upitne odgojne metode

Doris Pinčić udarila bebu; Dječja pravobraniteljica: Prijeti joj zatvor

Autor

Direktno.hr

Nedavni autorski članak Doris Pinčić Rogoznica objavljen na portalu klokanica.hr, a kojim je poznata glumica i radijska voditeljica priznala kako je svoje godinu i pol staro dijete lupila po stražnjici, potom poslala u sobu na kaznu od 20 min, podigao je veliku raspravu u cijeloj Hrvatskoj. Kako Doris navodi, ovo vjerojatno nije zadnji put kako će koristiti ovaj oblik '' odgojne metode''.
04.08.2015. u 16:10
Ispiši članak

Citiramo: ''...poprilično sam sigurna da ovo nije bio zadnji udarac po guzi, a vi me tužite telefonu koje god boje želite'', napisala je doris Pinčić u svom ''velikom priznanju''.

Doris Pinčić udarila sina: Sigurno nije zadnji put, tužite me telefonu

Portal direktno.hr poslao je upit Pravobraniteljici za djecu, kako bi dobili odgovor na ono što kaže Obiteljski zakon u vezi ovakve ''metode'', te koji je stav dječje pravobraniteljice u vezi navedenog članka, a odgovor dječje pravobraniteljice Ivane Milas Klarić glasi:

''Svaki postupak kojem je svrha namjerno nanošenje boli djetetu smatra se nasiljem nad djetetom i zabranjen je našim propisima. Tjelesno kažnjavanje djeteta zabranjeno je prema važećem Obiteljskom zakonu, a i prema prijedlogu novog Obiteljskog zakona, koji je u proceduri donošenja, izričito se zabranjuje tjelesno kažnjavanje djeteta, ponižavajuće postupanje prema djetetu, kao i primjena psihičke prisile kao odgojne metode pri odgoju i discipliniranju djeteta u obitelji.

Tjelesno kažnjavanje djeteta smatra se oblikom nasilja u obitelji te su, prema Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, predviđene sankcije: novčana kazna od najmanje 7.000 kuna ili kazna zatvora u trajanju od najmanje 45 dana, a u slučaju ponovljenog nasilja propisana je  novčana kazna od najmanje 15.000 kuna i  kazna zatvora u trajanju od najmanje 60 dana.

Tjelesno kažnjavanje može se kategorizirati i kao kazneno djelo povrede djetetovih prava prema članku 177. Kaznenoga zakona, ako ono predstavlja zlostavljanje djeteta, a za to je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Nažalost, u Hrvatskoj je tjelesno kažnjavanje još uvijek široko prihvaćeno kao „odgojni“ postupak, koji je u obitelji barem jednom doživjelo više od dvije trećine djece, prema istraživanjima. Naročito je rašireno takozvano „blago“ tjelesno kažnjavanje, kao što su pljuska po licu ili udarac po stražnjici, što mnogi roditelji ne doživljavaju kao nasilje već kao „odgoj“ ili jednostavno priznaju da su izgubili kontrolu nad sobom.

U svakom ovakvom slučaju ima mjesta za djelovanje institucija kojima je posao štititi djecu, pa i u ovakvom slučaju ima mjesta za postupanje centra za socijalnu skrb'', navela je pravobraniteljica u odgovoru na naš upit.

Postavlja se pitanje hoće li poznatoj Doris Pinčić Rogoznica socijalna skrb zakucati na vrata, te hoće li institucije vršiti svoju dužnost, kako su ju izvršavale i za drugu djecu, te koji će se daljnji koraci poduzeti? Činjenica je da da smo pred Zakonom svi jednaki.

Cijelu (pre)iskrenu kolumnu Doris Pinčić Rogoznice možete pročitati ovdje.

 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.