otkrivamo presedan

Dječaka izbacili iz vrtića jer nije cijepljen, donosimo ispovijest oca!

Autor

Direktno.hr

Portal Direktno otkrio je presedan u hrvatskim vrtićima. Troipolgodišnji dječačić (podaci poznati redakciji) izbačen je iz Dječjeg vrtića Ivanić-Grad nakon što je u njemu boravio mjesec i pol dana zbog činjenice da nije cijepljen, a što je Uprava ustvrdila tek naknadnom provjerom. Zgroženi roditelji ni nakon tri mjeseca od nemilog događaja ne mogu doći k sebi postupkom Uprave vrtića, a najgore im je, kažu, što je takva odluka naštetila najviše njihovom djetetu.

26.05.2017. u 09:22
Ispiši članak

Otac mališana M.M. (podaci poznati redakciji) spremno je prepričao slijed događaja koji je prethodio ispisu djeteta, a svoju je priču javno iznio s jednim jedinim ciljem - da nitko nikada, kako kaže, ne doživi traumu kakvu je proživjela njegova obitelj, koja je odlučila s pričom izaći anonimno kako bi zaštitila privatnost svoga djeteta.

"Prilikom upisa u vrtić predajemo sinovljevu cijepnu knjižicu, iako prema zakonu nemamo obavezu davati te podatke nikome, izuzev na zahtjev tijelima državne uprave, Hrvatskoj liječničkoj komori ili sudbenoj vlasti. Vrtić koji nije niti tijelo državne uprave, a niti išta od navedenog, nema pravo provjeravati cijepne statuse. No, ugovor je potpisan, dijete kreće na prilagodbu, i tada počinje priča. Glavna sestra od nas traži dodatnu potvrdu, u pedijatrijskoj ordinaciji medicinska sestra ne razumije što to ona želi, no ja uredno obilazim Dom zdravlja, i nakon trećeg puta, poručuju joj neka ih sama kontaktira. Da bi na kraju ta ista glavna sestra skupa s ravnateljicom optužila mene kako sam izbjegavao predati im dodatnu potvrdu u kojoj bi bilo navedeno koja cjepiva dijete nije primilo. No, otišli su i dalje, te nam u pismenim otpravcima insinuiraju da namjerno nismo dovodili dijete u vrtić u vrijeme tih nesporazuma, a bez obzira što im govorim i dajem napismeno kako nam je dijete bilo bolesno, a spreman sam im predočiti pismene dokaze s hitne službe, te tri posjeta pedijatrijskoj ordinaciji, gdje je bio vođen. No, to nije sve. Kreću prijetnje o izbacivanju djeteta, nakon čega odlazim kod odvjetnika po savjet, koji mi govori kako su oni jedino dužni prijaviti sanitarnoj inspekciji da imaju nedocijepljeno dijete, te ni za što drugo ne mogu biti kažnjeni", prepričava slučaj naš sugovornik. 

Naglašava kako mu je ravnateljica Dječjeg vrtića rekla neka ih slobodno tuži budući da je sustav na njihovoj strani te da će svakako izgubiti spor na sudu.

"Kreću njihove optužbe da sam ih imao namjeru prevariti, predajući im prilikom upisa nepotpunu cijepnu knjižicu, te da iskorištavam njihov previd i ne marim nimalo za njihove probleme. Zaprijetili su mi prijavom Centru za socijalnu skrb i pritom otvoreno lobiraju za cijepljenje, objašnjavajući mi kako su oni svi cijepljeni, i njihova djeca, te da nemaju nikakve posljedice, itd..itd..", ističe nesretni otac te dodaje kako je vrtiću u dopisu objasnio da necijepljeno dijete nikome ne može nauditi, budući da su sva djeca cijepljena i zaštićena.

Objašnjava kako je pismeno od Uprave vrtića zatražio potrebno vrijeme kako bi se informirali o cjepivima, no, usprkos tomu stiže, kaže, rješenje o ispisu te isti dan dobivaju i poziv od Centra za socijalnu skrb.

"Sinčić se već bio prilagodilo i sad prolazimo velike poteškoće budući da mu ne možemo omogućiti ustaljeni dnevni ritam, jer svakoga dana iznova dogovaramo čuvanje na nekoliko mjesta. To nije dobro niti za jedno dijete, a kamoli za dijete sa poteškoćama kakve ima naše", poručuje otac te kaže da se na rješenje nisu žalili jer nisu vjerovali da bi time išta postigli.

Napominje kako ne bježe od obveze cijepljenja, ali prije nego što to učine žele znati moguće nuspojave i posljedice po zdravlje mališana.

"Ne može mi nitko tvrditi da želi mom djetetu bolje od njegove majke i mene, a pri tome ne potpisati odgovornost u slučaju da krene po zlu! U Hrvatskoj ne postoji mogućnost testiranja na supstance iz cjepiva, i pri tome pedijatri krše zakon, a dok s druge strane inzistiraju na obveznom cijepljenju", zaključuje naš sugovornik ističući kako je prema informacijama stručnjaka doznao kako nigdje u postojećem Zakonu izrijekom ne piše da je Uprava vrtića u slučaju necijepljenja obavezna ispisati dijete.

Kako se moglo dogoditi da su dijete upisali bez prethodne provjere o cjepivosti upitali smo prozvanu ravnateljicu Dječjeg vrtića Ivanić-Grad Marinu Čalušić, koja je priznala da se dogodio previd u njihovom radu, ali odbacuje očeve objede o prijetnjama Uprave.

"Pedijatrica koja je mijenjala našeg pedijatra u Domu zdravlja Ivanić-Grad omaškom nam je poslala potvrdu da dijete može ići u vrtić. Dakle, greškom nije vidjela u knjižici cijepljenja da dijete nije cijepljeno i mi smo ga upisali. Upisali smo mališana u vrtić, a po Zakonu o zaštiti pučanstva o zaraznim bolestima, kojega smo se obvezni pridržavati, nismo to smjeli učiniti, budući da  dijete nije bilo cijepljeno. Sve smo to objasnili roditeljima, tata je imao tisuću i jedan prigovor i bilo je dosta neugodnih razgovora. Odbijam očeve navode da smo ga optužili kako nas je prevario. Otvoreno smo mu priznali da se dogodio previd, kao i da dijete moramo ispisati jer ga nije želio cijepiti", pojašnjava ravnateljica te dodaje kako je iz Ministarstva obrazovanja, nadležnog za predškolski odgoj, dobila jasan odgovor kako necijepljeno dijete ne smiju upisati u vrtić, kao i odvjetnika koji joj je isto to potvrdio. 

Napomenula je kako nije željela da i kazneno odgovaraju zato što su previdom upisali necijepljeno dijete.

"Dva dana nakon upisa djeteta vidjeli smo u kartonu da nije cijepljeno i odmah smo kontaktirali roditelja te mu dali dovoljno vremena da cijepi dijete. Mislim da je roditelj jako dobro upućen u zakon da dijete mora biti cijepljeno. No, otac nije reagirao na rješenje o ispisu, nije se žalio, a imao je rok od dva tjedna. Da je napisao kako će cijepiti dijete u jednom određenom roku, na Upravnom vijeću donijeli bi odluku da odustajemo od ispisa djeteta. Štoviše, bilo mi je izuzetno drago da dijete upišemo jer nas je očeva sestra molila da im izađemo ususret te da nađemo mjesto i upišemo dijete, čak smo i čekali da se mama zaposli. No, ispalo je ružno na kraju", ističe ravnateljica.

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić za Direktno je iscrpno komentirala slučaj ispisanog djeteta odlukom Uprave Dječjeg vrtića Ivanić-Grad.

"Kao pravobraniteljica za djecu u više navrata sam isticala kako roditelji koji odbijaju obvezno cijepljenje djeteta (protiv bolesti utvrđenih Programom obveznog cijepljenja djece školske i predškolske dobi) uskraćuju svojem djetetu pravo na zdravlje. Prema preporukama i stajalištima medicinske struke, sve dok postoje nedvojbeni stručni i znanstveni dokazi da koristi od cijepljenja (sprečavanje bolesti, komplikacija i posljedica bolesti te smrti) nadmašuju rizike od cijepljenja (nuspojave i njihove eventualne posljedice), pravo na cijepljenje smatra se pravom djeteta na zdravstvenu zaštitu prema najvišim zdravstvenim standardima. Konvencija o pravima djeteta obvezuje sve države da osiguraju pravo svakom djetetu na uživanje najviše moguće razine zdravlja te pravo djeteta na zdravlje spada u skupinu prava na preživljavanje koje, kad dolazi u sukob s drugim pravima iz Konvencije, treba imati prioritet. Necijepljeno dijete u dječjem vrtiću može predstavljati opasnost za drugu djecu, ponajprije onu koja se zbog zdravstvenih kontraindikacija ne mogu cijepiti", ističe pravobraniteljica za djecu.

Zanimalo nas je koji pravni okvir po pitanju obveznog cijepljenja sadrži pravila o obveznom cijepljenju, pravobraniteljica nam je iznijela detaljna objašnjenja.

"Pohađanje dječjeg vrtića uvjetovano je prethodno provedenim cijepljenjem djeteta što je propisano točkom II. i III. Programa zdravstvene zaštite djece, higijene i pravilne prehrane djece u dječjim vrtićima (Narodne novine, broj 105/02, 55/06) koji je donio ministar nadležan za zdravstvo uz suglasnost ministra nadležnog za obrazovanje, a na temelju Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju (Narodne novine, broj 10/97, 107/97, 94/13). U spomenutom Programu jasno je propisano da se mjere zdravstvene zaštite djece u dječjim vrtićima provode u skladu s Planom i programom mjera zdravstvene zaštite, a obuhvaćaju, među ostalim, cijepljenje protiv zaraznih bolesti. Nadalje, propisano je da se obvezno cijepljenje djece provodi prema Programu obveznih cijepljenja; da je zadaća dječjeg vrtića provjera dokumentacije o cijepljenju djeteta, upućivanje roditelja, skrbnika odnosno posvojitelja djece na obvezu cijepljenja, ako ono nije obavljeno. Izrijekom je propisano da se upis djeteta u dječji vrtić uvjetuje urednim cijepljenjem protiv bolesti iz Programa obveznih cijepljenja, s iznimkom djece koja imaju kontraindikacije na pojedina cijepljenja. Iznimno, uz nerizičnu anamnezu, može se odobriti upis djeteta u dječji vrtić bez ožiljka od cijepljenja tj. necijepljenog protiv tuberkuloze, zbog trajanja postupka, a to se cijepljenje može nakon testiranja obaviti naknadno. Provjeru statusa o cijepljenju vrši liječnik prije ulaska djeteta u dječji vrtić i povremeno, najmanje jedanput godišnje pri obnovi upisa u dječji vrtić", pojašnjava Ivana Milas Klarić te zaključuje kako iz navedenog slijedi da dijete ne smije biti upisano u dječji vrtić ako nije cijepljeno u skladu s Programom obveznih cijepljenja, osim u slučaju navedenih iznimki.

Iz očitovanja pravobraniteljice proizlazi kako je vrtić s punim pravom izbacio dijete iz vrtića, međutim, budući da je ovdje ipak riječ o presedanu, pravna struka bi još štošta mogla reći.

U razvijenim zemljama ne postoji sličan propis

Napomenimo kako se na službenim pozivima za cijepljenje djece navode neistine, na što je upozoreno i na portalu cijepljenje.info. Ovo glasilo zagovornika prava na izbor istražilo je obrazac poziva na cijepljenje (obrazac br. 4) koji je u Hrvatskoj propisan uz Pravilnik o načinu provođenja imunizacije, seroprofilakse, kemoprofilakse protiv zaraznih bolesti te o osobama koje se moraju podvrgnuti toj obvezi (NN, broj 103/13), a koji sadrži na stražnjem dijelu i obavijest roditeljima – obveznicima, uz napomenu: “U nekim razvijenim zemljama cijepljenje se ne smatra obvezom, nego preporukom. Međutim, u tim zemljama dijete ne može krenuti u dječji vrtić niti u školu (koja je zakonska obveza), ako nije po “preporukama” cijepljeno.”

Prije nekoliko godina slične tvrdnje istražili su bugarski novinari, prije dvije godine istražila ih je i sama autorica teksta Suzana Peša Vučković, a nedavno je ove navode istražio i slovenski aktivist Toni Kranjec.

''Niti u jednoj zemlji čije smo nadležne ustanove kontaktirali (ministarstva, zavode za javno zdravstvo i slično), a u kojoj postoji preporuka cijepljenja, ne postoji propis kojim bi se necijepljenoj djeci za pohađanje bilo koje odgojno-obrazovne ustanove zahtijevalo uredno cijepljenje. Dapače, neki su službenici kategorički odgovorili da njihova zemlja NE DISKRIMINIRA NECIJEPLJENU DJECU (npr. Norveška). Događa se, međutim, da pojedine grupe roditelja vrše pritisak na vrtiće da ne upisuju necijepljene, no takvi im zahtjevi ne prolaze jer nemaju pravno uporište. Iz nadležnih službi pojedinih zemalja odgovorili su nam da se samo iznimno, tijekom izbijanja manje ili veće epidemije bolesti protiv koje dijete nije cijepljeno, isto dijete PRIVREMENO zadržava u izolaciji kod kuće kako ga se ne bi izložilo mogućoj zarazi, dok opasnost ne prođe'', navodi Peša Vučković u svom istraživanju.

''Informacije u upisivanju necijepljene djece u vrtiće i škole prikupili smo iz sljedećih zemalja: Austrije, Danske, Estonije, Irske, Islanda, Luksemburga, Nizozemske, Norveške, Njemačke, Švicarske, Švedske. U svim tim zemljama cijepljenje je preporučeno, a necijepljena se djeca bez prepreka upisuju u vrtiće i škole. Zaključak: ovo što piše na pozivu za cijepljenje u Hrvatskoj (obrazac 4 uz Pravilnik) čista je dezinformacija. A sad i jedna naša napomena: Slovenija i Slovačka imaju obvezno cijepljenje, no svejedno ne diskriminiraju svoju djecu prilikom upisivanja u odgojno-obrazovne ustanove jer poštuju pravo djeteta na obrazovanje zagarantirano Konvencijom o pravima djeteta i Konvencijom o zabrani diskriminacije u obrazovanju koje je i Hrvatska potpisala i ratificirala'', zaključuje se u tekstu objavljenomu na cijepljenje.info.

Portal Direktno i dalje će pratiti priče roditelja koji probleme zbog odbijanja ili odgode cijepljenja ne bi imali da žive u zemljama razvijenijim i naprednijim od Hrvatske. Podsjetimo, prvi smo upozorili na slučaj bebe koja je netom nakon cijepljenja umrla na Rebru, a objavilili smo i priče drugih roditelja čija su djeca nakon cijepljenja imala teških zdravstvenih problema te roditelja koji su zbog pokušaja odgode ili odbijanja cijepljenja imali problema sa sustavom.

Beba nam je umrla nakon cijepljenja, na Rebru zataškavaju uzrok smrti

Beba se dva dana nije budila, na Rebru nitko nije ni posumnjao na cjepivo

Pedijatrica majci: Povraća mi se od roditelja koji ne žele cijepiti dijete

Pedijatri zlostavljaju roditelje, barem pet obitelji napustilo Hrvatsku

Hrvatski branitelj kazneno prijavio pedijatre koji su mu cijepili dijete!

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.