O AKCIJI MASLENICA

Domazet-Lošo: Maslenica je Srbima pokazala kako je Hrvatska vojska stasala u oružanu silu sposobnu osloboditi okupirana područja

Autor

Marijan Opačak

"Operacija pod pravim imenom 'Gusar', a ne 'Maslenica', kako je ostalo uvriježeno u narodu, nije prva hrvatska vojno redarstvena napadna operacija taktičke razine. I prije je hrvatska vojska izvodila napadne operacije u zapadnoj Slavoniji krajem 1991. godine, operacija Miljevački plato 1992.godine, ali 'Maslenica' ima, iako je bila taktičke razine kao i druge, nekoliko elemenata strateškog značenja", rekao je za Direktno admiral Davor Domazet-Lošo

21.01.2019. u 22:18
Ispiši članak

Admiral Domazet-Lošo podsjeća kako su vojno-redarstvenom operacijom (VRO) Maslenica u 72 sata Oružane snage Republike Hrvatske (OS RH) oslobodile bitne strateške točke koje su bile pod okupacijom vojske samoproglašene Republike Srpske Krajine te je omogućeno ponovno prometno povezivanje juga i sjevera Hrvatske. Deblokiran je Zadar, u čijemu je zaleđu tijekom tri dana oslobođeno 15-ak sela, te strateške točke zrakoplovna baza Zemunik i Novsko ždrilo.

"Sama ta činjenica, koliko je operacija Malenica toga oslobodila i što je poslije sve omogućila daje joj jednu višu razinu u rezultatu akcije", napominje naš sugovornik. 

Dodao je i kako je ta operacija bila prva koja je integrirala sve grane Oružanih snaga Republike Hrvatske. "Kopnena vojska bila je nositelj napada, ratna mornarica davala je potporu s mora i ratno zrakoplovstvo, koje se ne znam iz kojeg razloga nepravedno izostavlja. Maslenica je bile integrirajuća i po tome što je po prvi put bio upotrebljen poluprstenasti obavještajni sustav nad operacijom koja se odvijala. Tako da su zapovjednici po prvi puta u realnom vremenu dobivali informacije s terena", objašnjava admiral Domazet i dodaje kako se nažalost još jedna činjenica neopravdano i nezasluženo izostavlja, a to je da su tada prvi put upotrebljene bespilotne letjelice hrvatske proizvodnje što svemu daje i četvrtu dimenziju ratovanja, a to je realno vrijeme.  

"Jedan od najvećih rezultata operacije Maslenica je taj što je pokazala Srbima i Međunarodnoj zajednici da je Hrvatska vojska stasala u oružanu silu sposobnu osloboditi svoja okupirana područja, a hrvatskim političarima dala snažni argument u budućim pregovorima jer su se pokazali spremnima izdati zapovjedi da se oslobodi Hrvatska", kaže naš sugovornik i dodaje kako su Srbi u Kninu i Beogradu shvatili tu poruku. 

Admiral Lošo podsjeća kako je Vojna akcija planirana i izvedena u razdoblju od 6. do 27. siječnja 1993., dok su borbe na terenu počele 22. siječnja 1993.

"Iako je operacija trajala samo dva dana, borbe su se nastavile sve do srpnja 1993. godine. U njoj su bili slijedni sustavni protuudari srpskih snaga pojačani snagama iz Srbije, odnosno u nju se izravno uključila Vojska Jugoslavije kako se tad zvala i snage Vojske Republike Srpske iz BiH te raznoraznih dragovoljaca poput Arkanovaca. Srbi su znali da je to prekretnica rata, jer smo spajanjem juga i sjevera Hrvatske dugoročno stvorili operacijsku osnovicu da se može krenuti u oslobađanje okupiranih područja", rekao je admiral Domazet-Lošo

Naš sugovornik podsjeća i na činjenicu da je operacija Maslenica uspješno izvedena i zato što je oslobođen jug Hrvatske u kasnu jesen 1992. godine. "Tako srpske snage nisu mogle napraviti nikakav protuudar iz smjera Crne Gore ili Bosne i Hercegovine te je Hrvatska s te strane imala zaštićeno svoje desno krilo da može izvesti operaciju Maslenica", rekao je Domazet-Lošo. 

"Koliko je Maslenica bila moralno poražavajuća za Srbe dokazuje i činjenica da su u Knin doveli srpskog patrijarha, Bajagu, Vojislava Šešelja i mnoge druge koji su dizali moral i davali 'podstreh' srpskim snagama kako bi ovi uopće mogli organizirati protunapade", kaže naš sugovornik i dodaje kako je VRO Maslenica bila i Srbima i nama dokaz da je Hrvatska vojska uspjela u samo tri godine iz obrambene vojske krenuti u strateški napad. "To je za svake oružane snage najteži trenutak jer treba dosta vremena da se jedna vojska organizira tako da bude sposobna izvesti napad, ali i suprotstaviti se slijednim i brutalnim protuudarima", objašnjava naš sugovornik i podsjeća kako su nakon operacije Maslenica uslijedili najveći, najteži i najduži protuudari srpskih snaga na položaje Hrvatske vojske. 

Naš sugovornik podsjetio je i na njihovu podudarnu operaciju Čelik. "Kad je Maslenica krenula i kad su se oslobodila određena područja, generali Janko Bobetko i Ante Gotovina koji su zapovijedali operacijom, dobili su obavještajnu informaciju kako će uslijediti protuudar te je general Bobetko donio pravilnu odluku da se hrvatske snage učvrste na dosegnutim crtama i da se taj udar pričeka. Oni su znali da ako se slomi taj prvi protuudar da će to biti kraj. Međutim, vođe srpske vojske nisu to mogle prihvatiti i donijeli su odluku da će neprekidno napadati bojišnicu kako bi slomili naše snage. Srbi su dakle odlučili potrošiti svoje snage tu, što je nama dobro došlo jer nisu krenuli u protuudar na istočnom dijelu bojišta. Zbog toga smo uspjeli prenijeti zračnim putem jedan dio snaga 3. gardijske brigade iz Osijeka", objašnjava naš vojni strateg admiral Domazet-Lošo

"Bili su to udari prsa na prsa i mi smo podnijeli strašne žrtve jer Srbi su znali da ovom operacijom Oružanih snaga Republike Hrvatske i zbog toga što nisu uspjeli povratiti položaje i osvojiti Zadar počinju gubiti rat", rekao je za Direktno admiral Davor Domazet-Lošo.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.