka od 5000 kuna.

Kako je pisao portal Direktno, ovom žalbom Austrijanci su na mjesec dana zaustavili natječaj, što im je kako neslužbeno doznajemo od upućenih u projekt, očito i bio cilj, jer im je prvi rok za predaju ponude do 25. travnja očito bio prekratak.

Inače, još uvijek je neriješena i žalba austrijskog Strabaga Upravnom sudu na odluku o odabiru kineskog izvođača radova na Pelješkom mostu. Strabag dodatno traži, podsjetimo, i privremenu zabranu početka radova, a zbog navodne dampinške cijene zatražio je i pravnu zaštitu Europske komisije.

 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.