SKANDAL ZBOG DOPUSNICA

DORH istražuje prijetnje čelnici Hrvatskog državnog arhiva

Autor

Direktno.hr

19.12.2014. u 08:04
Ispiši članak

Nakon što je novo vodstvo Hrvatskog državnog arhiva krenulo u raščišćavanje nepravilnosti i nezakonitosti oko čuvanja arhivske građe od državnog interesa, o čemu je u više navrata pisao portal direktno.hr, ravnateljica Arhiva našla se usred bujice prijetnji i optužbi od strane privatnih tvrtki koje se bave čuvanjem dokumentacije.

Valja ovdje podsjetiti da je direktno.hr u više navrata pisao o čudnim poslovima tvrtki koje čuvaju arhivsku građu od državnog interesa. Za neke od njih je, prema tvrdnjama dr. Vlatke Lemić, ravnateljice Hrvatskog državnog arhiva, lobirao i brat premijera Milanovića. Neke od tih tvrtki udesetostručile su prihode od kada je Zoran Milanović postao premijer.

U međuvremenu  je Hrvatski državni arhiv, po nalogu Ministarstva kulture, napravio stručni nadzor nad uvjetima za čuvanje i zaštitu gradiva kod svih privatnih tvrtki kojima je u razdoblju 2007-2013. izdana dopusnica. Hrvatski državni arhiv potom je prije nekoliko tjedana izdao službeno mišljenje da privatne tvrtke, odnosno trgovačka društva, nemaju uvjete čuvati arhivsku građu državnih i javnih institucija. Nakon toga su, prema informacijama koje posjedujemo, krenule prijetnje ravnateljici Lemić da povuče svoje mišljenje i da pusti ​trgovačka društva koja se predstavljaju kao privatni arhivi ​(premda to po Zakonu o arhivskom gradivu nisu, niti su registrirani za arhivsku djelatnost) da i dalje čuvaju dokumente od državnog interesa.

U DORH-u potvrdili da su primili prijavu

Vrhunac prijetnji dogodio se na nedavnom sastanku direktora privatnih tvrtki s djelatnicima Hrvatskog državnog arhiva i Ministarstva kulture, što je kasnije prijavljeno policiji, DORH-u i USKOK-u.

U DORH-u, su nam potvrdili da su primili takvu prijavu. Što je dosad utvrđeno po toj temi“, upitali smo glasnogovornicu Županijskog državnog odvjetništva.

 „Vezano za predmet za koji pitate možemo Vam odgovoriti da je u tijeku provođenje izvida, odnosno postupanje nadležne policijske uprave. Stoga Vam sukladno članku 36. stavak 3. Zakon o državnom odvjetništvu nismo u mogućnosti dati više podataka, stoji u priopćenju Ureda zagrebačke općinske državne odvjetnice kojeg nam je poslala Ksenija Jurin Panić.

Deseci milijuna kuna iz proračuna za privatne 'arhiviste'

I prije toga je, tvrde naši izvori, dr. Vlatka Lemić zbog istog razloga bila izložena brojnim prijetnjama smjenom, osobnom diskreditacijom i diskreditacijom njezine obitelji…

Čime se ravnateljica Hrvatskog državnog arhiva toliko zamjerila privatnim tvrtkama i zašto joj stižu prijetnje sa svih strana?

Naši sugovornici pojašnjavaju da je arhiviranje državne i javne arhivske građe godinama bila svojevrsna siva zona, gdje su mnogi 'lovili u mutnom'. Konkretno, još 2007. je započela praksa da pojedine privatna trgovačka društva, registrirana za sve osim za arhivsku djelatnost, čuvaju državnu arhivsku građu. To je u međuvremenu postao unosan biznis, jer se iz proračuna godišnje izdvaja više desetaka milijuna kuna za privatne tvrtke koje čuvaju arhivsku građu javnih i državnih institucija a uz to neovlašteno obavljaju i druge stručne poslove na zaštiti i obradi gradiva… Ne treba vjerojatno ni isticati u kojoj mjeri to može biti opasno ili štetno za nacionalnu sigurnost zemlje i svih građana Republike Hrvatske.

Za to vrijeme 19 državnih arhiva, koji su jedini po zakonu ovlašteni za čuvanje arhivske građe od javnog i državnog interesa, sve više propadaju iako bi se novcem koji se daje privatnicima ti arhivi mogli obnoviti i proširiti. No, u korupcijom premreženoj državi, javni i državni interes odavno je na posljednjem mjestu.

Čuvaju tajne dokumente a registrirani na Kajmanskim otocima

Valja ovdje napomenuti da u Hrvatskoj postoji desetak privatnih tvrtki koje čuvaju arhivsku građu državnih i javnih institucija, a neke od njih su, što zvuči nevjerojatno, registrirane na Kajmanskim otocima! Niti jedna od tih tvrtki nije, prema podacima iz Registra Trgovačkog suda, registrirana za arhivsku djelatnost. To su, pojednostavljeno rečeno, privatnici različitih profesija (trgovci, ugostitelji, građevinari…) koji su unajmile prazna skladišta i hangare te u njih pospremili kilometre dokumenata brojnih javnih institucija, s brojnim tajnim i zaštićenim podacima. Da bi se po zakonu mogli baviti arhiviranjem građe od državnog interesa, niti jedna od privatnih tvrtki koje sada čuvaju kilometre dokumenata raznim ministarstava, porezne uprave, državnih agencija…. ne bi smjele biti registrirane kao d.o.o. već bi trebale biti javne ustanove.

No, budući da građu od javnog interesa već godinama čuvaju privatnici, a da Ministarstvo kulture i Vlada ništa ne čini da se tu praksu promijeni i uskladi sa zakonom, ispada da su svi u protuzakonitom postupanju i grubom prekršaju.

I umjesto da Ministarstvo kulture, ali i premijer Milanović u čijoj je nadležnosti postavljanje i razrješenje ravnatelja Hrvatskog državnog arhiva, napokon krenu raščišćavati tu situaciju te arhiviranje dovedu u okvire zakona (jer ovakva praksa ozbiljno ugrožava nacionalnu sigurnost), aktualna Vlada, prema našim informacijama, cijelu ovu aferu hoće zataškati. Najradije ništa ne bi poduzimali do parlamentarnih izbora, nakon čega bi cijeli ovaj skandal ionako mogao postati briga neke druge vlasti.

Vlatku Lemić prozivaju da radi za HDZ te da ruši Vladu

Naši izvori tvrde da čak i od pojedinih interesnih skupina iz Ministarstva kulture i arhivske službe sada dolaze žestoki pritisci usmjereni prema ravnateljici Lemić, da uhodanu praksu ne mijenja te da 'ne talasa' previše sve dok ne prođu izbori. Ravnateljicu Lemić su, kažu, počeli prozivati da radi za HDZ te da kroz otvaranje afera s dopusnicama pokušava rušiti Milanovićevu Vladu.

Ona, pak, navodno nema veze s politikom, nije niti u jednoj stranci, ali ne želi - dok je ravnateljica Hrvatskog državnog arhiva - nastaviti kršiti zakon.

Vlatka Lemić, prema informacijama koje posjedujemo, ne namjerava odustati od službeno izrečenog mišljenja da privatna trgovačka društva nemaju uvjete te ne mogu čuvati građu od državnog interesa, ma koliko joj prijetili.

 

Premijer Milanović i ministrica kulture na odgovaraju na pitanja o prijetnji

Jesu li u Ministarstvu kulture upoznati s činjenicom da su gospođi Vlatki Lemić, ravnateljici Hrvatskog državnog arhiva, prijetili  diskreditacijom nje  i njezine obitelji, smjenom i otkazom, političkim progonom… i na sve druge načine, ako ne nastavi s nezakonitom praksom izdavanja dopusnica privatnim arhivistima?

Što je Ministarstvo kulture učinilo da zaštiti gospođu Lemić i da raščisti brojne i skandalozne nezakonitosti u vezi s izdavanjem dopusnica, upitali smo Ministarstvo kulture još 12. prosinca, no do objavljivanje ovog teksta odgovore nismo primili.

Što će, pak, Hrvatska vlada učiniti u vezi s čuvanjem klasificirane građe državnih i javnih institucija u privatnim arhivima čiji su vlasnici ponekad registrirani na Kajmanskim otocima? Zbog čega Ministarstvo kulture i Vlada RH hitno ne krenu u raščišćavanje ove "močvare", pogotovo stoga što je arhiviranje državnih i javnih dokumenata iznimno važno sigurnosno, a sada je prepušteno privatnim osobama koje s važnom građom mogu činiti što hoće, upitali smo glasnogovornika premijera Milanovića te mu poslali  molbu za hitno premijerovo očitovanje. No, niti on do danas nije odgovorio na naš upit.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.