stipe bio u pravu

DORH hitno izvijestio, do Mesićeve smrti sigurno ništa od progona

Autor

Direktno.hr

17.02.2015. u 15:04
Ispiši članak

DORH je danas promptno objavio da Stipe Mesić i Bartol Jerković nisu napravili ništa nelegalno u slučaju Patrija, točnije da nisu pribavljeni podaci, činjenice i dokazi iz kojih bi proizlazila osnovana sumnja da su primili mito. Mesić je potpuno bio u pravu kada je danas rekao da za njegova života neće biti ništa od kaznenog progona: "Ali moraju znati da do moje smrti ništa od toga neće biti''.

Povodom objava u sredstvima javnog priopćavanja o nepravomoćnoj presudi pred finskim sudom, i upita novinara DORH je danas objavio kako su predstavnici Finske Austrije  i Hrvatske 10. lipnja 2010. u Zagrebu potpisali trilateralan Ugovor o osnivanju Zajedničkog istražnog tima (ZIT) u predmetu nabave borbenih oklopnih vozila za potrebe Ministarstva obrane Republike Hrvatske od tvrtke Patria iz Finske.

Tijekom poduzimanja radnji u okviru ZIT-a hrvatska je strana usko surađivala s nadležnim tijelima Finske i Austrije te provodila izvide tijekom kojih je pribavljena cjelokupna dokumentacija o odvijanju postupka nabave borbenih oklopnih vozila za potrebe Hrvatske vojske (HV-a), a također su pribavljeni relevantni podaci od Porezne uprave i Ureda za sprječavanje pranja novca kao i drugi potrebni podaci s ciljem utvrđivanja relevantnih činjenica.

Tijekom postupanja hrvatska je strana ispitala sve osobe u Republici Hrvatskoj uključene u predmetni postupak nabave oklopnih vozila, a što je također omogućeno i nadležnim finskim i austrijskim tijelima, slijedom čega su finska nadležna tijela sudjelovala u ispitivanju osoba za čijim ispitivanjem su iskazali interes. Isto tako, hrvatska i finska nadležna tijela su sudjelovala u ispitivanju određenih osoba u Austriji.

Cjelokupni materijal pribavljen tijekom izvida u Republici Hrvatskoj (dokumentacija, izjave osoba i drugo) dostavljen je finskim i austrijskim nadležnim tijelima, a također su od istih zaprimljeni rezultati njihovih istraživanja u vidu dokumentacije i iskaza ispitanih osoba.

Iz rezultata tako provedenih postupanja u okviru ZIT-a nisu pribavljeni podaci, činjenice i dokazi iz kojih bi proizlazila osnovana sumnja da su službene ili odgovorne osobe u Hrvatskoj zahtijevale ili primile mito u svezi poslovnog odnosa s finskom tvrtkom Patria, niti da bi u provođenju toga postupka na bilo koji način bilo pogodovano navedenoj tvrtki u odnosu na austrijsku tvrtku Steyer.

Odluka o objavi ovog priopćenja donesena je sukladno odredbi čl. 15. st. 1. toč. 3. Zakona o USKOK-u prema kojoj se "na način propisan posebnim zakonom, može izvještavati javnost o tijeku izvida koje provodi Ured, ali samo kad to nalaže interes javnosti".

Finski menadžeri osuđeni

Finski sud osudio je dva menadžera kompanije Patria na godinu i osam mjeseci zbog podmićivanja prilikom prodaje oklopnih vozila Hrvatskoj 2007., ali Stjepan Mesić, Franjo Gregorić i Bartol Jerković nisu optuženi niti su se njima finski istražitelji bavili.

"S Hrvatskom smo imali ugovor o zajedničkoj istrazi tako da su svi naši dokumenti bili na raspolaganju i hrvatskoj strani. No, ne znam jesu li ih koristili. Sada je istekao ugovor o istrazi pa nisam siguran da su dokumenti više dostupni, osim ako ih Hrvatska ne zatraži institutom međunarodne pravne suradnje", rekao je finski tužitelj Jukka Rappe. Patria je kažnjena s 297 tisuća eura. Treći menadžer, Tuomas Korpi, oslobođen je optužbi.

Tako su Patrijini menadžeri preko posrednika Hansa Wolfganga Riedla i Waltera Wolfa dali oko 1,6 milijuna eura, koji su služili za mito tadašnjem hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću te direktoru tvornice „Đuro Đaković" Bartolu Jerkoviću.

"Na sudu je dokazano da je milijun i pol eura mita bilo namijenjeno direktoru tvrtke Đuro Đaković Bartolu Jerkoviću. Finski je dvojac mito dao austrijskom posredniku Wolfgangu Riedlu, a ovaj ga predao drugom posredniku, Walteru Wolfu, koji je zadržao dio novca. Dogovor smo rekonstruirali iz dokumenata i poruka koje su međusobno slali, no dalje od Wolfa nismo više mogli pratiti tok novca i nemamo dokaza da je Jerković primio bilo kakav novac" pojasnio je Rappe.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.