TRAŽE POJAŠNJENJA

DOZNAJEMO Izbačeni zagrebački HDZ-ovci poslali pismo nacionalnom i gradskom vodstvu stranke

Autor

iz

Nakon što je u četvrtak navečer Sud časti Gradskog odbora zagrebačkog HDZ-a na sjednici odlučio, zbog širenja govora mržnje na društvenim mrežama, isključiti osam članova, oni su se pismom obratili vodstvu nacionalnog i zagrebačkog HDZ-a te članovima Časnog suda.

17.11.2019. u 17:04
Ispiši članak

Portal Direktno u posjedu je pisma koji su Božo Medić, Anita Prka Đurašić, Miro Boras, Vlado Kolak, Krasnodar Raguž, Vedran Černi i Ante Šimunović poslali stranačkom vodstvu. I osmi izbačeni HDZ-ovac Ante Jelčić također se slaže s pismom, ali ga, kako doznajemo, nije potpisao jer se nalazi u Međugorju u Bosni i Hercegovini. Pismo prenosimo u cijelosti i bez intervencija:

"Poštovani predsjedniče, zamjeniče, glavni tajniče Hrvatske demokratske zajednice
Poštovani predsjedniče Gradskog odbora HDZ-e Zagreb
Poštovani članovi Gradskog odbora
Poštovani predsjedniče Časnog suda
Poštovani članovi Časnog suda

Iz medija sam saznao da se protiv mene vodi stegovni postupak te da sam isključen iz članstva HDZ-e

Obzirom da od strane Gradskog odbora nisam obavješten da se protiv mene vodi bilo kakav postupak, odnosno da mi nije dostavljen akt kojim me se tereti, niti sam pozvan da nazočim bilo sjednici Gradskog odbora, bilo da iznesem obranu pred Časnim sudom, ovim putem bih Vas molio pojašnjenje kako slijedi:

1. Po kojim odredbama Statuta HDZ-e , Pravilnika o radu časnih sudova i Poslovnika o radu Gradskog odbora je stegovni postupak proveden?
2. Mozete li mi dostaviti pismeno kojim me se tereti i dokaze uz njega kako bi uopce saznao sto mi se to točno stavlja na teret?
3. Mogu li saznati je li članovima Gradskog odbora prije odlučivanja na telefonskoj sjednici dostavljeno pismeno kojim me se tereti i dokazi uz njega?
4. Možete li mi dostaviti zapisnik s odrzane telefonske sjednice iz kojeg bi bilo razvidno kako su članovi Gradskog odbora pojedinačno glasovali o mom upućivanju na Časni sud?
5. Možete li mi dostaviti odluku kojom me Gradski odbor upućuje na Časni sud?
6. Mogu li saznati je li članovima Časnig suda prije odlučivanja dostavljeno pismeno kojim me se tereti i dokazi uz njega?
7. Zašto nisam pozvan da iznesem svoju obranu pred Časnim sudom?
8. Možete li mi dostaviti zapisnik sa održane sjednice Časnog suda iz koje bi bio razvidan tijek iste, kao i kako su članovi pojedinačno glasovali o mom isključenju?
9. Možete li dostaviti obrazloženu odluku o mom isključenju iz članstva HDZ-e s uputom o pravnom lijeku kako bi mogao izjaviti žalbu Visokom časnom sudu?
10. Možete li mi dostaviti primjerak važećeg Pravilnika o radu časnih sudova HDZ-e kako bi znao po kojoj proceduri mogu braniti svoja prava i interese?.

U očekivanju Vašeg ŽURNOG odgovora srdačno Vas pozdravljam

mr.sc. Božo Medić, član Gradskog odbora
Anita Prka Đurašić, univ. bac. phil. croat.
Miro Boras, dipl. ing. strojarstva
Vlado Kolak, dipl. oecc
Krasnodar Raguž, dipl. iure
Vedran Černi, 
Ante Šimunović, dipl. pravnik", piše u pismu poslanom vodstvu nacionalnog i zagrebačkog HDZ-a.

Nakon odluke gradskog Suda časti isključeni članovi mogu se žaliti Visokom časnom sudu koji može potvrditi ili pak odbaciti izrečenu mjeru. Nakon što je izbila afera WhatsApp, vodstvo HDZ-a odlučilo je sankcionirati sve članove stranke koji su u WhatsApp, Viber i grupama na Facebooku širili govor mržnje, prijetili ili pozivali da se glasa za druge kandidate, a ne za HDZ-ovu predsjedničku kandidatkinju Kolindu Grabar-Kitarović.

Među izbačenima najzvučnije je ime Vlade Kolaka, vlasnika Phoenix grupe. Protiv njega je donesena pravomoćna presuda da je, tijekom privatizacije, za najmanje 140 milijuna kuna oštetio tvrtku Prigorka. Dionice Prigorke kupio je 1994. menadžerskim kreditom Privredne banke Zagreb. Kupio je više od 42 posto dionica, a tadašnjem Hrvatskom fondu za privatizaciju ostao je dužan. U dva je mandata u devedesetima bio je i saborski zastupnik.

Stegovni postupak trebao je biti pokrenut i protiv Marijana Banellija, ali je on u srijedu podnio ostavku na sve stranačke funkcije i napustio HDZ.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.