'DODIK JE POSLUŠNIK RUSIJE, A KOMŠIĆ TURSKOG NEOOSMANIZMA'

Domazet Lošo za Direktno: Situacija u BiH može eskalirati, ali nikako bez volje velikih geopolitičkih igrača

Autor

Robert Krnjić

Parlament Republike Srpske u srijedu je usvojio zakon kojim je uspostavio posebnu agenciju za lijekove na entitetskoj razini derogirajući time poziciju Agencije za lijekove BiH. Kritičari te odluke upozorili su kako je to samo svojevrsna proba za donošenje niza zakona s punom ozbiljnijim posljedicama.

21.10.2021. u 18:09
Ispiši članak

Naime, čelnik bosanskih Srba i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će potaknuti donošenje zakona kojima će osporiti djelovanje oružanih snaga BiH, državnih policijskih agencija i pravosudnih tijela te prikupljanje poreza i carina na razini BiH.

Također, Dodik je najavio protjerivanje pripadnika oružanih snaga BiH s teritorija Republike Srpske tako što će im blokirati vojarne, a zatim ih, zajedno s pripadnicima državnih policijskih tijela "ispratiti u Federaciju BiH".

S druge strane, predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić poziva Tužiteljstvo BiH  da uhiti Dodika i procesuira ga  zbog pokušaja državnog udara. "Da sam ja tužitelj optužio bih i uhitio Dodika bez obzira na sve. Ovo je klasično rušenje ustavnog poretka", izjavio je Komšić za N1

Za spomenuti medij, Komšić je na istu temu rekao još sljedeće: "Ne mogu vam garantirati što je u glavama Dodika i njegovih ljudi. Mogu garantirati za sebe; do posljednjeg daha čuvat ću ovu državu. Na osnovu životnog iskustva mogu reći da nema te sile koja ovu zemlju može rasturiti".

O situaciji u BiH i o tome postoji li mogućnost da ista eskalira, za portal Direktno razgovarali smo s umirovljenim admiralom i geopolitičkim analitičarem Davorom Domazetom Lošom.

'Dodik i Komšić su potrčka'

U uvodnom dijelu razgovora, Domazet Lošo ukazao je na geopolitičku dimenziju situacije u BiH.

"Ni Komšić, ni Dodik nemaju specifičnu težinu da bi mogli voditi neke samostalne politike koje izlaze iz okvira politika velikih geopolitičkih igrača. U ovom slučaju je s jedne strane geopolitika Rusije, a s druge strane geopolitika Turske", istaknuo je pa nastavio:

"Komšić i njegovo društvo zastupaju tezu o BiH kao građanskoj državi, što u prijevodu označava njihove težnje da stvore muslimansku državu u Europi. Nažalost, tu njihovu politiku podržava i najjača država  Europske unije, Njemačka, što je poglavito radila za vrijeme bivše kancelarke Angele Merkel. Vidjet ćemo kakvu će politiku Njemačka voditi sada kad ima novog kancelara. S druge strane, ruska geopolitika jasno staje uz Republiku Srpsku i Amerikancima šalje poruku da više nisu glavni geopolitički igrači na jugoistoku Europe. Dakle, Rusija je uvidjela da je Republika Srpska instrument preko kojeg mogu projicirati svoju geopolitičku moć".

"U tom kontekstu se i Dodik i Komšić javljaju kao mala potrčka. Jedan je poslušnik ruske geopolitike, a drugi je poslušnik turskog neoosmanizma. Tome u prilog ide činjenica da ni sultana kad je svojevremeno dolazio nisu dočekivali kao što Komšić i njegovo društvo dočekuju turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana", istaknuo je Domazet Lošo.

BiH je točka prijepora i potencijalno žarište

Potom je, iznoseći širi geopolitički kontekst, istaknuo ključne točke previranja globalnih sila i povezao to s aktualnom situacijom u BiH. "U širim geopolitičkim previranjima ključno je gdje će se tri velika geopolitička igrača, SAD, Rusija i Kina, sukobiti. Tri su točke sukoba, a to su Južno kinesko more - Tajvan, Bliski istok i jugoistok Europe. Ako se uzme u obzir i ovo što se događa na Kosovu, a što je dio iste priče, možemo reći da je jugoistok Europe postao ključno područje sukobljavanja sve tri najveće globalne geopolitičke sile". Ono što je zabrinjavajuće jest činjenica da hrvatska politika ništa od navedenog ne percipira, odnosno ne percipira u dovoljnoj mjeri da bi zaštitila Hrvate u BiH".

Na pitanje smatra li da oružani je sukob između Bošnjaka i Srba u BiH realna opcija, admiral Domazet Lošo odgovara potvrdno. "Da, ta mogućnost postoji. Situacija može eskalirati, ali samo ako to veliki geopolitički igrači budu htjeli. To je potencijalno žarište i točka prijepora, ali do sukoba neće doći ako najveće geopolitičke sile tako ne odluče. Predstavnici Bošnjaka i Srba, u tom će slučaju, biti samo izvršitelji te više geopolitičke igre. O Dodiku i Komšiću ne ovisi ništa", konstatirao je Domazet Lošo.

U zaključnom dijelu razgovora umirovljeni admiral iznio je svoje viđenje kako bi se Vlada RH trebala postaviti prema krizi u BiH: "Trebaju zastupati čvrstu i jasnu suverenističku hrvatsku politiku. Bez obzira na odnose Bošnjaka i Srba, moraju voditi računa o pravima Hrvata kao konstitutivnog naroda i pružati im snažnu podršku. Ta potpora je izostala, a jedini tko je u posljednje vrijeme podržao Hrvate u BiH je predsjednik Zoran Milanović. Učinio je to, između ostalog, i odlikovanjem ratnih postrojbi HVO-a i na taj način pokazao što misli o tome tko je obranio BiH", zaključio je admiral Domazet Lošo za Direktno.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.