GEOSTRATEG

Domazet Lošo: Srpska vojska nema ništa spektakularno, Vučić se oprema za unutarnje nerede

Autor

mo

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je u nedjelju da Srbija prati kako se naoružavaju zemlje u regiji i čini sve da izbjegne destabiliziranje i izbjegavanje sukoba u tom području, ali se mora naoružavati jer to čine drugi oko nje. Naoružavaju se i Bugarska, Rumunjska, Mađarska, Hrvatska i druge manje zemlje, sukladno svojim mogućnostima, rekao je.

21.10.2019. u 22:02
Ispiši članak

"Vidimo tko sa strane naoružava i Albance na Kosovu, koje helikoptere traži Crna Gora. Sve to pratimo", rekao je Vučić. Rekao je i da se sada svi u svijetu naoružavaju "jer više nema jednog policajca u svijetu", već "ima mnogo igrača".

U takvim okolnostima bolje je biti Godzilla nego Bambi, izrazio se metaforički. Ranije je "bila jedna Godzilla", a sada ih je više diljem svijeta jer su osim SAD-a, Kine i Rusije,  na sceni i Indija, Turska, pojedine afričke zemlje, te Japan, Indokina... Ne smijemo biti slabi i lak plijen. Ne smijemo biti Bambi, rekao je Vučić.

Lošo: Vučić nastavlja s mitom da su svi protiv Srba 

Admiral Davor Domazet Lošo za portal Direktno rekao je kako kod Vučića i njegovog načina izražavanja i ponašanja nema ništa novo. 

"Naime, on nastavlja staru tezu kako su svi protiv Srba, dokle su oni najveći uzrok nereda i determinirajućeg kaosa na ovim prostorima i šire na jugoistoku Europe. Srbi ne mogu bez tog mita i mitologije o vlastitoj ugroženosti. Na takav su način oni vladali nad narodima u bivšim Jugoslavijama, napose nad nama Hrvatima, namećući nam hipoteku zločinaštva. Dakle, u toj retorici koja je dio srpske politike nema ništa novog". 

Međutim, admiral Lošo smatra kako je pak Vučić doveden do točke kad mora potpisati sporazum o takozvanoj korekciji granica s Kosovom i u tome vidi razloge određenim politikama u Srbiji. 

"Tim dogovorom Srbija bi dobila dio oko Kosovske Mitrovice, a zauzvrat, Vučić bi morao dati Bujanovac i Preševo odnosno one općine koje imaju većinski albansko stanovništvo. Međutim, Vučić ne može sporazum tek tako potpisati, ipak se radi o geopolitičkoj igri Sjedinjenih Država koja više ni ne krije svoj krajnji cilj, a to je stvaranje Velike Albanije, što je politika koja, naravno, službenoj Srbiji ne odgovara", smatra naš sugovornik. 

Podsjetio je kako je Vučiću oporba javno više puta rekla kako mu je 'sveća dogorela' i da ako potpiše sporazum o korekciji granica, da je to izdaja, što to i jest sa stajališta srpske politike. S druge strane, podsjeća admiral, Vučić sa Zapada trpi jake pritiske da taj sporazum privede kraju. 

"Naravno, najlakše je onda pozornost s toga odvući tako da se rade vojne vježbe, da krene priča o ugroženosti Srba i Srbije od strane Hrvatske i Albanije ili koga je već on u svojoj glavi zamislio", kaže naš sugovornik.  

Vučić provodi Memorandum 2 SANU-a 

Žalosti ga to da s naše strane na tu bahatost Vučića na žalost nema reakcije. 

"To proizlazi iz potpuno pogrešne hrvatske politike koja dopušta Vučiću da gura ostvarivanje Memoranduma 2 SANU-a, a to je da Srbi one ciljeve koje nisu ostvarili u ratu ostvare u miru. To je moguće učiniti samo na jedan način, da skinu hipoteku zločina koju su Srbi učinili tijekom rata u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Kosovu ili da izjednači krivnju s drugim narodima koji su trpjeli velikosrpsku agresiju."

Admiral Lošo dodaje kako u tome prije svega ima pomoć Europe koja provodi svoju geopolitiku odnosno Francusku koja u tome uspijeva kao i na činjenici da je uspio privoljeti predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da se više ne spominje velikosrpska agresija. 

"Da je ova teza točna dokazuje i odličje koje je Vučić dobio od SPC-a u povodu lažne obljetnice 800 godina njene autokefalnosti, iako je SPC postala autokefalna tek za vrijeme kralja Aleksandra Karađorđevića 1922. godine. Obrazloženje tog odličja koje mu je SPC dala je da je Vučić učinio mnogo da promijeni medijsku percepciju Srbije u svijetu kao zločinačke zemlje i Srba kao agresorskog naroda i krivnju prebaciti na druge narode, žrtve njihove zločinačke i agresorske politike, napose na Hrvate", napominje naš sugovornik. 

Admiral Lošo dodaje kako se Vučić u izgradnji vlastite veličine i pokušaju popravka uzdrmanog ega ponovno uhvatio vojske, ali napominje da kod njihovih oružanih snaga nema ničeg spektakularnog. 

Vučić oprema policijske snage za moguće unutarnje nerede

"Naime, MiG-ove 29 su imali su u vrijeme agresije na Hrvatsku, ali tada su imali ukupno 150 borbenih zrakoplova pa su izgubili rat. Opskrbljuju se borbenim vozilima koje nazivaju Miloš i slično, dakle hrane vlastitu mitologiju, a sa stajališta modernog ratovanja ta vozila ne predstavljaju bogznašto jer Srbi ne razumiju ratovanje četvrte dimenzije, odnosno, ratovanja u realnom vremenu", kaže admiral Lošo. 

Naš geostrateg napominje kako su Srbi veći naglasak dali modernizaciji i opremanju policijskih snaga. Dodaje kako su se čak i hvalili kako sve policijske snage u Europi imaju streljivo do 20 milimetara kalibar, a srpske čak do 30 milimetara. 

"Iz svega toga, pa čak i vježbi koje su nedavno izvedene mogu zaključiti kako se radi o uvježbavanju policije za moguće unutarnje nerede u Srbiji i da on to očekuje ako se usudi staviti potpis na sporazum o korekciji granica."

Admiral Domazet Lošo komentirao je i odluku europskih čelnika koji u petak nisu uspjeli doći do potrebne jednoglasne odluke o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, usprkos preporuci Europske komisije da se to učini. Naime, sve zemlje osim Francuske podržavaju otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom, koja je zbog toga čak pristala promijeniti i službeno ime zemlje, no manji dio članica ima određene rezerve prema otvaranju pregovora s Albanijom. 

Lošo smatra kako nije iznenađenje da Francuzi opstruiraju ulazak Sjeverne Makedonije i Albanije u EU te kako je jasno čiju politiku oni provode. 

"Sjetimo se samo što su Francuzi činili i čiju stranu su zagovarali tijekom Domovinskog rata kad su francuski političari otvoreno stajali na stranu Srbije. Ovo je samo nastavak te politike, ali i pokušaj sprječavanja politike Sjedinjenih Država, odnosno, politike Donalda Trumpa koja je suverenistička nasuprot politici osovine Berlin-Pariz", rekao je za Direktno admiral Davor Domazet Lošo.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.