zviždač upozorava

DORH zataškao kriminal na Pravnom fakultetu 'težak' milijun kuna?

Autor

Direktno.hr

Redakciji direktno.hr-a s novim elementima priče javio se prof.dr. Nikola Mijatović s Pravnog fakulteta u Zagrebu, čiju smo priču objavili u studenom prošle godine. Tada je ukazao na prikrivanje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti u slučaju predavačice dr. sc. Jasne Bogovac. Njoj je od akademske godine 2009/2010. do 2015/2016. isplaćena plaća za otprilike 1000 sati nastave, koje nikad nije odradila. Tu su pak nastavu izvodili drugi nastavnici s Katedre za financijsko pravo uz dodatne honorare, čime je Porezni studij, a onda i Pravni fakultet kojem je studij pripojen oštećen za oko milijun kuna.
29.11.2016. u 20:18
Ispiši članak

Ovaj je profesor s Pravnog fakulteta još u prosincu 2013. godine Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, DORH-u i Policijskoj upravi zagrebačkoj podnio kaznenu prijavu zbog osnovane sumnje na počinitelje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti. Radilo se o slučaju kada je prof. dr. Hrvoje Arbutina kao pročelnik Poreznog studija i predstojnik Katedre za financijsko pravo na Pravnom fakultetu omogućio Jasni Bogovac koja je bila u zvanju predavača da godinama prima plaću iako nije imala zakonsku normu sati, odnosno, 450 sati godišnje.

Državni inspektorat je provjeravao satnicu i utvrdili su da je 2010/2011 i 2011/2012 od ukupno 450 sati nastave Jasna Bogovac izvela svega 240 sati. Oni su, međutim, promatrali satnicu za samo te dvije godine.

"Inspektorat je potom poslao predmet na kriminalističku policiju u Heinzelovu. Policija je dalje radila i Općinsko državno odjetništvo (ODO) je zbog visine štete uputilo dopis prema Županijskom državnom odvjetništu (ŽDO) u kojem je navedeno "postojanje osnovane sumnja za počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti prema KZ iz 1997. i 2011. godine" rekao je profesor i dodao da je odmah nakon toga podignuo kaznenu prijavu i pisao požurnice prema ŽDO-u, no ignoririali su ga dvije godine.

Predmet na ŽDO-u vodi Danijela Paić, a požurnice je slao na na glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana.

Zanimljivo je da je policija svoj posao shvatila ozbiljno, no DORH se pokazao puno sporiji i neučinkovitiji.

"Nakon kaznene prijave policija me dva dana nakon toga nazvala i obavio sam razgovor u trajanju od dva sata. Ozbiljno su to shvatili, za razliku od DORH-a. Nažalost, iz DORH-a me dvije i pol godine nitko nije zvao, iako sam ih svaka četiri mjeseca kontaktirao", rekao je profesor i dodao kako ga je u proljeće 2016. pozvala Danijela Paić na razgovor. No, obavljena je forma bez ikakvog konkretnog sadržaja.

'Hajka' na zviždača kojem prijeti otkaz

Krajem svibnja 2016. Danijela Paić donosi rješenje kojim se kaznena prijava prof. Mijatovića odbacuje. Njemu, kao podnositelju kaznene prijave, nikad nije službeno dostavljeno rješenje o odbačaju kaznene prijave, nego je u poštanskom pretincu pronašao kratko pismeno rješenje kojim ga Paić, bez ikakvog obrazloženja, u nekoliko rečenica obavještava o odbačaju kaznene prijave jer da "ne postoji osnovana sumnja na počinjenje kaznenog djela".

"Na vlastitu inicijativu otišao sam u ŽDO-o i uspio dobiti spis na uvid, bez da je o tome obavještena zamjenica Paić. Ona je propustila napraviti sve dokazne radnje, a to su razgovori s profesorima i studentima, kao i uvid u zapisnike s položenih ispita. Trebala je zatražiti isplatne liste po pojedinim nastavnicima", ukazao je na propuste profesor i upitao se obavlja li DORH posao selektivno, odnosno, štiti li pojedince.

"Nakon toga moj odvjetnik i ja podnijeli smo zahtjev za reviziju postupka Dinku Cvitanu. No, 20 dana nakon što je zahtjev podnesen Cvitanova desna ruka Zorka Fumić šalje dopis mojem odvjetniku i s nekoliko rečenica odbacuje reviziju bez obrazloženja", navodi razočarano profesor kojemu nije jasno zašto DORH nije izdao rješenje o provođenju istrage, iako su akteri afere - Hrvoje Arbutina i Jasna Bogovac priznali policiji na obavijesnom razgovoru počinjenje kaznenog djela.   

Nakon toga podnio je još jednu prijavu USKOK-u, no bez uspjeha.

"Tek nakon izbijanja afere Jasni Bogovac je omogućeno da ostvari punu satnicu, i to protivno Statutu Pravnog fakulteta i zakona, koji propisuju da predavač nema pravo držati predavanje iz redovitog predmeta, već samo iz izbornih predmeta", upozorio je profesor.

Cijeli slučaj je izložio i dekanici Pravnog fakulteta prof.dr.sc. Dubravki Hrabar i podnio zahtjev za osnivanjem istražnog povjerenstva. Ne samo da je odbila to učiniti već je na profesora krenula 'hajka'.

"Kao odmazda protiv mene jer sam podnio kaznenu prijavu - na inicijativu i nakon prijave prof. dr. sc. Hrvoje Arbutine, dekanica Hrabar mi je 22. ožujka u insceniranom postupku dala opomenu pred otkaz, zbog čega sam pokrenuo radni spor zbog mobbinga", priznao je profesor koji još čeka da se zakaže prvo saslušanje.

Karijera, ugled i posao ovoga profesora sada su u pitanju. Isto ne vrijedi i za Jasnu Bogovac koja je završila ekonomiju u 35-oj godini života, a uspješno gradi svoju znanstvenu karijeru.  

Sumnjiva znanstvena karijera

Prije pola godine Bogovac je imenovana za docenticu interdisciplinarnih znanosti u 48-oj godini života i to pod sumnjivim okolnostima.

"Natječaj je raspisan nakon godinu i pol dana stajanja u ladici i to baš kada je Bogovac ostvarila posljednji uvjet za zvanje docenta. Prvo je predložena za docenticu pravnih znanosti, no ipak nije prošla jer je Matični odbor za polje prava koji sudjeluje u postupku izbora te donosi konačnu odluku odbio prihvatiti izvješće. Potom je raspisan novi natječaj, ali ovaj puta za docenta interdisciplinarnih znanosti na kojem Bogovac konačno prolazi. To je čisto namještanje javnog natječaja", zaključio je prof. Mijatović koji i dalje strepi za svoj posao i nada se da će pravda na kraju ipak pobijediti.

Akterima ove afere - Hrvoju Arbutini, Jasni Bogovac, Dubravki Hrabar i DORH-u, poslali smo upite, no do sada nam je stigao samo jedan odgovor.

Prof. dr. Hrvoje Arbutina potvrdio je kako je bio na obavijesnom razgovoru u PU Zagrebačkoj, no istaknuo je kako je "čitava ta konstrukcija u vezi sa satnicom potpuno neutemeljena, što je potvrđeno odbacivanjem kaznene prijave u tom predmetu."

Govoreći o mobbingu prema prof. Mijatoviću, komentirao je kako je "zaista teško i zamisliti tko bi uopće mogao i na koji to način „mobbingirati“ osobu koja je  statusu redovitog profesora na Pravnom fakultetu u Zagrebu." Dodao je i sljedeće:

"Stoga zaključujem da se upravo izricanje opomene pred otkaz smatra kao oblik mobbinga. Kad se radi o tome, koliko mi je poznato, činjenica jest da je nadležno tijelo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, tj. njegovo Etičko povjerenstvo, utvrdilo da je prof. Mijatović plagirao dio udžbenika „Financijsko pravo i financijska znanost“ (tj., preveo je s engleskog i pod svojim imenom objavio tekst inozemnog autora). Nakon što je poslodavac (Pravni fakultet u Zagrebu) utvrdio postojanje plagijata (osobi koja se bavi znanstvenim i nastavnim radom), on (poslodavac) nije dao otkaz prof. Mijatoviću, nije ni podnio prijedlog Državnom odvjetništvu za kazneni progon zbog kaznenog djela „Povreda osobnih prava autora ili umjetnika izvođača“ (čl. 284. Kaznenog zakona), nego mu je - izrekao opomenu! Zaista, mobbing bez presedana", zaključio je Hrvoje Arbutina.

 

 

 

 

 

 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.