ISKAZ SVJEDOKA

"Dobio sam otkaz jer sam prijavio kriminal u Croatia banci"

Autor

Direktno.hr

12.10.2014. u 21:28
Ispiši članak

U emisiji "Svjedok Gordana Malića", gostovao je bivši član Uprave Croatia banke, jedne od dvije domaće banke u državnom vlasništvu. Opisao je kako je dobio otkaz samo zato jer je prijavio kriminalne radnje bivše uprave i ukazao na pogodovanje pojedinim komitentima banke na štetu hrvatskog proračuna.

"Prijavio sam članove Uprave banke jer su brisali dokumente osiguranja kredita, premda krediti nisu bili vraćeni. Ta moja prijava zasmetala je članovima nove Uprave. Oni su procijenili da za Croatia banku nije oportuno podnošenje kaznene prijave protiv onih koji su učinili kazneno djelo, jer su brisali zadužno pravo banke. Zašto to nije bilo oportuno, ne znam. Studirao sam pravo i znam da nigdje u zakonu to nije propisano. Baš naprotiv, zakon nalaže kao obavezu prijavljivanje kaznenog djela", ispričao je Malićev svjedok u uvodu emisije.

Dodao je potom da je Uprava Croatia banke nakon toga donijela odluku o pokretanju otkaznog postupka protiv njega zbog neovlaštenog dostavljanja dokumentacije Croatia banke HNB-u.

"Djelatnici Hrvatske narodne banke bili su u nadzoru Croatia banke i dao sam im dokumentaciju koju su tražili. Ispalo je da to nisam smio učiniti. Tvrdili su da sam im neovlašteno dao dokumente, no smatrao sam da HNB ima pravo znati što se događa. Svatko je po zakonu dužan prijaviti kazneno djelo. Samo zato što sam poštovao zakon, dobio sam otkaz", pojasnio je bivši član Uprave Croatia banke, ujedno i prvi hrvatski 'zviždač' iz svijeta banaka.

Šokantne tvrdnje Malićevog svjedoka, kao i nesređeno stanje u Croatia banci komentirali su potom Goran Marić, ekonomski stručnjak i saborski zastupnik HDZ-a te publicist Dražen Rajković.

Goran Marić podsjetio je da su tijekom devedesetih godina u dionice Croatia banke svoje ušteđevine uložili mnogi mali dioničari, pogotovo Hrvati iz dijaspore, nakon čega je Hrvatska narodna banka intervenirala i bez ikakvog pravnog osnova te dionice proglasila ništavnim. Tako su brojni dioničari oštećeni, ali tako je nepopravljivo narušen i ugled Republike Hrvatske, zaključio je Goran Marić te dodao da već 15 godina taj slučaj nije riješen. Trenutno se nalazi na Ustavnom sudu.

U nastavku emisije Malićev svjedok pojasnio je da je nova Uprava počela s radom u listopadu 2012. godine. Prema izvješćima Narodne banke, 30. rujna 2012. godine Croatia banka je poslovala s gubitkom od 30 milijuna kuna. Potom je uslijedila dokapitalizacija od 200 milijuna kuna, a nakon 45 dana gubitak je bio 126 milijuna kuna!

"Pokušao sam naplatiti dio. Kaznena prijava se odnosila na iznos od 18 milijuna kuna, jer za to znam odakle je nestalo. Za 126 milijuna ne znam. Taj iznos nisam ni prijavljivao Državnom odvjetništvu. Prijavljivao sam iznos za koji sam mislio da postoji osnovana sumnja da je nastao nezakonitim postupanjem", naglasio je svjedok te dodao da je ista Uprava godinu dana kasnije prijavila isti iznos koji je i on prijavo godinu ranije.

"Kaznenu prijavu sam podnio 2011. godine. Ne ja osobno, već Croatia banka, Služba za potraživanje, čiji sam bio voditelj. Zbog toga sam imao problema u banci. Tu kaznenu prijavu Državno odvjetništvo nije prihvatilo.  U uputi o pravnom lijeku rješenja kojim su odbacili tu prijavu napisali su da oštećenik može nastaviti kazneni postupak. S obzirom na to da sam imao punomoć za predstavljanje banke, a da sam odluku o rješenju dobio u potrebnom roku,  tu radnju sam i poduzeo", pojasnio je bivši član Uprave Croatia banke.

Na Malićevo pitanje: 'Zašto je Državno odvjetništvo odbacilo kaznenu prijavu', svjedok je kazao da su smatrali da nema dovoljno dokumentacije.

"Nakon provedene revizije utvrđeno je da je sve u skladu sa zakonom. Nisam se slagao s tim. Da sam bio u pravu, dokazuje to da istu stvar tvrdi Uprava Croatia banke godinu dana nakon mene. Nakon što sam podnio prijedlog za nastavak postupka, zbog čega sam dobio otkaz, Uprava Croatia banke je poslala podnesak Županijskom sudu u kojem traže da se postupak obustavi. Županijski sud ga nije obustavio zbog toga, nego zato što nadopune i ispravci u tom prijedlogu nisu bili učitani. Nakon toga, prolazi godina dana , vjerojatno to sve postaje oportuno i podnosi se kaznena prijava za isto kazneno djelo", nastavio je Malićev svjedok. Pojasnio je potom da mu je, kao bivšem zaposleniku, drago da vlasnik (država) želi voditi brigu i da je dokapitalizirao banku.

"Međutim, upitno je radi li se o dokapitalizaciji ili o pokrivanju gubitaka. Nejasno je zašto se vlasnik ne pita i ne potrudi istražiti gdje je nestalo 126 milijuna kuna, ako daje 200 milijuna. Znači, nekome dajete 200 milijuna kuna, taj isti nakon 45 dana potroši 126 milijuna kuna, a vi ne poduzimate ništa! Potom osobi koja je tražila da se istraži nestanak 18 milijuna kuna, dajete otkaz. Vrlo zanimljivo. Kolege su me podržale u cijeloj priči. No, kada je sve završilo, upitao sam se: čemu sve to. Bilo je tu i kolateralnih žrtava. Epilog svega je da sam dobio otkaz, a situacija je ostala ista.  Zaključite sami koja je pouka onima koji bi trebali učiniti nešto slično", završio je svoj 'iskaz' Malićev svjedok.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.