NAPAD

Documenta Vladi: Svrha Vijeća je odgađanje suočavanja s prošlošću

Autor

Direktno.hr

Documenta je izdala priopćenje vezano uz osnivanje Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima.

02.03.2017. u 18:21
Ispiši članak

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Vlada je osnovala Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima u trenutku u kojem očito više nije bilo moguće manevriranje između pojedinih sukobljenih interpretacija prezasićenih ideološkim nabojem, a privremena rješenja koja reguliraju društveni dijalog su izgubila svaku političku legitimnost i autoritet. To je pogubna posljedica izbjegavanja sustavnog rada na pitanjima politika povijesti, tranzicijske pravde, dijaloga, ulaganja u razvijanje kulture pamćenja i obrazovanje za suočavanje s prošlošću, na koji organizacije civilnog društva upozoravaju već dugi niz godina.

Pozivamo Vladu RH da u okviru izvršnih ovlasti preuzme odgovornost za negativno društveno političko okruženje koje sve češće eskalira porastom nasilja, mržnje i netrpeljivosti na temelju rasne, etičke, vjerske, kulturne, rodne, seksualne orijentacije i političke pripadnosti. Svi živimo s teškim posljedicama ratova, sukoba i različitim oblicima nasilja koji su se vodili na području naše i susjednih zemalja i za sobom ostavili raznovrsne bolne rane i gubitke.

Suočavanje s prošlošću obuhvaća širok spektar aktivnosti, koje su usmjerene ka utvrđivanju činjenica, približavanju pravdi, priznavanju patnje žrtava te oporavku povrijeđenih, ugroženih skupina, ali i društva u cijelosti, s kojim se Vlada do sada odbijala baviti. Proces suočavanja s prošlošću počinje od trenutka prestanka nasilja i nije ograničen jednogodišnjim mandatom jer je za ostvarivanje punih stvaralačkih potencijala neophodno postupno prevladavanje traume na individualnoj i društvenoj, te političkoj i institucionalnoj razini.

Iako pozdravljamo dijalog o prošlosti ne mislimo da Vijeće može proizvesti sadržaj koji bi na kvalitetan i na cjelovit način adresirao sve otvorene prijepore. Samim tim svrha Vijeća nije kvalitetan doprinos suočavanju s prošlošću već njegovo daljnje odgađanje. Smatramo da pomanjkanje političke volje, licemjerstvo i kukavičluk koji su na području suočavanja s prošlošću opterećivali sve dosadašnje vlade, ne bi smjeli sprječavati prikazivanje i problematiziranje nasilja u 20. stoljeću utemeljeno na činjenicama. Osnivanje Vijeća je važno za budućnost vlade Andreja Plenkovića, ali nema nikakvu vrijednost za budućnost Hrvatske.

S tim u vezi poslat ćemo otvoreno pismo Vladi RH, Međunarodnom savezu za sjećanje na holokaust kao i Europskoj mreži institucija nadležnih za čuvanje dokumentacije sigurnosnih službi", piše u priopćenju Documente.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.