CENTAR ZA SUOČAVANJE S PROŠLOŠĆU

Documenta: Ovakvom presudom Mladiću iz Udruženog zločinačkog poduhvata izostavljeni su Milošević, Arkan, Stanišić i Simatović

Autor

mš/h

Centar za suočavanje s prošlošću - Documenta u srijedu je pozdravila presudu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) koji je generala Ratka Mladića proglasio krivim za genocid u Srebrenici, za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u BiH te ga osudilo na doživotnu kaznu zatvora, ocijenivši da ta odluka predstavlja simboličnu satisfakciju obiteljima žrtava i da je važan korak u osudi svih zločina u ratovima devedesetih. 

22.11.2017. u 15:39
Ispiši članak

"Pozdravljamo presudu MKSJ-a kojom je na doživotni zatvor osuđen Ratko Mladić, jedan od najodgovornijih pojedinaca za masovna pogubljenja, silovanja, progone i druge teške zločine počinjene u BiH, kao i genocid u Srebrenici. Današanja odluka predstavlja simboličnu satisfakciju obiteljima žrtava i važan je korak u osudi svih zločina u ratovima devedesetih", stoji u priopćenju Documente.

Prvostupanjsko vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osudilo je Ratka Mladića kao sudionika četverostrukog UZP-a (udruženi zločinački pothvat) unutar kojeg su počinjeni brojni zločini nad nesrpskim stanovništvom u BiH. 

Odgovornost Mladića temeljem UZP-a kao oblika individualne kaznene odgovornosti proisteklog iz međunarodnog običajnog prava, utvrđena je u odnosu na zločine počinjene unutar sveobuhvatnog UZP-a s ciljem trajnog uklanjanja bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata s područja na koje su bosanski Srbi polagali pravo; u odnosu na zločine počinjene s ciljem širenja terora među civilnim stanovništvom Sarajeva provođenjem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja; u odnosu na zločine počinjene s ciljem eliminacije bosanskih Muslimana u Srebrenici te zločin počinjen uzimanjem osoblja UN-a za taoce.

Optužbe sažete u 11 točaka optužnice koje se odnose na kaznene djela genocida, zločina protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, u nepravomoćnoj presudi gotovo su u cijelosti prihvaćene. Ovo je, podsjeća Documenta, peta presuda kojom su ubojstva srebreničkih dječaka i muškaraca Bošnjaka kvalificirana kao genocid. Izvan razumne sumnje dokazani su i progoni, istrebljenja, ubojstva, deportacije i nehumana djela prisilnog prijemještanja počinjena unutar zločina protiv čovječnosti kao i kazneno djelo kršenje zakona i običaja ratovanja realizirano putem teroriziranja civila, protupravnih napada, ubojstava i uzimanja talaca.

Po mišljenju prvostupanjskog vijeća zbog nedostatka genocidne namjere otpala je osuda za zločine genocida počinjene u Foči,  Ključu, Kotor - Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu i Vlasenici.

Današnjom presudom MKSJ-a, u optužnici navedeni kao sudionici sveobuhvatnog UZP – a, izostavljeni su, ističe Documenta, predstavnici političko – vojnog i sigurnosnog vrha Srbije (Slobodan Milošević, Jovica Stanišić i Franko Simatović, kao i Vojislav Šešelj i Željko Ražnjatović Arkan).

Mladić je, ističu, kao visokorangirani oficir bivše JNA, sudjelovao i u ratu u Hrvatskoj, a u vrijeme njegovog zapovijedanja postrojbama na području Dalmacije dogodili su se također zločini, među njima i u Škabrnji i Nadinu.

Zbog zločina u Škabrnji vođena su, podsjeća Documenta, četiri kaznena postupaka pred Međunarodnim kaznenim tribunalom za bivšu Jugoslaviju pa je tako u odnosu na dvojicu optuženika donijeta osuđujuća presuda i to protiv Milana Babića te Milana Martića, a ponovljeni postupak u predmetu Jovice Stanišića i Franka Simatovića je u tijeku pred Mehanizmom za međunarodne kaznene sudove. Ured tužiteljstva MKSJ-a teretio je zbog zločina u Škabrnji i Slobodana Miloševića.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.