ODGOVORI NA KLJUČNA PITANJA

DONOSIMO DETALJE Podaci o potpisima ubacivat će se ručno, DIP nasumično pregledava liste

Autor

Rafael Jurčević/Lucija Brailo

Potencijalni predsjednički kandidati "odbrojavaju dane" do kraja službenog roka za prikupljanje potpisa koji je počeo krajem prošlog tjedna. Neki su kandidati već predali potreban broj prikupljenih potpisa, drugi i dalje prikupljaju potpise iako su davno premašili potrebnu brojku, a u najvećoj muci su definitivno kandidati koji se nadaju uspjehu u samom finišu.

30.11.2019. u 11:07
Ispiši članak

Predsjednički kandidati, ali i njihovi izborni stožeri, definitivno će najviše morati paziti na pravovaljanost prikupljenih potpisa. Već se ranije ove godine na primjeru inicijativa o raspisivanju referenduma za promjenu izbornog zakonodavstva i otkazivanju Istanbulske konvencije pokazalo kako od sada vrijede znatno stroži kriteriji i provjera za provjeru potpisa.

Posljednjih dana često vidimo i slike predsjedničkih kandidata koji sami upisuju podatke u potpisne liste, a javnost posebno zanimaju kriteriji i načini provjere potpisa.

Postavlja se niz pitanja poput toga smije li potencijalni predsjednički kandidat koji prikuplja potpise za kandidaturu na izborima, osobno (svojom rukom) upisivati podatke potpisnika koji se zatim mogu samo potpisati ili svaki potpisnik mora sam upisivati sve podatke. Moguće je da se na listi potpisanih nalazi više potpisa potpisanih istim rukopisom pa je pravo pitanje hoće li DIP priznati takve potpise ili će ih tretirati kao nevažeće.

Drugo bitno pitanje koje se pitaju građani, ali i zainteresirana javnost, je smiju li građani potpisati podršku kandidaturi za više kandidata ili samo za jednog? Isto tako, hoće li se potpisi poništiti u slučaju više potpisa za različite kandidate ili će se priznati samo jedan?

Važan je način i na koji se provjeravaju potpisi, prema slučajnom uzorku ili provjerom svih potpisa te provjeravaju li se potpisi softverski ili se ručno unose podaci.

DIP će upozoravati kandidate na 'sporne potpise'

Portal Direktno je zbog ovih pitanja kontaktirao Državno izborno povjerenstvo (DIP), koje nam je odgovorilo kako potencijalni predsjednički kandidati mogu osobno upisivati podatke potpisnika koji će se nakon toga vlastoručno potpisati.

DIP nam je odgovorio i da će, ako se na obrascu za prikupljanje potpisa nalazi više potpisa potpisanih istim rukopisom, potencijalnog predsjedničkog kandidata prilikom predaje prijedloga kandidata, odnosno osobu koju on ovlasti da u njegovo ime prisustvuje provjeri potpisa, upozoriti na navedene "sporne potpise" i oni se neće unositi u sustav.

"Člankom 9. stavkom 2. Zakona o izboru predsjednika propisano je da svaki birač može svojim potpisom podržati samo jednog kandidata za predsjednika Republike Hrvatske. Kada se podaci pojedinog birača koji je dao potporu određenom predsjedničkom kandidatu unesu u sustav i verificiraju, više se neće moći verificirati podaci istog birača, ako je dao potporu i drugim potencijalnim predsjedničkim kandidatima", odgovorili su nam iz DIP-a na pitanje o tome što s potpisima za više kandidata.

DIP u odgovoru na upit portala Direktno tvrdi da će se potpisi provjeravati prema slučajnom uzorku do 10.100 potpisa, a podaci će se unositi ručno u informacijski sustav, koji je povezan s odgovarajućim registrima putem kojih se obavljaju potrebne provjere. 

Liste će se provjeravati nasumično, u praksi se neće priznavati isti potpisi

Portal Direktno je osim službenog odgovora iz DIP-a, neslužbeno saznao iz te institucije kako DIP određuje da potpis ne vrijedi nigdje ako se isti OIB pojavi na više lista, ali će u praksi vrijediti onaj koji se prvi unese u sustav. Taj prvi potpis će se priznati, a svi ostali neće, što ipak ne znači prednost za onoga tko je prvi predao liste, jer će se liste provjeravati nasumično, a ne redom kojim su predane. 

Neslužbeno saznajemo da bi DIP, u slučaju više istih potpisa na istoj listi, ipak trebao priznati jedan potpis, ali u praksi neće ni jedan nego će tražiti da bude više potpisa. Zbog toga su odlučili provjeravati 10.100 potpisa za slučaj da nešto bude dvojbeno, a kada se dođe do te brojke prestaje provjera za tog kandidata.

DIP će također, neslužbeno saznajemo, provjeravati nakon ručnog ubacivanja podataka i OIB-a u postojećim računalnim evidencijama je li potpisana osoba živa te je li ispravan OIB. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.